Læs historier om livet med synshandicap

Her kan du læse om, hvordan det er at være blind. Gennem menneskene, der står midt i det, viser vi livet som blind i alle dets facetter.

Christopher blev blind af kanonslag

Den 29. december 2001 ændrede 15-årige Christophers liv sig for altid. Et kanonslag sprang få meter fra ham og kostede ham synet. Et øjebliks letsindighed fik livslange konsekvenser. Nu advarer han andre.

Morian blev blind til nytår: Jeg kommer aldrig til at se mine børn igen

På et splitsekund mistede 32-årige Morian synet og fik sprængt sit ansigt i stykker, efter et nytårsbatteri eksploderede. Den fatale ulykke forandrede familiens liv for altid.

Ritas juleprædiken: At give er kærlighedens budskab

Rita er blind præst i Tilst og Kasted kirke. Her deler hun julens lys og budskab med dig og alle de andre læsere.

Julebag i blinde

Julen er hjerternes og kagernes fest. Her får du Mettes opskrifter på nemme og lækre julekager, som dufter af højtid og hurtigt får dig i julestemning

Rita fandt lys i mørke

Rita gennemgår sit livs krise og finder sit sande kald, og med synshandicap og førerhund ved sin side vier hun ægtepar, foretager bisættelser og spreder håb, når hun holder gudstjenester

Isatu er synshandicappets stærke stemme i Sierra Leone

Isatu er første kvindelige præsident i Sierra Leones blindeorganisation og håber at inspirere andre kvinder til at følge deres drømme.

Aktiv familieferie er vores frirum

Hvert år i uge 30 mødes familier med synshandicap til aktiv familieferie på Fuglsangcentret i Fredericia, hvor glade børn, gode oplevelser og tæt sammenhold er på programmet.

Sommerskolen er et frirum

Ida og Amalie har fået et stærkt venskab på sommerskolen, der hvert år samler blinde og svagsyende børn og unge til et brag af en ferieuge.

Vi får det bedste ud af livet

Isabella er født blind, og synshandicappet har vendt op og ned på familiens liv, som du kan følge på godt og ondt i dokumentarserien “De sjældne danskere”.

Punktskrift giver mig selvstændighed

Jannie er glad for, at hun har lært punktskrift, for det giver hende frihed og større selvstændighed i hverdagen. En helt ny verden åbnede sig for hende.

3.A blev klogere på livet som blind

Eleverne fra 3.A på Holmeagerskolen lyttede interesseret og stillede masser af gode spørgsmål, da de gæstede Dansk Blindesamfund for at blive klogere på livet som blind.

Jeg fik masser af god energi med hjem

For Pia Juhl betyder det meget, at krop og sind er koblet sammen, og at der er taget hensyn til synshandicappet på kurset “motion og velvære”.

Ukrainske Svitlana har startet en ny hverdag i Danmark

26-årige Svitlana er stærkt svagsynet og flygtede fra krigen i Ukraine. Nu har hun fundet tryghed i Danmark, er startet til goalball og flytter start i egen lejlighed med hjælp fra Dansk Blindesamfund.

Jytte fik konstateret tør AMD i sin alderdom: Sådan holder hun sig aktiv

Jytte er 94 år. Under en køretur for cirka fem år siden begyndte de første snigende tegn på øjensygdommen tør AMD at vise sig. I dag er hun stærkt svagsynet. Men hun forsøger alligevel at holde sig aktiv, selvom det kan være udfordrende: ”Hvis man ikke gør noget selv, så sker der ikke noget”, siger hun.

Yurii og Nina fandt trygheden i Danmark

Yurii og Nina er blinde og flygtet fra krigen i Ukraine. Nu har de startet en ny tilværelse i Danmark, hvor de fandt tryghed, hjælp og åbne arme hos Dansk Blindesamfund.

Luka fra X Factor: Musik er mit frirum

20-årige Luka har kun 25 procent syn på det ene øje, men det afholder ham ikke fra at udleve sin helt store passion for musikken. Med sin deltagelse i X Factor håber han at inspirere andre til, at man kan, hvad man vil.

Jeg kan smile igen

Kurset ”At leve med synshandicap” var livsændrende for Ane Marie. Hun vendte hjem fra kurset med en ny accept af sit synshandicap og håb for fremtiden.

Jul på Fuglsangcentret er bare det bedste

Olga og Peter holder jul på Fuglsangcentret, der hvert år inviterer blinde og svagsynede til juleaften.

Gittes gode idéer til kreativ julehygge

I julemåneden skruer vi op for hyggen og de kreative gør-det-selv-projekter. Aktivitetskoordinator i Dansk Blindesamfund Gitte Micheelsen har mindre end én procents syn tilbage på venstre øje, men ses sjældent uden strikketøj i hænderne. Her deler hun sine tips til kreative sysler i juletiden.

Træning i faldteknik forebygger alvorlige skader

Frygter du at miste balancen og falde, så læs med og få fif fra blinde og svagsynede på kursus i faldteknik.

Kenneth var flyvende med førerhund

På ansøgerkursus blev Kenneth bekræftet i den store forskel, en førerhund kan gøre for hans hverdag. Nu kan han se frem til en dagligdag med mere frihed og tryghed.

Min konsulent giver mig et aktivt liv

Tina, der er konsulent i Dansk Blindesamfund, støtter og rådgiver Hanne til et selvstændigt liv som nyblind og skaber kontakt til sociale fællesskaber med andre synshandicappede i lokalområdet.

Med Tanja på hvalpejagt

Alle hundehvalpe i Dansk Blindesamfunds førerhundeordning er nøje udvalgt til at samarbejde og gøre en forskel for deres kommende brugere.

Ghita giver mig gåpåmod

Med førerhunden Ghita ved hånden lever Christel et aktivt og selvstændigt liv. Inden hun fik Ghita, gik hun sjældent ud alene, men i dag trasker Christel byen tynd kun i følgeskab med sin firbenede makker.

Et liv som førerhund er ikke kun arbejde

For en førerhund er der også plads til leg, hygge og ikke mindst førerhundetræf på Dansk Blindesamfunds kursus- og konferencecenter Fuglsangcentret sammen med alle de andre førerhunde.

Edis løber i blinde

Edis blev blind som 2-årig, men det har aldrig holdt ham tilbage. Nu har han sat sig for at gennemføre sit første maraton og samle penge ind til Dansk Blindesamfund.

Forrest i kampen for uddannelse

Beyan kæmpede indædt og blev den første i Liberia til at tage en gymnasial eksamen – nu kæmper han for andre børn og unges uddannelsesmuligheder.

Marlene bestiger Kilimanjaro

29-årige Marlene har kun 10% syn tilbage, men det afholder hende ikke fra at tage på store udlandsrejser og bestige Afrikas højeste bjerg.

”Jeg gik hjem og fortalte, at jeg havde fået en sygdom, der kunne gøre mig blind, og at jeg ikke havde noget liv tilbage”

Jannes verden brød sammen, da hun fik at vide, at hun havde øjensygdommen Retinitis Pigmentosa. Hun kæmpede med mørke tanker, skyldfølelse over, at hendes gener kunne give sygdommen videre og savn efter sin cykeltur. Fem år efter beskeden kan hun stadig falde ned i et sort hul, men har efterhånden lært at anerkende sit synshandicap – og spørge om hjælp, når hun har brug for det.

Stress kostede Dorthe synet – Pronto gav hende friheden tilbage

Stressrelaterede væskeansamlinger i øjnene kostede Dorthe synet fra den ene dag til den anden.