Den store køkkenguide – 14 gode råd, når du går i køkkenet

Vi har samlet en række gode råd i en stor køkkenguide, der gerne skulle give dig mod på at prøve kræfter med kokkerierne.

Det kan være noget af en mundfuld at gå i køkkenet og lave mad uden at have sine øjne til at hjælpe sig med ingredienserne og udskæringen.

Med gode køkkenrutiner, system i sagerne og masser af træning kan man faktisk godt komme rigtig langt i et køkken og blive god til at lave mad med alle de andre sanser, der er til rådighed – trods alt handler arbejdet i køkkenet jo en del om smage og dufte.

Hvis du stadig synes, det er svært at komme i gang, har vores kursusafdeling tilbud om kurser i madlavning, så du kan få teknikkerne på plads, inden du giver den gas med gås og gulerødder i gourmetkøkkenet.

1. Organiser dit køkken

Hold altid en streng orden i dit køkken. Mærk dine madvarer op med de forskellige metoder – elastikker, klippede hak i kartoner eller poser, forskellige klemmer og så videre. Gruppér madvarer i skabene, og gør forberedelsen stringent. Brug evt. en bakke, hvor du samler alle ingredienser, du skal bruge til en ret. Så ved du, hvor du skal finde dine råvarer. Læg en våd klud i nærheden af dit skærebræt. Så kan du altid tørre fingre, og så behøver du ikke at gå frem og tilbage til vasken med eksempelvis kødsaft på fingrene, der kan dryppe på andre madvarer eller skærebrædder og lignende på vejen. Læg ingredienserne og køkkenremedier til venstre på bakken og flyt dem til højre side af bakken, når du er færdig med dem. På den måde er alt samlet, og til sidst kan du smide alt affald ud og vaske redskaberne op.

2. Størrelsen på gryderne

Et godt tip er at bruge større gryder, end du plejer, så koger vandet nemlig ikke så let over. Et endnu bedre tip er at anskaffe gryder med en hældetud. Det gør det hele lidt nemmere, og det minimerer risikoen for at få kogende vand ud over hænderne.

3. Kend forskel på kartonerne i køleskabet

Brug en elastik til at kende forskel på kartonerne i køleskabet; remouladen og mayonnaisen, jordbær- og appelsinmarmeladen. Tricket kan også bruges andre steder i huset til at kende forskel på hårshampoo og balsam, solcreme og aftersun, dagcreme og natcreme. Man kan med fordel opfinde sit eget system og eksempelvis kende forskel på de tre slags peberfrugter ved at opbevare de røde i en pose uden elastik, de grønne i en pose med elastik og de gule løst i grøntskuffen. Nogle skelner også mellem kartoner ved at vælge juice i anderledes emballage end den klassiske papkarton, og andre igen klipper et hak bag i papkartonen, så ved de, at det er juicen og ikke mælken. Der er lige så mange metoder, som der er mennesker, så prøv dig frem og find den metode, der virker bedst for dig. 

4. Hold styr på krydderierne

Der afvejes krydderier med hænderne, inden det tilsættes retten
Kursister på nyblindekursus lærer at dosere krydderier i øvekøkkenet

Hold altid en striks køkkenorden. Her er det også værd at notere sig for pårørende, at det er helt forbudt at flytte rundt på tingene i køleskabet eller køkkenskabe generelt. Igen kan man bruge elastikker oppe og nede, klippe et, to, tre hakker i krydderiposens kant eller differentiere med en klemme. Det er også muligt at sætte små mærkater med punktskrift på krydderierne, og ellers er der jo altid lugtesansen, der kan hjælpe på vej, ligesom en fast placering i skabet eller på krydderihylden er en god hjælp. Når du krydrer maden, så drys krydderierne ned i hånden først, så du har en fornemmelse af mængden af krydderi, du kommer i retten. Hold altid salt og sukker længst fra hinanden, så du ikke tager fejl. Køb gerne en saltbøsse og en peberbøsse, der er forskellige i udtrykket, så du kan mærke, hvilken af bøsserne, du har fat i.
 

