Punktnoder

Punktnoder er en omsætning af toner til punkttegn, og for blinde musikere giver punktsystemet mulighed for at læse noder.

Modsat almindelige “sortskriftsnoder” er det ikke muligt ved brug af punktnoder at bevæge sig op og ned i det grafiske billede. Det betyder, at punktnoder ikke er en grafisk gengivelse af den almindelige trykte node (nodesystemet), men en tekstgengivelse af tonerne (tonesystemet). En node på punktskrift viser i ét tegn både tonenavn og tonevarighed.

På samme måde som med tal er der ikke i grundfigurens 64 kombinationsformer mulighed for at bruge ét tegn til én tone. Det betyder, at man igen må lade 2, 3 eller 4 tegn tilsammen repræsentere et almindeligt nodetegn (som seende ser en node). Efter særlige regler viser oktavtegn den nøjagtige tonehøjde.

På sortskrift sættes mange angivelser (dynamik, artikulation, fingersætning, osv.) over eller under noderne. I punktnoder skrives alt, hvad der hører til en stemme, før og efter noden.

Punktnodesystemet er internationalt. Derfor kan punktnoder læses af alle på tværs af alverdens sprog.

De spæde øvelser på klaveret og usikre strøg på violinen. Børnelæsningen med bogen under dynen. Slæberiet med de tunge bøger i gymnasiet. Adgangen til faglige tekster på seminariet og som lærer i folkeskolen. Punktskriften er mit skriftsprog og vil altid være den lige vej til et aktivt og oplevelsesrigt liv.

– Kurt Nielsen

Punktnoder i Danmark

Siden 1920 har Nota produceret og distribueret noder på punktskrift. Nota producerer punktnoder i overensstemmelse med de internationale standarder anført i ”New International Manual of Braille Music Notation” by The Braille Music Subconmmitee, World Blind Union, Amsterdam 1996.

Nota producerer nye punktnoder til individuelle brugere, blindebiblioteker og andre institutioner.

Punktnoder produceres med en høj grad af præcision og kvalitet af en konservatorieuddannet musikpædagog, og en blind punktnodelæser sørger for en grundig korrektur, inden punktnoderne bliver sendt af sted.

Adgang til Notas punktnoder:

  • Noderne kan bestilles som ”print on demand”, som er gratis for punktnodelæsere i Danmark.
  • Udenlandske brugere kan købe print og låne gratis i 6 måneder.
  • Alle kan gratis downloade punktnodefiler fra Nota.
     

Digitaliseringen

Nota har produceret digitale punktnoder siden 1996. Derudover er ældre fysiske punktnoder blevet digitaliseret, så Nota i dag har en af verdens største samlinger af digitaliserede punktnoder. Blinde musikere og undervisere fra hele verden kan vælge mellem mere end 3.000 nodetitler hos Nota.