Kirsten reddede sit syn i tide – synstest afslørede grøn stær

60-årige Kirsten Wissing tog til Louis Nielsen for at få nye læsebriller. En synstest med sundhedstjek viste, at trykket i hendes øjne var alt for højt, selv om hun ikke selv kunne mærke noget. Forhøjet tryk kan resultere i øjensygdommen grøn stær, og derfor kom hun hurtigt i behandling med øjendråber.

Deltag i konkurrencen og vind en gratis synstest og et par briller fra Louis Nielsen

"Jeg havde forventet, at jeg bare skulle ind til en synstest og så afsted igen", siger 60-årige Kirsten, som i 2021 tog til Louis Nielsen i Horsens for at få nye læsebriller. Dem fik hun ikke i første omgang, for optikeren opdagede, at hun havde tegn på øjensygdommen grøn stær.

"Jeg sagde ja til et sundhedstjek af øjnene, da de tilbød mig det, men jeg tænkte ikke videre over det. Først da optikeren spurgte, om jeg havde øjensygdomme i familien, tænkte jeg, at noget måske var galt", fortæller Kirsten.

Sundhedstjek viste forhøjet tryk

Kirsten sidder ved sit arbejdsbord med briller og bog liggende
Copyright Morten Degn

Det var optiker hos Louis Nielsen i Horsens Trine Holmgård Christophersen, som målte et forhøjet tryk i øjnene på Kirsten. Det kan være tegn på begyndende grøn stær.

"Trine fortalte mig, at mit tryk var for højt, og at det skulle undersøges nærmere hos en øjenlæge, inden jeg kunne få nye briller", forklarer Kirsten. 

Fik behandling ved øjenlægen

Dagen efter kom hun til øjenlægen, fordi hendes tryk var markant højere end normalen.

"Øjenlægen sagde, at det var godt, at jeg var kommet, fordi det høje tryk skulle behandles hurtigt. Jeg fik øjendråber, som jeg nu bruger hver dag. De nedsætter trykket og betyder, at jeg ikke er i risiko for at miste synet", fortæller Kirsten.

Mærkede ikke noget selv

Da hun besøgte Louis Nielsen, havde hun ingen symptomer på øjensygdomme – kun et behov for nye læsebriller, som de fleste har nu og da.

"Det er vildt at tænke på, at jeg slet ikke mærkede noget, men faktisk kunne jeg have mistet synet. Jeg troede, at kroppen ville give besked, hvis noget var galt", siger Kirsten.

Bliver grøn stær ikke opdaget tidligt, vil sygdommen indskrænke synsfeltet langsomt, og patienten opdager det ikke, før nethinden har taget alvorligt skade, og synet er varigt beskadiget. Det forklarer Lise Lønstrup, som er medejer af Louis Nielsen i Horsens og chefoptiker i butikken.

Skal opdages tidligt

Derfor er det vigtigt at opdage tegn på grøn stær tidligt, for eksempel ved et sundhedstjek af øjnene. Hos Louis Nielsen kan optikerne med avanceret udstyr måle trykket i øjnene med en maskine, som blot giver et lille pust ind i øjnene, når den måler trykket.

"Jo tidligere vi opdager grøn stær, jo hurtigere kan vi sætte ind over for det med behandling og sørge for, at synet ikke tager skade. I sundhedstjekket, som er en del af synstesten hos Louis Nielsen, kan vi blandt andet finde tegn på grøn stær", siger Lise Lønstrup og fortsætter:

"Det gør vi ugentligt i en butik som vores. Hvis folk går regelmæssigt til optikeren, stiger chancen for at finde det i tide og til at sætte ind med forebyggende behandling, som det skete med Kirsten, inden hendes syn tog skade".

Sygdom uden symptomer

Lise Lønstrup forklarer, at grøn stær ofte ikke giver symptomer, før sygdommen allerede har nedbrudt en del af synsnerven og beskadiget synet. Derfor er undersøgelse af øjnene det eneste, der kan fortælle, om du går rundt med grøn stær på et tidligt stadie uden selv at vide det.

"Hvis grøn stær er i din nærmeste familie, er det særligt vigtigt, at du får undersøgt dit syn. Grøn stær er nemlig i høj grad en arvelig sygdom. Risikoen for at udvikle den stiger, når vi runder de 40 år", lyder det fra chefoptikeren.

Fakta om grøn stær

  • Grøn stær er en øjensygdom, hvor nervefibrene i synsnerven bliver beskadiget. Det kan blandt andet ske ved forhøjet tryk i øjet.
  • Ved et sundhedstjek hos Louis Nielsen måler optikeren blandt andet trykket i øjnene for at kunne spotte tegn på begyndende grøn stær og andre øjensygdomme. Ved sundhedstjekket tages også et billede af øjets nethinde, som kan vise andre øjensygdomme.
  • Dansk Blindesamfund og Louis Nielsen anbefaler, at du får undersøgt øjnene i en synstest med sundhedstjek hvert andet år. Så øges chancen for at opdage tegn på de mest gængse øjensygdomme i tide og behandle eller forebygge, inden synet tager skade.
  • Grøn stær viser først symptomer, når øjensygdommen er meget fremskreden og allerede har beskadiget dele af synet, som ikke kan genoprettes.
  • Grøn stær er en af de hyppigste årsager til blindhed i Danmark. Fremskreden grøn stær gør, at områder i synsfeltet forsvinder, så man oplever at få kikkertsyn.