5. System i dåserne

Hvad er kattemad, hvad er torskerogn og hvad er flåede tomater? Nogle gange giver formen på emballagen i sig selv svaret, men ellers kan et system hjælpe dig. Du kan gruppere dåserne, så har du flere med samme indhold, så stil dem bag hinanden på række. Så ved du, at række et er tomater, række to er bønner og så videre. Du kan igen bruge elastikker som markør eller mærke dine dåser med etiketter med punktskrift.

6. Skær en sikker skive

En Dux-kniv skærer en skive franskbrød på et grønt skærebræt
Med en DUX kniv kan du indstille tykkelsen på dit brød og pålæg

Det kan være en udfordring at skære pæne skiver, når synet ikke længere er det bedste. En Dux Victorinox-kniv er en kraftig brød- og kødkniv med justerbar styreskinne, som gør, at du let og sikkert kan skære brød og pålæg i forskellige tykkelser og i lige skiver. Kniven fås både til venstre- og højrehåndede. Vejledende udsalgspris kr. 525 i specialbutikker.

7. Snyd dig til mere syn med kontrastfarver

Prøv et skærebræt i kontrastfarve. Du vil hurtigt opdage, at det gør en verden til forskel, og pludselig kan du igen se, hvor du skærer.

8. Pas på det kogende vand

Kom ris og pasta i gryden, inden vandet koger, så minimerer du risikoen for at få stænk af kogende vand på dine hænder. Husk at tilføje et par ekstra minutter til kogetiden.

9. Skær frugt og grønt uden at miste fingrene

Fokus på en kartoffel, der skrælles
En kursist på nyblindekursus lærer at skrælle kartofler på en ny måde

Der findes mange særlige knive og hjælpemidler, der kan bruges til at skære madvarer ud uden at komme til skade. Teknikkerne kan variere, alt efter hvilket hjælpemiddel man bruger. En god idé er altid at opsøge en specialbutik med hjælpemidler og prøve de forskellige muligheder af. Men i en snæver vending kan man faktisk godt klippe grøntsagerne frem for at skære – det indlysende er krydderurter, men også rabarber kan klippes, ligesom en god osteskærer kan hjælpe med skiver af agurken. Husk også altid at bruge grøntsagsskrælleren til frugten og ikke en kniv, hvis skrællen skal af æblet eller pæren.
 

10. Ensfarvede tallerkener

Når du så har snittet og hakket og kogt og braset, så husk, at du med stor fordel kan bruge ensfarvede tallerkener, når du har en meget lille synsrest, da mønstrede tallerkener ofte får en svagsynet til at tro, at der stadig er mad tilbage på tallerkenen.

11. Kom farve på glasset

Ved at bruge farvede glas, kopper eller krus undgår man i øvrigt mange spildte dråber, for de er lettere at se og dermed også gribe fat om.

12. Skænketeknik

Hvis du gerne vil undgå at spilde eller hælde ved siden af, når du skænker et glas vand eller en kop kaffe, så kan du med stor fordel sørge for, at tuden på din kande hviler på kanten af dit glas eller krus. Derefter placerer du en finger et stykke nede i glasset/kruset og hælder væske op til fingeren.

Du skal dog være opmærksom på, at der er stor forskel på de enkelte kander, og det kan godt betale sig at investere i en kande med en god hældetud, som ligger godt på glasset eller kruset.

13. Kogebøger med lyd

Bare fordi synet ikke længere er, hvad det har været, behøver det ikke at betyde, at det er slut med madlavningen og med at prøve nye opskrifter. Der findes kogebøger på megaprint (store bogstaver) og på lyd, der kan lånes på biblioteket. En mulighed, der kan anbefales, er også at få hjælp til indtaling af yndlingsopskrifter på lyd, så man selv kan afspille opskrifterne i køkkenet.

14. Vær modig

Det er svært at lave mad uden sit syn, men prøv at tage det som en oplevelse og en ny måde at smage og leve på. Vær kreativ. Med god indretning, systematisk opbevaring, god planlægning og måske et kursus i nye madlavningsteknikker kan du blive en rigtig god hjemmekok. Er du usikker, så brug en af de apps, hvor man kan få øjne på en ingrediens eller ring til en ven og spørg om hjælp. Tilgiv dig selv og øv dig flittigt, så bliver du bedre og bedre med øvelsen.