Alt det som ingen ser
Velkommen til Alt det som ingen ser, en månedlig podcast, der nysgerrigt undersøger, debatterer og dokumenterer livet med synshandicap.
Efter operationen
”Jeg kommer lige med en stor (og sjældent) personlig opdatering.” Sådan skriver Mikkel Broe Enok Pedersen på sociale medier sidst i marts. Mikkel har Retinitis Pigmentosa og har altid levet med den viden, at han en dag bliver helt blind. Men for 2 år siden bliver han kontaktet af et forskerhold, der er ved at udvikle en behandling for den genfejl, han er født med. En behandling, der skal standse synstabet. Han bliver, som en af 40 personer på verdensplan, tilbudt at deltage i forsøget - og takker ja. Nu, 2 år og mange undersøgelser og strabadser senere, er han nyopereret og i karantæne, fordi han tager medicin, der nedsætter hans immunforsvar, så genterapien kan få lov at virke. Det er i den ventetid - mellem to helt forskellige livsscenarier - at Lucif Dalin kommer på besøg med sin mikrofon.
Medvirkende: Mikkel Broe Enok Pedersen
Vært og tilrettelægger: Lucif Dalin
Tilrettelæggelse, lyddesign og mix: Astrid Hald
Titelmusik: Mark Solborg
Redaktør: Rikke Houd
Ikke for enhver pris
Kunne du forestille dig at fravælge behandling, og til gengæld blive blind? Det er nok de færreste der vil sige ja til det. Men sådan forholder det sig for Diana.
Diana er 49, har grøn stær og har altid været svagsynet. Hele hendes liv har hun og hendes familie kæmpet for at bevare mest muligt af hendes syn. Det har været, og er, en hård kamp. Og det har ikke været uden tab og konsekvenser.
Men nu er hun er i en situation, hvor hun er klar til at fravælge behandling, og blive blind tidligere.
Medvirkende: Diana Stentoft
Vært og tilrettelægger: Lucif Søemosegaard Dalin
Lyddesign, tilrettelæggelse og mix: Astrid Hald
Titelmusik: Mark Solborg
Redaktør: Rikke Houd
Staklen, seeren og superhelten
Det er ikke lige meget hvordan skuespillerne på det store lærred portrætterer os synshandicappede. For tit er folks første møde med en synshandicappet en karakter i en film, og ikke et menneske i kød og blod.
I Netflix-serien Alt Det Lys Ingen Ser fra 2023 spilles den blinde hovedperson, af blinde skuespillere. Og dét er et nybrud, for traditionelt set, har det altid været seende, der har spillet blinde.
Men hvilken forskel gør det, at skuespilleren er synshandicappet? Og hvordan er vi synshandicappede egentlig blevet repræsenteret i film og tv ind til nu? Og er der ændringer på vej?
Det undersøger vi sammen med Casper fra Filmnørdens Hjørne, og Joe Strechay der er blindefaglig konsulent i Hollywood. Og selv blind.
Medvirkende: Casper Christensen og Joe Strechay
Vært, interviews og tilrettelægger: Lucif Dalin
Lyddesign, tilrettelægger og mix: Astrid Hald
Masterering: Jakob Ranum
Titelmusik: Mark Solborg
Redaktør: Rikke Houd
Alt det som ingen spørger om - Blind eller svagsynet
Vi, der er synshandicappede omtaler ofte os selv som én samlet gruppe. Men nogle gange deler vi os op i mindre grupperinger. Vi adskiller os fra hinanden. Blandt andet i grupperne ”blinde” og ”svagsynede”.
Men giver det overhovedet mening at dele os selv og hinanden op i de to kategorier? Siger de noget vigtigt om hvem vi er, eller hvad vi kan? Og er det overhovedet noget vi taler om?
Vært Lucif Dalin, der er svagsynet, har inviteret Karen Marie Petersen der er blind i studiet for at tage hul på den samtale.
Medvirkende: Karen Marie Petersen
Vært og tilrettelægger: Lucif Søemosegaard Dalin
Optagelse, klip og mix: Astrid Hald
Titelmusik: Mark Solborg
Redaktør: Rikke Houd
Opskrift på oprør
Vi handicappede kæmper hver dag: For vores rettigheder, for at komme i job, for at komme ind, finde vej og blive inkluderet i samtalerne og i fællesskabet.
Vi er en stor minoritet - så hvorfor, gør vi ikke oprør?
Vært Lucif Dalin er synshandicappet, og drømmer op et oprør. Ikke en handicapreform eller en lovændring. Men en bevægelse, en bølge, der ligesom #MeToo skyller gennem hele samfundet, og gør folk bevidste om de strukturer der bor i vores love og institutioner – og i os selv.
