Vi har alle brug for oplevelser og et afbræk i hverdagen

Af Diana Stentoft, næstformand. Udgivet i Dansk Blindesamfunds medlemsblad nr. 10, 2024.

Næstformand Diana Stentoft

Mens jeg skriver denne leder, holder rigtig mange ferie, og jeg er selv netop hjemvendt efter to uger på rejse med min familie. De to uger gjorde godt, for de var fulde af oplevelser, og de var fulde af en nærhed i familien, som det ellers kan være svært at nå i en travl hverdag.

Mange af os har brug for oplevelser og afbræk, så ikke alle dage er ens. Men vi har ikke nødvendigvis brug for de samme oplevelser. Nogle vil helst rejse langt væk, andre foretrækker den ro og tryghed, der er i at vende tilbage til det samme sted hvert år, og atter andre søger oplevelserne i nærmiljøet eller via digitale muligheder.

Som blinde og svagsynede kan det være vanskeligt at rejse og deltage i oplevelsestilbud på lige fod med andre. Ofte har vi brug for en ledsager, eller at informationen er særligt tilpasset vores behov. Ofte melder sig spørgsmål, om vi nu kan komme rundt, eller noget så basalt som om der er tilstrækkelig hjælp på et hotel til, at vi kan få mad fra morgenmadsbuffeten.

Et af de områder, vi også i den kommende tid vil have fokus på i foreningen, er blinde og svagsynedes adgang til oplevelser i kulturlivet. Det bør selvfølgelig være sådan, at vi altid – uanset hvem der står som arrangør af et arrangement, der er målrettet den brede offentlighed – skal kunne tage en ledsager med. Det bør også være sådan, at informationer om arrangementer og på arrangementer er tilgængelige for os. Et eksempel på, hvor der er sket en markant og positiv udvikling, er på filmområdet. Her kan vi alle se frem til, at danske film fremover vil være med synstolkning.

Udover at arbejde for at oplevelser i bred forstand også er tilgængelige for blinde og svagsynede, så har vi heldigvis også en god og lang tradition for selv at skabe gode oplevelser i Dansk Blindesamfund. I de seneste år har vi arbejdet målrettet for, at der skal være flere og mere varierede tilbud både i kredsene og på Fuglsangcentret. Det har vores to aktivitetskoordinatorer bidraget til, og de har blandt andet fået sat gang i en masse digitale arrangementer på Zoom, som har gjort det muligt for mange af os at deltage i spændende foredrag, gode diskussioner og hyggeligt samvær hjemme fra sofaen. På den måde kan vi nå endnu flere medlemmer og få flest mulig med fællesskabet.

I 2023 var der flere overnatninger på Fuglsangcentret end nogensinde. Det vidner om, at rigtig mange medlemmer søger de oplevelser, det fællesskab og den ro, vi kan tilbyde her. Vi kan helt sikkert gøre det endnu bedre, og derfor hører vi altid gerne om forslag til nye aktiviteter og oplevelser, og har du forslag, er du velkommen til at kontakte vores aktivitetskoordinatorer. Husk i øvrigt, at kursuskataloget indeholder information om årets aktiviteter og kurser, og at man kan abonnere på det månedlige aktivitetsnyhedsbrev. Hvis du ønsker at abonnere, skal du kontakte Medlemsservice.

Tilbage er at håbe på dejligt sommervejr. Ikke mindst i den kommende uge (uge 30) hvor en masse familier indtager Fuglsangcentret til årets Aktive Familieferie. H.C. Andersen sagde at ”At rejse er at leve”. I anno 2024 kan en rejse foregå på mange forskellige måder. Det vigtige er, at vi alle, også vi der er blinde og svagsynede, har mulighed for at rejse og opleve på måder, der passer til os hver især.