Gitte frygtede at miste synet

Gitte fik synshandicap tæt ind på livet og fandt støtte i Dansk Blindesamfund, da hun var bange for at miste synet. I dag støtter hun ivrigt foreningen og har i år designet årets gækkebrev.

Gitte er ude at handle en sommerdag i 2017, men kan pludselig ikke se prisskiltene med sit venstre øje. Det er helt sløret. Hvis hun holder hånden for det højre øje, kan hun næsten ikke se noget på det andet.

Hun skyder det hen, indtil hun snakker med sin datter om aftenen, der insisterer på, at hun ringer til vagtlægen. Gitte er tøvende. Hun vil nødig forstyrre en lørdag aften.

Til sidst indvilliger hun dog i at ringe og får en tid tre kvarter efter på Glostrup øjenklinik. De undersøger hende og måler trykket i øjet, men kan ikke finde en forklaring og beder hende komme igen dagen efter, hvor de gentager den samme procedure. 

Portræt af smilende Gitte fra siden med briller
Copyright Henrik Frydkjær

Sløret syn

Efter mange undersøgelser mener lægerne, at Gitte har fået grøn stær, så derfor sendes hun hjem med øjendråber og en opfordring om at komme igen om et par uger. Men for at være på den sikre side, henviser de hende også til en MR-scanning. Derfra går det stærkt. Hun bliver scannet torsdag, og fredag får hun chokbeskeden om, at hun har en hypofysetumor på tre centimeter i hjernen, der trykker på synsnerven, og ugen efter skal hun opereres for ikke at blive blind.

”Jeg var dybt chokeret og havde på ingen måde forestillet mig, at noget så alvorligt kunne ramme mig. Jeg var bange for at blive blind, for jeg var også begyndt at få synsudfald på højre øje. Man må sige, at mit liv slog en kolbøtte den weekend”, siger Gitte Schou Hansen, som frygtede for fremtiden, og om hun kunne fortsætte sit arbejde. 

Det visuelle univers

Se dit navn med prikker

Blinde skriver med prikker året rundt, men vi låner dem gerne ud til påske, hvor mange skriver sit navn med prikker for at vinde et påskeæg. Prøv vores punktskriftmaskine og få tilsendt et elektronisk gækkebrev med dit eget navn i punktskrift - læs mere her:

Gækkebrevet kan du printe, folde, klippe og farvelægge.

Gitte er oprindeligt uddannet fysioterapeut og arbejdede i mange år som afdelingsfysioterapeut på Rigshospitalet på netop den afdeling, hun blev opereret. Men i over 20 år har Gitte helliget sig papirklip. Hun har altid været kreativ og begyndte at lave kort i sin fritid, og sidenhen gjorde hun kreativiteten til sin levevej. Hun er papirkunstner, designer, illustrator og forfatter til næsten 40 håndarbejdsbøger og står bag et utal af gør-det-selv projekter til ugeblade.

Gittes verden er derfor meget visuel, så hun havde svært ved at forestille sig, hvordan hun kunne fortsætte sit arbejde og sin interesse for at tegne og klippe, hvis hun mistede synet.

”Jeg prøvede faktisk at lave papirklip med lukkede øjne for at få en ide om, hvad der kunne lade sig gøre. Det kom der egentlig noget brugbart ud af, men slet ikke i samme stil, som jeg ellers laver. Derfor indså jeg, at det kapitel nok var slut, hvis jeg blev blind, selv om der findes mange nyttige hjælpemidler i dag”, fortæller Gitte, som var meget benovet over, at der findes en farvetester, der for eksempel kan fortælle hende, hvilken farve kartonet har.

Fokus på hænder der klipper et gult gækkebrev
Copyright Henrik Frydkjær

Hjælp og støtte

Efter Gitte fik besked om operationen, gik hun straks i gang med at søge information og viden om hendes nye situation på nettet. Hun havde behov for at vide, hvordan hun skulle gribe det an, hvis det ikke lykkedes at redde hendes syn. I den forbindelse kom hun i personlig berøring med Dansk Blindesamfund. 

”Efter det første chok havde lagt sig, begyndte jeg at tænke i fremtidsbaner og undersøge, hvad der fandtes af muligheder, og hvor jeg kunne finde hjælp. Så længe jeg kunne se på det højre øje, ville jeg gerne danne mig et overblik over hjælpemidler og fandt stor hjælp på Dansk Blindesamfunds hjemmeside”, forklarer Gitte, som i dag er evigt taknemmelig for, at hun bevarede synet på højre øje.

Operationen gik nemlig godt. Synet på højre øje kom tilbage, mens hun stadig døjer med sløret syn på det venstre øje. På det øje havde tumoren medført varig skade på synsnerven og udfald i synsfeltet. Det betyder, at hun har svært ved at skelne farver fra hinanden på det øje og nemt kan overse ting, der ligger i hendes venstre synsfelt. Derfor læser hun altid avisen digitalt, for så kan hun forstørre bogstaverne.

Gøre en forskel

Gitte Schou klipper gækkebrev
Copyright Henrik Frydkjær

Gitte er glad for, at hun bevarede synet på det højre øje, og at hun følges med tæt kontrol, så de kan gribe ind og operere, hvis tumoren vokser igen. Der er nemlig risiko for, at cellerne i tumoren kan vokse ukontrollerbart. Derfor får hun jævnligt kontrolleret synsfunktionen og bliver MR-scannet for at sikre sig, at tumoren ikke trykker på synsnerven. Det er nu fem et halvt år siden, og der er ikke sket nogen ændring.

”Sygdomsforløbet har lært mig, at jeg skal glæde mig over det, jeg kan se. Alt det, jeg ofte tog for givet i hverdagen førhen. Derfor sætter jeg meget stor pris på farver og blomster”, siger Gitte, som særlig glæder sig til, at forårsblomsterne springer ud, og det er tid til at klippe gækkebreve.

I år har Gitte nemlig designet og doneret et gækkebrev til Dansk Blindesamfund, som folk har mulighed for at få tilsendt elektronisk med sit eget navn skrevet med punktskrift. Gækkebrevet er klar til at printe, folde, klippe og farvelægge, inden det sendes til en heldig modtager. Gitte vil gerne give igen til foreningen, som gav hende håb om en lysere fremtid med synshandicap.

”Det betyder meget, at jeg kan bidrage til en forening, som jeg absolut finder vigtig. Jeg synes, at Dansk Blindesamfund har en stor berettigelse. Det er godt, de er her. Jeg fandt selv stor trøst i at vide, er der er nogen til at gribe mig, hvis det værste skulle ske, og jeg mistede synet. Siden da har jeg jævnligt støttet foreningen”, fortæller Gitte, der gerne vil fortælle sin historie, fordi hun vil opfordre andre til straks at opsøge lægen, hvis de oplever synsforstyrrelser.