Men hvad skal der egentlig til, for sådan en bevægelse opstår? Før der sker reelle forandringer?
Det undersøger Lucif i dette afsnit af Alt Det Som Ingen Ser. I afsnittet medvirker Kristian Martiny, der forsker i forandringsprocesser og inklusion af mennesker med handicap, Caspar Eric der er handicapaktivist, og Dorthe Birkmose der som psykolog har specialiseret sig i forråelse indenfor det specialiserede område.
Medvirkende: Kristian Martiny, Caspar Eric, Dorthe Birkmose
Vært og tilrettelægger: Lucif Dalin
Tilrettelæggelse og klip: Astrid Hald
Mix: Helga Prip
Titelmusik: Mark Solborg
Redaktør: Rikke Houd
Reportage fra Ridebanen
Tina står midt på folden, og kalder på sin hest. Han står lige ved siden af hende, men hun kan ikke se ham. Det er ret anderledes at have hest, når man som Tina er fuldstændig blind. Alligevel har Tina to heste, som hun selv passer og rider.
Stødhegn, gærder, forhindringer – Tina møder dem alle sammen som blind rytter.
Kom med ud på ridebanen, i folden og stalden, og oplev hvordan Tina overkommer dem med fire transistorradioer, sin blindestok og en solid portion kreativitet.
Medvirkende: Tina Thøgersen
Vært og tilrettelægger: Lucif Søemosegaard Dalin
Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Astrid Hald
Mix: Oliver Hoffmann
Titelmusik: Mark Solborg
Redaktør: Rikke Houd
Alt det som ingen spørger om
Vi synshandicappede møder ofte fordomme forestillinger fra normaltseende. Men har vi dem også om hinanden?
I dette afsnit sætter vi fokus på forskelle, fordomme og ligheder mellem blindfødte og senblinde. For de findes, men det er ikke rigtig noget vi snakker om. Måske fordi det er en svær og lidt sårbar samtale?
Men nu tager vi hul på den.
Vært Lucif Dalin, der er senblind, har inviteret blindfødte Sofie Monggaard i studiet for vende nogle af de spørgsmål ingen rigtig stiller.
Medvirkende: Sofie Monggaard
Vært og tilrettelægger: Lucif Søemosegaard Dalin
Lyddesign og klip: Astrid Hald
Mix: Oliver Hoffmann
Titelmusik: Mark Solborg
Redaktør: Rikke Houd
Inger & James Bond
I dette afsnit skal du høre en kærlighedshistorie. Som så mange andre kærlighedshistorier starter den i biografen. Inger forelsker sig som ung pige i James Bond. Men desværre ender denne love story ulykkeligt.
For Inger mister synet, og som synshandicappet giver det ikke mening at gå i biografen. Med mindre der er synstolkning: et ekstra lydspor som beskriver hvad der sker på billedsiden. Ved et lykketræf finder Inger som voksen ud af, at alle de store nye film bliver synstolket på engelsk. Også James Bond.
Inger øjner en chance for at blive genforenet med sin ungdomskærlighed. Kan kærlighedshistorien mellem Inger og James Bond alligevel ende lykkeligt?
Medvirkende: Inger Svensson
Vært og tilrettelægger: Lucif Søemosegaard Dalin
Lyddesign og klip: Astrid Hald
Mix: Oliver Hoffmann og
Titelmusik: Mark Solborg
Redaktør: Rikke Houd
Med andre briller
Lucifs selvbillede krakelerer, da hun skal have et par orange filterbriller. Hun troede ellers, hun var afklaret med sit synshandicap, men pludselig står hun i en identitetskrise.
I dette afsnit forsøger Lucif at forstå, hvordan et par briller kunne trække gulvtæppet sådan væk under hende. Vi følger hendes proces med at finde mod og metoder til at acceptere de orange filterbriller og sin identitet som synshandicappet.
Medvirkende: Karsten Haarh, Susanne Tarp og Lucif Dalin
Vært og tilrettelægger: Lucif Dalin
Lyddesign og klip: Astrid Hald
Mix: Helga Prip
Redaktør: Rikke Houd
Stokke-eksperimentet
Hvis du hører podcasts, så ved du, at der er rigtig mange af dem, der afdækker samfundseksperimenter. Nu er Alt Det Som Ingen Ser kommet på sporet af et gammelt eksperiment, der startede helt tilbage i 1970’erne.
I 50 år har Jens Bromann bestilt en blindestok hvert femte år og dokumenteret forløbet. Det lyder ret lige til, men jo længere vi dykker ned i sagen, jo mere kringlet, labyrintisk og til tider absurd bliver det.
