Mit Livssyn

Dansk Blindesamfund præsenterer serien ’Mit Livssyn’, hvor vi fortæller seks rørende historier om forskellige mennesker med synshandicap, der har opnået noget unikt i livet.

Monica Krog-Meyer interviewer de inspirerende personer og dykker ned i, hvad livssyn betyder for at få et godt og rigt liv, hvor muligheder frem for begrænsninger sætter dagsordenen.

I denne serie ’Mit Livssyn’ følger vi seks inspirerende danskere med synshandicap, der på hver deres måde har taklet store udfordringer og vist, at blinde og svagsynede kan bedrive det helt ekstraordinære. Sæt dig godt til rette i sofaen og lyt til de fantastiske fortællinger om blandt andet at rejse sig fra et synstab som en af erhvervslivets mastodonter, at gennemføre et af verdens hårdeste skiløb og at gøre sig fortjent til ridderkorset: Det handler alt sammen om livssyn.

MitLivsSyn logo. Et halvt gult, halvt sort kvadrat med teksten "Mit livssyn" skrevet indeni.

Arne Christensen

Trods kulden og de fygende vinde, hop i skistøvlerne og følg i Arne Christensens skispor, når vi taler med ham om, hvordan det er at gennemføre et af verdens hårdeste skiløb, hvad der skal til for at gå det igennem – og hvordan det overhovedet er muligt, når man intet kan se.

Thorkild Olesen

Hør Thorkild Olesens besnærende fortælling, hvor vi blandt andet hører om, hvordan det var at modtage Ridderkorset – og om hans skjulte, musikalske kundskaber.

Mange kender nok Thorkild Olesen for hans utrættelige arbejde for både mennesker med synshandicap og andre handicap. Thorkilds livsanskuelse er det afgørende fundament for det store arbejde i handicapbevægelsen – for ifølge Thorkild Olesen er det nemlig afgørende at give en stemme til dem, der ikke har mulighed for at tale på egne vegne, men også at kæmpe de kampe, der skal til for at sikre et mere retfærdigt samfund, hvor vi alle har de samme muligheder. 

Christel Sonne Rasmussen

Hvad gør man, når synet langsomt begynder at svigte? For Christel Sonne Rasmussen, der blandt andet er terapeut, forfatter til bogen ’Motivation’ samt foredragsholder, åbnede det op for muligheden for at give noget videre til andre, der oplever at have behov for vejledning og hjælp.

De døre, som et synstab kan lukke, gør nemlig ikke, at man skal sætte livet på standby. Det handler i stedet om at finde den rette motivation for at få det maksimale ud af det, man stadig kan – eller opdage nye sider af sig selv. Hør hendes fortælling om at vende en svær situation til noget, der kan hjælpe andre mennesker videre lige her. 

Sven Mogensen

Forestil dig, at du skal bestige kontinentets højeste bjerg. Selvom vi selvfølgelig kan være stolte af Himmelbjerget, så er der altså tale om at bestige Afrikas højeste tinde; nemlig Kilimanjaro – og selvfølgelig uden at kunne se noget.

Sven Mogensen har dog ikke kun motion og bevægelse kær i praksis, men også når han sidder for bordenden i bestyrelseslokalet. Han har nemlig været med til at stifte Blind Motion, der i mange år har gjort det muligt for mennesker med synshandicap at få de samme fantastiske oplevelser med tilpasset idræt, bevægelse og en aktiv livsstil. Hør hans bevægende historie om at nå til tops og dele ud af sin passion for at bevæge sig.

Diana Stentoft

Du skal nu høre en historie, der handler om at sætte sig mål – og nå dem. Diana Stentoft er både næstformand i Dansk Blindesamfund og generalsekretær i Verdens Blindeunion, og før det arbejdede hun som lektor ved Aalborg Universitet.

Blindesagen, og alt det, man kan med et synshandicap, har været med til at forme Diana og lært hende at tro på, at et synshandicap ikke behøver at være en stopklods i en seende verden. Hør hendes historie om styrke og vedholdenhed i dagens afsnit af Øjenkrogens vinterserie.

Morten Bonde

Fra hot shot i en gigantisk virksomhed til bid for bid at miste synet. Sådan gik det for Morten Bonde, der er en af LEGO’s konceptudviklere.

Han måtte gradvist omstille sig til en ny virkelighed: For kan det over hovedet lade sig gøre at være en af de store historiefortællere for virksomheden, der opfandt de højtelskede røde, gule og blå plasticklodser?
Det kan det! Og ifølge Morten Bonde handler det om at vende negativt til positivt og om at ændre sit livssyn. Hør hans stærke fortælling lige her.