Gode råd til dig, der er buschauffør

Blinde og svagsynede bruger ofte offentlig transport til at komme sikkert fra A til B. Men det kan være svært at orientere sig i trafikken, når køreplaner ikke er skrevet med punktskrift, eller hvis busstoppestederne er midlertidigt flyttet. Når du ser en blind eller svagsynet vente ved et af dine stoppesteder, er der flere ting, du kan gøre, for at gøre busturen mere behagelig for blinde og svagsynede:

  • Gør højt og tydeligt opmærksom på, hvilken linje du kører, og hvilken endestation du kører til. Du kan for eksempel sige ”Det her er linje 350S til Ballerup”, når du åbner døren. På den måde får du både gjort opmærksom på, at bussen er der, og hvilken bus der er tale om. Det er nemlig ikke altid, at den blinde kan høre bussen på grund af trafikstøj.
  • Svar altid højt og tydeligt, hvis en person med synshandicap spørger, om du vil gøre opmærksom på et bestemt stoppested. Husk: Den synshandicappede kan ikke se det, hvis du bare nikker.
  • Fortæl gerne, hvor rejsekortstanderen er placeret, så den synshandicappede kan tjekke ind med sit rejsekort.
  • Tilbyd din hjælp, hvis den synshandicappede ønsker at købe en billet kontant. Husk at sige, hvad du gør, hvis pungen bliver rakt frem. 
  • Vent altid med at køre, til den synshandicappede har fundet et sted at sidde. Det kan være svært at holde balancen, mens bussen kører, når man ikke kan se, hvor man kan holde fast.
  • Husk at slå automatisk stoppestedsangivelse til, så den synshandicappede ved, hvor langt de er på ruten, og hvornår de skal af.
  • Fortæl det, hvis du holder længere fremme eller et andet sted end normalt på grund af vejarbejde. Ellers kan den synshandicappede have svært ved at orientere sig om sted og omgivelser, når han eller hun stiger ud ad din bus.

Du kan kende blinde passagerer ved stoppestederne på den hvide stok, førerhunden eller mærket af manden med den hvide stok på blå baggrund.

Blinde og stærkt svagsynede kan få en ledsager med på rejsen til nedsat pris, hvis de har et medlemsbevis til Dansk Blindesamfund. Både indehaveren af kortet og en eventuel ledsager kan rejse på enkeltbillet eller et rejsekort, kundetype handicap til børnetakst. 

Førerhunde skal altid medtages og koster ikke ekstra.