For at holde os på sporet og forstå udviklingen har vi allieret os med en ekspert - Roger Buch, der er forskningslektor og centerleder på DMJX.
Medvirkende: Jens Bromann og Roger Buch
Vært og tilrettelægger: Lucif Dalin
Lyddesign og klip: Astrid Hald
Mix: Oliver Hoffmann
Titelmusik: Mark Solborg
Redaktør: Rikke Houd
En del af mig
Leas blindestok er pink. Og det er kontroversielt, for i næsten 100 år har blindestokken været hvid, og Dansk Blindesamfund anbefaler, at blindestokken er hvid. Den hvide stok er verden over et symbol for os synshandicappede. Så hvorfor vælger Lea en pink stok?
I dette afsnit skal vi se nærmere på, hvorfor der er begyndt at dukke farvede stokke op. Hvad er det, de kan? Og hvorfor er de så kontroversielle?
Medvirkende: Lea Nissen, Gitte Møldrup
Vært og tilrettelægger: Lucif Dalin
Klip: Astrid Hald
Redaktør: Rikke Houd
Mix: Oliver Hoffmann
Musik: Mark Solborg
Om Den Hvide Stok siger Dansk Blindesamfunds landformand, Ask Abildgaard:
Den hvide stok er tæt forbundet med opfattelsen af det at have et synshandicap. Det kan være en kæmpe overvindelse og et stort erkendelsesskridt at skulle tage den hvide stok i brug, uanset om en person mister synet pludseligt eller gradvist. Ved at tage den hvide stok i hånden, får man sagt til sig selv og sine omgivelser, at man har et alvorligt synshandicap og har behov for forståelse for sin situation. Lige netop her kan den rigtig svære beslutning ligge for den enkelte person, som kæmper med at komme overens med sin nye livssituation som synshandicappet.
Vores erfaring i Dansk Blindesamfund er, at det kan være meget vanskeligt at komme i gang med at benytte den hvide stok, ikke mindst på grund af den mentale barriere. Vores klare erfaring som alvorligt synshandicappede er dog også, at det i mange tilfælde opleves som en enorm befrielse, når man først bliver i stand til at overvinde sig selv og kommer i gang med at bevæge sig rundt på egen hånd med den hvide stok. En del af den følelse af befrielse er, at ens omverden forstår det vigtige symbol, som en hvid stok er.
Dansk Blindesamfund anbefaler, at alle med et alvorligt synshandicap anvender en hvid stok. Det er for os helt essentielt, at der værnes om det umisforståelige symbol, som den hvide stok er. Når vi alle som synshandicappede står sammen om at bruge den hvide stok, står vi sammen om at bevare forståelsen for stokken i den seende verden.
Den hvide stok er et meget vigtigt hjælpemiddel og et stærkt symbol. Det er ikke ligegyldigt, at den er hvid, hvis vi ønsker at bevare kendskabet til stokken og forståelsen for vores situation hos seende. Den hvide stok bliver endnu stærkere som symbol, når vi som alvorligt synshandicappede erkender, at det er nødvendigt at komme i gang med at benytte den. Den bliver dermed et værktøj i vores egen erkendelsesværktøjskasse i arbejdet med at komme på plads i det nye liv som blind eller stærkt svagsynet.
Blind i biffen
Anja og Inger kan ikke se lærredet, men på det seneste har de været mere i biografen end de fleste. Takket været synstolkning. Synstolkning er et lydspor, der fortæller, hvad der sker på billedsiden, og dét har de seneste to år åbnet biografdørene helt op for mennesker med synshandicap.
I dette afsnit skal vi i biografen uden lærred og et smut ind i synstolkerens værksted. Og så skal vi se på fremtiden for synstolkede film. For mens biograferne i England, Finland og Norge hver måned kan tilbyde synstolkede biograffilm, er det i Danmark slut for nu.
Medvirkende: Anja Støvring, Inger Svensson, Dorte Mikkelsen Hansen og Bertel Haarder.
Vært: Lucif Dalin
Redaktør og klip: Rikke Houd
Klip og mix: Oliver Hoffmann
Musik: Mark Solborg
Produceret af Dansk Blindesamfund
Fra lidt til ingenting
Hvordan er det at blive helt blind? For Gitte på 60 år er det lige sket. Hun har været svagsynet hele livet, men de seneste par måneder er hendes syn gået fra lidt til ingenting. Hvordan er det at være lige midt i det, som for mange står som noget af det værste, der kan ske?
Medvirkende: Gitte Micheelsen
Vært: Lucif Dalin
Redaktør: Rikke Houd
Klip og mix: Oliver Hoffmann
Musik: Mark Solborg