Michael havde grøn stær uden at vide det

Michael Rode Madsen troede, at han skulle have et par nye briller, men en rutinemæssig synstest afslørede, at han havde for højt tryk i øjnene og grøn stær på et tidligt stadie.

Michael havde ødelagt sine briller. Han besøgte derfor Louis Nielsen i den tro, at han skulle have nye briller.

”Mine briller var ti år gamle, men de havde fungeret for mig, indtil de gik i stykker”, fortæller Michael Rode Madsen.

”I dag er jeg glad for, at jeg kom til at ødelægge dem. Hvis det ikke var sket, havde jeg formentlig mistet synet”, fortæller han.

Havde ingen symptomer

Grøn stær

  • Grøn stær er en øjensygdom, hvor nervefibrene i synsnerven bliver beskadiget. Sygdommen forårsages som regel af et længerevarende højt tryk i øjet.
  • Halvdelen af alle patienter med grøn stær menes at være uopdagede, da de ikke har symptomer på sygdommen, viser danske og udenlandske studier.
  • Regelmæssige synstest med sundhedstjek er vigtige for at opdage tidlige tegn på grøn stær. Dansk Blindesamfund og Louis Nielsen anbefaler en synstest med sundhedstjek hvert andet år.

En synstest hos Louis Nielsen begynder altid med et sundhedstjek, hvor kunden får målt trykket i sine øjne og i øvrigt undersøges for eventuelle symptomer på øjensygdomme.

”Jeg havde ikke haft ondt nogen steder, så jeg var sikker på, at sundhedstjekket ville fortælle, at alt var fint. Jeg tænkte, at den efterfølgende synstest ville vise, at jeg skulle have briller med nye styrker, og så var det klaret”, fortæller Michael.

Men optiker Ida Sperling Thomsen opdagede i sundhedstjekket, at trykket i Michaels øjne var alt for højt.

”Jeg kunne konstatere, at trykket var for højt på venstre øje. På højre øje kunne jeg slet ikke måle trykket, fordi det var så højt”, fortæller Ida Sperling Thomsen.

”Ida forklarede mig, at det høje tryk betød, at jeg skulle ses af en øjenlæge hurtigst muligt, og hun hjalp med mig med at få en akuttid”, fortæller Michael.

Ville have mistet synet

Allerede dagen efter fik han en tid ved øjenlægen, som målte samme høje tryk som hos Louis Nielsen dagen forinden.

”Øjenlægen spurgte mig, om jeg havde det godt, for mit tryk var virkelig højt. Hun kunne ikke forstå, at jeg ikke havde ondt. Men jeg kunne ikke mærke noget unormalt. Hun gjorde det klart, at jeg kunne have mistet synet, hvis det ikke var blevet opdaget, fortæller Michael, der straks blev sat blev sat i gang med behandling for grøn stær.

I dag drypper han øjnene hver dag. Det sørger for at holde trykket nede, så hans syn bevares.

Få tjekket dit syn

Smilende Michael står i døråbningen til sin stue
Copyright Louis Nielsen

Michael anbefaler nu alle at få foretaget en synstest med sundhedstjek regelmæssigt.

”Jeg troede, at kroppen ville fortælle mig, hvis noget var galt, men sådan er det ikke altid. Derfor anbefaler jeg alle, jeg møder, at få undersøgt synet. Det tager ikke lang tid og er både indsatsen og tiden værd”, siger Michael.

Også i Dansk Blindesamfund lyder der en opfordring til at få kontrolleret sit syn regelmæssigt.

”Vi ved, at en tidlig indsats kan redde synet. Grøn stær er lumsk og kommer snigende, uden du opdager det, præcis som i tilfældet med Michael. Jeg er glad på hans vegne. Han kom hurtigt i behandling og fik reddet sit syn, og vi er helt enige med Michael i, at man skal bruge tiden på en synstest, så man sikrer sig så godt man kan”, siger Ask Løvbjerg Abildgaard, landsformand i Dansk Blindesamfund.