Verdenssyn

Velkommen til Verdenssyn - en podcastserie med historier fra vores verden. Her kan du få et indblik i livet med synshandicap i et af Dansk Blindesamfunds samarbejdslande.

Logo til podcasten Verdenssyn, en collage med omridset af to mennesker, der står med fødderne i vand og et foto af bjerg-landskab

Når vi strikker

Misja Krenchel er kunstner og skal lave et strikket værk, men hun kan ikke strikke. Det kan medlemmerne fra Garnnøglet til gengæld - det er et online strikkefælleskab for strikkere med synshandikap i hele Danmark. Og det kan Pascal, Editte og de andre deltagere på strikkeholdet på Masaka-centret, et rehabiliteringscenter for blinde og svagsynede lidt uden for Kigali i Rwanda. Sammen indleder de en samtale i garn.

Optagelse, redigering, mix, lyddesign, speak og tilrettelæggelse: Astrid Hald
Med-tilrettelæggelse og interview: Lucif Dalin
Øvrige interviews: Misja Krenchel
Masterering og musik: Nina Vadsholt 
Øvrig musik: Mark Solborg
Oversættere fra Rwanda Union of the Blind: Tito Uwizeyimana, Joseph Munyurangabo og Rachel Musabyimana
International konsulent: Susanne Koch Andersen
Blindefaglig konsulent: Abigail Bentil Holten
Redaktør: Rikke Houd

Tak til Masakacentret og de medvirkende i Rwanda: Panina, Pascal, Editte og Donatilla Kanimba.

Tak til kvinderne i Garnnøglet og særligt Gitte Michelsen. 

Produceret af Dansk Blindesamfund med støtte fra Oplysningspuljen administreret af Danske Handicaporganisationer.

Leave No One Behind - Ingen må lades i stikken

Svetlana, Yamin og Ruta har oplevet invasion, kup og krig. Med ét bliver deres rolige hverdag vendt på hovedet, da deres hjemlande befinder sig i undtagelsestilstand. De tre kvinder har dårligere chancer end andre for at klare sig, de er nemlig synshandicappede.

Kom med til Ukraine, Myanmar og Norduganda og hør hvordan de har oplevet og overlevet kaos og katastrofe.

Synshandicappede bliver ofte ladt i stikken i humanitære krisesituationer, fortæller Diana Stentoft, der er næstformand i Dansk Blindesamfund og generalsekretær i Verdens Blindeunion. Hør hvordan de to organisationer arbejder for at nødhjælpen også når synshandicappede når katastrofen rammer.

Produceret af Dansk Blindesamfund med støtte fra Oplysningspuljen administreret af Danske Handicaporganisationer

Rejsebrev fra Rwanda – folkemord, forsoning og fællesskab

En delegation fra Dansk Blindesamfund med tre medlemmer – Jens, Siri og Anne Sofie – var i Rwanda i september måned for at møde mennesker med synshandicap, der er organiseret i Rwanda Union of the Blind (RUB). RUB er den rwandiske pendant til DBS, og som, trods stigmatisering og fattigdom, hver dag arbejder for skabe en bedre tilværelse for synshandicappede i Rwanda. Det er der kommet en spændende rejseberetning ud af, som du kan høre her.

Liberias blinde vinkel

Podcasten Liberias blinde vinkel beretter om at leve med et synshandicap i et af Afrikas fattigste lande - om udfordringer, livsdrømme og kampen for bedre rettigheder.

Siri, Hazel og Susanne fra Dansk Blindesamfund og Dansk Blindesamfunds Ungdom er rejst over 5.000 kilometer til det vestafrikanske land Liberia for at undersøge mulighederne for et fremtidigt samarbejde med den liberianske blindeorganisations ungdomskomité.