Øjenkrogen

Velkommen til Øjenkrogen - en podcast om livet med et synshandicap.

I hvert afsnit vil vores vært Sofie Monggaard fortælle inspirerende historier og tage spændende samtaler om og med mennesker, der har en unik vinkel på livet med et synshandicap.

Afsnittene kan lyttes herunder eller på din foretrukne podcast-app på din smartphone.

Øjenkrogen logo med to talebobler, en gul og en rød, der overlapper og danner et øje i midten. Tekst: Øjenkrogen

Med hænderne rigtigt skruet på

Hvornår har du sidst sat en hylde op eller samlet et IKEA-møbel? For Søren Marcussen, som er blind, er lysten til at bruge hænderne så stor, at han har bygget sin egen udestue – for han har hænderne skruet helt rigtigt på. Men selv om vi måske ikke alle drømmer om at bygge en udestue selv, så kan man sagtens lære at bruge værktøj og knofedt, når man har et synshandicap. Derfor kan du i denne episode også møde Brian Sørensen, der blandt andet viser, hvordan man sætter en hylde op og fortæller om gør det selv-kurser, hvor blinde og svagsynede blandt andet kan lære at trække ledninger, sætte hylder op og meget mere.

Blind på lægterne

Det kan bringe nationer i ekstase eller skabe landesorg. For nogle er det nærmest en religion, mens det for andre er det rene tidsspilde. I dag skal vi tale det såkaldte ”smukke spil” – nemlig fodbold. Øjenkrogen har snakket med Christian Bundgaard og Mathias Larsen, der begge to er ivrige fodboldfans og blinde. Men hvordan kan egentlig man gå op i en visuel sportsgren, når man intet syn har?

Anderledes blandt de anderledes

De fleste med et synshandicap kender nok til det at føle sig anderledes – eller endda udenfor. Derfor kan fællesskaber som Dansk Blindesamfund give et frirum, hvor handicappet træder i baggrunden. Men hvordan er det, hvis man skiller sig ud selv i et fællesskab, hvor synshandicappet er et fællestræk? I dette afsnit fortæller Jackie Lehmann Hansen om at have et syns- og hørehandicap og om at være anderledes blandt de anderledes.

Et helt særligt talent

Forestil dig, at du har et helt særligt talent inden for musikken. Hvad ville du bruge det til? Malthe Jepsen har vundet ’Århus Jazz Talent 2021’, og ud over at fortsætte den musikalske sejrsgang, med flere pladeudgivelser, vil han særligt nå én bestemt gruppe. Han vil lave børnejazz! Hør den livsbekræftende historie om skæve toner, tømmermænd og et helt særligt talent lige her.

Opskriften på et usundt forhold

Anja Hansen er næsten helt blind og levede 12 år i et usundt og ulige parforhold, hvor nedværdigelse og social kontrol var en del af hverdagen. Men spørgsmålet, som vi nok er mange, der stiller os selv, er, hvorfor hun ikke forlod ham. Det hjælper konstitueret direktør ved Dannerhuset, Mette Marie Yde, os med at blive klogere på, når Dansk Blindesamfunds podcast Øjenkrogen stiller de svære spørgsmål.

Dannerhuset er blandt andet et krisecenter for kvinder, der har været udsat for social kontrol samt psykisk og fysisk vold, og Mette Marie Yde fortæller her, hvorfor det kan være svært at komme ud af et usundt forhold, mens tid er, hvad man kan gøre for at komme godt ud på den anden side og hvordan man kan hjælpe som pårørende.

Vær opmærksom på, at dette er anden del af et dobbeltafsnit. Første afsnit hedder "Når synet overtager".

Når synet overtager

Anja Hansen, der er stort set blind, mødte sin forhenværende mand i 2006. Hun havde endelig fundet en, der accepterede hende for den, hun var – synshandicap eller ej. Troede hun. For langsomt blev accept og kærlighed afløst af nedværdigelser og social kontrol, som det tog hende 12 år at komme ud af.

Bemærk at dette er første afsnit af et dobbeltafsnit. Andet afsnit hedder "Opskriften på et usundt forhold".

Paloma alene i verden (Del 2 af 2)

I andet afsnit af historien om Paloma, der fik frataget sin støtte i børnehaven på trods af, at hun er blindfødt, zoomer vi lidt ud og ser tingene i et større perspektiv. For børn kan blive mærket for livet, hvis de ikke får den nødvendige støtte, og vi undersøger, hvad der kan gøres for at sikre, at flere børn med synshandicap rundt omkring i de danske kommuner får den hjælp og støtte, som sikrer dem et godt udgangspunkt for voksenlivet.

