Historien om Fuglsangcentret
Fuglsangcentret blev indviet den 1. september 1989 og er Dansk Blindesamfunds hidtil største byggeprojekt. Der er blevet stillet særligt store krav til arkitekternes løsning af projektet, og resultatet er blevet et af Danmarks vel nok mest handicapegnede og tilgængelige byggerier.
Fuglsangcentret blev opført for indsamlede midler, store og små bidrag samt testamentariske gaver og kostede omkring 55 millioner kroner.
Grundtanken var at skabe et byggeri med et let og optimistisk præg. Denne grundtanke går igen i materialevalget, den lyse indretning og udsmykningen.
Huset er opført med det ønske for øje, at blinde og svagsynede skal kunne orientere sig og nemt finde rundt. Bygningen er en central firlænget bygning med to grønne gårde. Ud fra centerdelen skyder sig to værelsesfløje mod vest og syd – hver med 30 værelser. Fløjene har en række “knæk” i gangforløbet med små tårne, som sender ekstra ovenlys ind.
Under tårnene er rummene større og akustikken anderledes. Der er også skiftende gulvbelægning og en håndliste hele centret rundt på alle gange. En stor hjælp, også for gangbesværede. Alle gange og døre er brede, så kørestolsbrugere nemt kan færdes på centret.
Desuden er der placeret et springvand på gangen ved konferencesalen og en fuglevoliere et andet sted, så blinde og svagsynede kan høre helt præcis, hvor de er.
Alle skal kunne komme i huset – både handicappede og ikke handicappede.