Foredrag om Retinitis Pigmentosa (RP)
Afholdt 25. maj 2023
Retinitis Pigmentosa (RP) er en gruppe af arvelige øjensygdomme, som rammer nethinden. Nethinden udgør øjets inderste lag og dækker ca. 75% af øjets inderside. Nethinden indeholder lysfølsomme sanseceller kaldet stave og tappe; RP rammer i særlig grad de sanseceller eller fotoreceptorer, som kaldes stave, altså de sanseceller, som er meget lysfølsomme og som bliver brugt til at se under meget svag belysning. RP er en fremadskridende øjensygdom, og i mange tilfælde medfører den natteblindhed i en tidlig alder, tiltagende indskrænkelse af synsfeltet (også kaldet kikkertsyn eller tunnelsyn), tiltagende forværring af skarpsyn og for en del også total blindhed.
Med de seneste års gennembrud og udvikling inden for genetik og genterapeutisk behandling er fokus flyttet til i højere grad også at involvere den enkelte persons genetiske baggrund. Det betyder, at man nu kender til ca. 100 varianter af RP.
Læge og Ph.d. studerende Kristian Lisbjerg fra Kennedy Instituttet fortæller i dette foredrag om øjensygdommen RP og dens arvelighed og symptomer. Endelig kommer han ind på udredning i forhold til eksempelvis optiske hjælpemidler, samt vigtigheden af klinisk grundforskning i de enkelte undertyper af RP.
Lyt til foredraget her: