International Synsdag 2021: Elsk dine øjne
På WHO’s officielle Verdens Synsdag opfordrer Dansk Blindesamfund til at passe på synet og være opmærksom på forandringer.
Vi slår dem op hver dag. Kigger dybt i dem, når vi bliver forelskede. Lukker dem hver aften og regner med, de virker igen dagen efter. Vi bruger dem hver dag, hvert minut og hvert sekund. Alligevel får øjnene ikke meget opmærksomhed. Derfor hylder Dansk Blindesamfund og Louis Nielsen sammen ”World Sight Day”, som sætter fokus på syn og synshandicap verden over – i år med temaet: Love Your Eyes – på dansk: Elsk dine øjne.
”Vi er glade for netop dét tema, for i Dansk Blindesamfund har vi et stærkt fokus på forebyggelse af øjensygdomme og forskning i behandling af øjensygdomme. Først og fremmest handler det jo om at undgå synstab blandt andet ved at reagere, når man oplever forandringer i øjnene eller synet, så man kan komme i så hurtig behandling som muligt, hvis man skulle være uheldig og få en øjensygdom. Tid er en faktor, og i dag er der mange muligheder for at bremse eller forhale udviklingen af en øjensygdom, hvis man kommer i behandling i tide. Derfor bruger vi også dagen til at sætte fokus på forebyggelse og være opmærksom på tegn fra de mest almindelige øjensygdomme som grå stær og grøn stær samt AMD, der rammer hver fjerde dansker over 70 år. Det gør vi sammen med optikerkæden Louis Nielsen, som deler Dansk Blindesamfunds fokus på øjensundhed”, forklarer Ask Løvbjerg Abildgaard, landsformand i Dansk Blindesamfund.
Sådan spotter du de tidlige tegn
I en video forklarer Ruben Enger, chefoptiker hos Louis Nielsen i Randers, om blandt andet de tidlige tegn på grå stær, grøn stær og AMD. Det er ofte optikerne i landets brilleforretninger, der ser de første tegn på mulige øjensygdomme.
”Hos Louis Nielsen ser vi rigtig mange danskere i øjnene hvert eneste år, og som optikere kan vi bidrage til at opdage tidlige tegn på synsforandringer, der kan være tegn på tidlige symptomer på øjensygdomme. Øjnene udvikler sig hele livet, og derfor er det vigtigt at få undersøgt synet regelmæssigt. Vi anbefaler hvert andet år, medmindre andet er aftalt med øjenlæge eller optiker”, fortæller Pernille Lindhardt Steiness, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.
Se videoen, hvor optiker Ruben Enger fortæller om de tre mest almindelige øjensygdomme og hvilke symptomer, du skal være opmærksom på.
Louis Nielsen har et unikt øjenlægenetværk, der sørger for hurtig henvisning og behandling, hvis optikerkædens optikere - i synstesten med sundhedstjek - opdager symptomer, som skal undersøges nærmere.
”Vores optiker sender billederne ind til vores netværk af øjenlæger, som sidder klar til at vurdere billederne. Vi kan altså handle hurtigt og akut, hvis vi ser symptomer på øjensygdomme, som skal undersøges nærmere. Det sikrer dig tryghed, fordi der bliver taget hånd om symptomerne effektivt og hurtigt”, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.
Louis Nielsen sender 10.000-12.000 kunder til øjenlægenetværket årligt. En lille andel af disse bliver sendt akut videre til øjenlæge, mens andre får mere faste besøg hos øjenlæge eller optiker, så der kan holdes øje med eventuelle forandringer i synet.
Færre blinde med forebyggelse
Hver dag mister 3-4 danskere synet. Man registrerer ikke mennesker på handicap i sundhedssystemet, og derfor kender man ikke antallet af mennesker med synshandicap.
”I Dansk Blindesamfund møder vi dagligt mennesker, der enten har mistet synet eller er født blinde. Man kan sagtens leve et godt liv med synshandicap, men mange lever også svære liv med store tab og udfordringer. Én ting er en ulykke, hvor man mister synet – den er svær at gøre noget ved, men mange øjensygdomme kan man som sagt bremse eller forsinke i udviklingen, så derfor er opmærksomhed på synet en vigtig vej til færre blinde”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard.
Verdensmål om bedre syn
På verdensplan har en milliard mennesker udfordringer med synet – her er også tale om udfordringer, som vi i Danmark retter gennem briller og optikernes specialiserede arbejde. Men medtaget nærsynethed, der ifølge WHO er en global sundhedstrussel, samt langsynethed, så døjer en milliard mennesker kloden over med synsudfordringer. Uopereret grå stær og ukorrigerede brydningsfejl er ifølge World Blind Union de vigtigste årsager til synsnedsættelser. På verdensplan er der vedtaget to nye mål frem mod 2030, hvor 40 procent flere skal have korrigeret for brydningsfejl, og 30 procent flere opereres for grå stær, således at øjensundheden forbedres markant globalt.