Paloma alene i verden (Del 1 af 2)

Paloma blev født blind, men havde på trods af sit synshandicap en velfungerende hverdag i sin børnehave. Det ændrede sig dog i år 2020, hvor Københavns Kommune skar i støtten, så hun ikke længere havde en støttepædagog – og det har haft store konsekvenser. Men Palomas forældre gav ikke op, og det startede en lang, sej kamp for at bekæmpe den ”fejl”, som kommunen senere har erkendt.

Har vi brug for punktskrift i en digital tid?

I dag er der en tendens til, at færre lærer punktskrift, fordi teknologien har gjort det muligt at få læst tekster op digitalt fra for eksempel computer eller telefon. Betyder det, at det 200 år gamle skriftssystem er forældet?

Øjenkrogen stiller skarpt på punktskrift og har spurgt Jesper Holten fra Dansk Blindesamfund og ekspert John Heilbrunn, hvad punktskrift er, og om der overhovedet er brug for punktskrift i dagens Danmark.

Det dobbelte handicap

Os med synshandicap bliver hurtigere udtrættet end seende, fordi vi kompenserer for den sans, vi ikke har. Så hvordan håndterer man det, når man sent i livet får endnu et handicap?

Øjenkrogen er taget til Jylland for at tale med Lotte Tobiasen på 49 år, der er født med ca. 5% syn. En neurologisk sygdom viste sig i hendes 30'ere, og i dag er hun kørestolsbruger. Lotte måtte efterhånden indse, at hun ikke kunne gøre alting, som hun plejede, men hun har fundet en række måder at mestre hverdagen på. Måske du også kan lære noget af Lottes fortælling…

Uddannelsessystemets blinde veje

Som synshandicappet studerende er du bagud fra start: Punkt-versioner af bøger kommer først, når kurset er færdigt, nogle hjælpemidler kommer slet ikke, ingen ved rigtig, hvor og hvordan du søger om hjælp til at komme gennem studiet og et synshandicap gør det ikke nemmere at finde læreplads. Antallet af unge, der gennemfører en uddannelse, går den forkerte vej. Flere synshandicappede unge end tidligere dropper ud af deres uddannelse.

Sofie taler med tre unge studerende, der hver især kæmper sig gennem universitetet, erhvervsuddannelse og gymnasiale uddannelser, samt Dansk Blindesamfunds formand Ask Abildgaard, der er cand.scient.pol. 

Medvirkende: Maria Andersen, Vanessa Neergaard Gantzel og Morten Sørensen

Et otium med plads til alle

Har du tænkt over, hvor du gerne vil nyde dit otium? Solgaven er navnet på en række plejehjem, der er specialiseret i synshandicappede borgere, og som ejes af Dansk Blindesamfund. Sofie er taget en tur på Solgaven Næstved for at møde forstander Gitte Olsen og Birthe Bille Hansen på 89 år, der er beboer og beboerrepræsentant. Kom med og oplev et plejehjem, hvor der er liv og plads til alle og brændende kærlighed til frokost.

Svend Eriks frihedskamp

Følelsen af frihed kan fanges på mange måder. For Sofie er selvstændigheden vigtig. Men der er dog et paradoks, for ofte er vejen til frihed nemlig afhængig af andre end én selv. Sofie tager en snak med Svend Erik, der har et inspirerende gåpåmod, men som samtidig er et godt eksempel på, at selvstændighed og mod ikke altid er nok.

Med livet i spil

Coronanedlukningen har gjort computer- og konsolspil til en uundgåelig del af livet for mange danskere, og de gamle analoge spil har også fået nyt digitalt liv. Sofie taler med to meget forskellige spillehajer: Søren Jensen er blindfødt, en erfaren gamer, og medstifter af nyhedsbrev og hjemmesiden cool for the blind om spil for synshandicappede.

Hvordan taler man kroppens sprog? 

Hvad vil det egentlig sige at have et kropssprog, og hvordan kan det være en særlig udfordring som blind eller svagsynet? Michael Starholm er blindfødt og har såkaldte "blindismer" - for Michael betyder det, at han rokker frem og tilbage uden at være bevidst om det. Han blev først opmærksom på det som voksen og arbejder nu med at mindske de ufrivillige bevægelser.

