Sammy er Tinas tro følgesvend

Førerhunden Sammy er Tinas uundværlige følgesvend i hverdagen, hvor han giver tryghed og frihed til at komme rundt.

Når Tina færdes udenfor, er det altid i følgeskab af førerhunden Sammy. Turen til
Odense Banegård kender Sammy i forvejen, da de har gået den vej utallige gange, så derfor skal der ikke så mange anvisninger til fra Tinas side. Sammy stopper ved fortovskanter og leder Tina trygt uden om forhindringer, så Tina kommer sikkert fra A til B. Hver dag gør Sammy en uvurderlig forskel ved at være Tinas øjne i trafikken.

Tina sidder på hug og omfavner  førerhunden Sammy som er en golden retriever
Copyright Henrik Frydkjær

”Sammy betyder rigtig meget for mig, fordi jeg kan færdes frit med ham ved min side. Sammy følger mig alle vegne – på arbejde, ud at handle, til og fra vennebesøg og fritidsaktiviteter. Det gør en kæmpe forskel, at jeg kan komme rundt og udenom forhindringer”, siger Tina Jellesen, som er en erfaren førerhundebruger. Tina er født blind og fik sin første førerhund som 24-årig. Sammy er hendes sjette af slagsen.

Førerhund undviger forhindringer

Inden Tina fik sin første førerhund, fandt hun rundt ved hjælp af den hvide stok. Der brugte hun mange ressourcer på at mærke, lytte til trafikken og orientere sig. Men med en førerhund i hånden blev det lettere at færdes frit og uafhængigt.

Sammy, lys golden retriever, som hvalp iført bøjle, der er lidt for stor
Som hvalp blev Sammy introduceret for bøjlen, så han vænnede sig til at have den på. På det tidspunkt var den bare lidt for stor endnu.

”Med den hvide stok skal jeg søge og mærke mig frem, så det tager længere tid. Med førerhund er det derimod en anden sag, for jeg kommer hurtigere og lettere rundt, da den undviger forhindringer. Derfor føler jeg mig meget mere fri med en førerhund ved min side”, forklarer Tina, som også finder Sammy behjælpelig, når hun er ude at handle. Så siger hun blot ”find dør”, og så leder Sammy hende til udgangen.

Førhen var Tina mere tøvende med at sige ja til sociale arrangementer i tilfælde af, at hun ikke kunne klare sig alene med den hvide stok. Sådan har hun det ikke længere, da Sammy sikrer, at Tina kan leve et udadvendt liv med job, fritidsaktiviteter og god kontakt til andre mennesker. Førerhunde er nemlig ikke kun et firbenet hjælpemiddel, men kan også trække mennesker ud af ensomhed og give det ekstra skub, som mange har brug for til at komme ud ad døren, når synet svigter. 

Kræver tillid

Tina husker tydeligt sin første gåtur med førerhund. Det var på ansøgerkursus, hvor deltagerne bliver klogere på, hvad det indebærer at have førerhund, og hvor de får mulighed for at afprøve mange forskellige hundetyper – høje, lave, hurtige og langsomme. Det krævede dog en god portion tillid.

Sammy, lys golden retriever, kigger direkte ikameraet med åben mund, mens Tina står i baggrunden og holder Sammy i hundesnor
Copyright Henrik Frydkjær

”I begyndelsen var det en overvindelse at lægge ansvaret fra mig og have tillid til, at førerhunden førte mig sikkert udenom forhindringer. Det var en helt ny situation i forhold til at gå med den hvide stok, hvor jeg hele tiden har føling med underlaget. Jeg kom dog hurtigt efter det”, fortæller Tina, som ikke var i tvivl om, at en førerhund var det rette hjælpemiddel for hende. Det er blevet til mange kilometer med forskellige førerhunde, men selvom Tina kun har haft Sammy et halvt års tid, er de blevet et uadskilleligt makkerpar.

Det vigtige samarbejde

”Det er uhyre vigtigt, at bruger og førerhund passer sammen, for det kræver nemlig et tæt samarbejde at færdes sikkert i trafikken. Jeg skal turde stole på, at Sammy fører mig udenom forhindringer. Derfor er det vigtigt, at man fortæller, hvilken hund der passer til éns hverdag og færden”, siger Tina, som passer godt sammen med Sammy, da han er rolig og har et godt overblik. Det beviste han for eksempel en dag, hvor Tina og Sammy var ude at gå, og hvor han pludselig stoppede brat op på alle fire poter, fordi en bil var ved at bakke ud af en indkørsel, som Tina ikke havde opdaget.

Vigtige hunde

Førerhunde er et af de vigtigste hjælpemidler for mennesker med synshandicap. Derfor har Dansk Blindesamfund i mere end 70 år uddannet førerhunde, som skaber frihed og tryghed, når synet svigter.

”Det er virkelig imponerende, hvad førerhunde formår”, smiler Tina. En god førerhund skal nemlig ikke kun lystre kommandoer, men også være i stand til selvstændigt at reagere på uforudsete forhindringer i det offentlige rum. I alt kan førerhunde adlyde 34 kommandoer, når de er færdiguddannede. Det dækker blandt andet retningsbestemte kommandoer som gå frem, gå til venstre og højre samt finde-kommandoer som find dør, find trappe eller find kant. Når Sammy er derhjemme, er han en ganske almindelig golden retriever, der er legesyg og elsker opmærksomhed. Men når Tina giver ham bøjle på, ved han med det samme, at han er på arbejde, hvilket kræver koncentration og fokusering.

Vigtigt at udbrede viden om førerhund

Inden corona oplevede Tina ofte at blive stoppet af forbipasserende, der gerne ville hilse på eller klappe førerhunden. Men når førerhunden har bøjle på, betyder det, at hunden er på arbejde og koncentrerer sig om at føre sin bruger omkring.

Sammy, lys golden retriever, som hvalp
Selv som hvalp var Sammy uimodståelig.

"Det er vigtigt, at man ikke tager kontakt eller klapper en førerhund med bøjle, for så kan den miste fokus og blive ukoncentreret. Dermed kan jeg også miste overblikket og orienteringen, hvilket kan skabe farlige situationer, hvis jeg for eksempel står i et lyskryds”, fortæller Tina, som påskønner, at Dansk Blindesamfund hvert år udsender en førerhundekalender.

”Førerhundekalenderen er med til at udbrede viden og kendskab til førerhunde. Derfor håber
jeg, at den når bredt ud, da det gør en forskel i min hverdag, når jeg møder folk på min vej”, konstaterer Tina, som for alt i verden ikke vil undvære en førerhund.