Helle Winther er lektor i bevægelsespsykologi og dans og fortæller om betydningen af kropssprog - og mangel på at tale eller forstå kroppens sprog.

Vejen til fremtiden

At finde vej fra A til B kan være en krævende oplevelse som synshandicappet. Men heldigvis er Sofie lidt af en tech-nørd. I dette afsnit tager vi derfor et blik ind i fremtidens teknologi, der kan hjælpe os til at navigere i det offentlige rum endnu lettere end i dag.

Blind Kriger Del 2

Der er mange forskellige måder at kæmpe for at nedbryde fordomme mod mennesker med handicap og bidrage til, at vi bliver set som ligeværdige mennesker, Sofie tager en snak med de to unge synshandicappede bloggere Anna og Cathrine, der fortæller om de tanker og oplevelser, der ligger bag deres blogs.

Blind Kriger Del 1

I dette afsnit taler Sofie med en gammel ræv i det handicappolitiske miljø: Thorben Koed. Udover at have brugt et halvt århundrede på at kæmpe for handicappedes rettigheder, har Thorben selv en inspirerende historie at fortælle. Det har nemlig krævet sin kamp blot at nå dertil, hvor han kunne gøre en forskel.

At flyve fra reden

Det vil altid være et stort skridt som ung at skulle flytte hjemmefra, og som forælder kan det være svært at give slip - særligt når ens barn har et synshandicap. Sofie har talt med Marlene og Gitte, mor og datter, om deres oplevelse, da Marlene skulle flytte hjemmefra.

Er udseendet kun for de seende?

Det er forskelligt, hvor meget den fysiske fremtoning betyder for os blinde og svagsynede. Men hvad betyder udseendet egentlig? Og hvorfor går nogle mere op i det end andre? Sofie taler med Ida, der er 21 år og blindfødt. Ida går meget op i sit udseende og bruger tid og energi på at finde og matche det rigtige tøj. Men hvordan kan man gå op i sit udseende, når man ikke kan se det? Og kan man have tøjkrise, når man er blind?

Karantænelivet

Hele Danmark er i corona lockdown, og særligt som blind eller svagsynet kan dagligdagen være udfordrende. Vi har talt med nogle seje synshandicappede mennesker, der deler deres tanker og oplevelser om livet i disse karantænetider.

Et hjælpemiddel i kød og blod

Sofie overvejer at få sig en førerhund og tager os med på førerhundekursus. Det bliver en tur med mange oplevelser og refleksioner. Hundene er lige til at forelske sig i, men man skal gøre sig mange overvejelser, når det handler om et hjælpemiddel, der samtidig er et levende væsen.

Mad er mere end et måltid

Sofies madglæde ligger på et meget lille sted, så hun har inviteret sig selv i det muntre køkken hos Lasse Tønnesen og Mohammed Alsaadi, der har stor succes med at inspirere både blinde og seendes madlavning gennem deres blog Madsynet. Her bliver hun budt på en hjemmelavet italiensk pastaret, og de tager en hyggesnak om, hvad mad egentlig betyder for dem.

At se sig selv som blind

Hvad vil det sige at være anderledes og være sig selv? Sofie udforsker emnet identitet og handicap. Sofie siger, at mens hun ikke er sit handicap, er det stadig en del af den, hun er. For at udforske emnet har hun talt med to inspirerende kvinder: Maria Louise Lundqvist, der er blindfødt, og Jannie Hammershøi, der blev blind som 30-årig.

Begge har gjort sig en masse interessante tanker om, hvilken rolle deres synshandicap spiller i deres liv. Det bliver en særlig indsigtsfuld oplevelse for Sofie.

Hvordan får arbejdsgiverne øjnene op for blind arbejdskraft?

Nu tager vi et af de helt store spørgsmål op for os blinde og svagsynede: Hvorfor er det så svært at få job? Sofie tager en snak med Martin Enggaard, der er både blind og jobkonsulent. Han har selv haft succes på arbejdsmarkedet og er ikke bleg for at sætte ord på udfordringerne.

Kristians Rejse 

I første afsnit af Øjenkrogen tager vi hjem til Kristian Schou Hedegaard, der har udviklet løbe-appen Move United. Historien bag appen er lidt vildere, end man lige skulle tro...

Vært: Sofie Monggaard. Redaktør, klip og mix: Mikkel Løfgren Rud. Musik: Steffen Breum.

Teaser

I dette lille teaser-afsnit fortæller Sofie om, hvad Øjenkrogen handler om.