Nu kan Tove endelig tage på tur

Det er slut med at famle i blinde for 82-årige Tove. En politisk sejr om ledsageordning til blinde over 67 år gør det nu muligt for Tove at komme trygt omkring.

Portræt af Tove med gule forsythia blomster i baggrunden
Copyright Henrik Frydkjær

Hjemme hos Tove er der stort smil og begejstring, for hun har endelig fået en ledsager, der kan være hendes øjne og bidrage med en støttende arm til aktiviteter udenfor hjemmet. For med en politisk aftale er der afsat midler til et fireårigt forsøg med landsdækkende ledsageordning for ældre med synshandicap. Et tiltag Dansk Blindesamfund har kæmpet for i årevis. Førhen var det kun muligt at få en ledsager, hvis man var under 67 år, men nu kan alle nyde godt af ledsageordningen uanset alder, hvilket glæder 82-årige Tove Bildt Kurup Hinrich.

”Det er helt vidunderligt, at det er faldet på plads. Jeg håber virkelig, at der er mange, som får stor glæde og gavn af denne ordning”, siger Tove, som allerede har været på sin første gåtur med sin nye ledsager Maria. Hun har både haft følgeskab til tandlægen og i banken. Ærinder som ellers ville have været meget mere ressource- og tidskrævende, hvis ikke Tove havde en ledsager ved sin side.

Synet svigter

”Det betyder en utrolig lettelse i det daglige. Jeg kan komme fra A til B uden at være bekymret for at falde og brække benet eller gå ind i noget”, forklarer Tove, der er født med den genetiske øjensygdom Retinitis Pigmentosa, der gradvist gør synsfeltet mindre og mindre.

Tove får en støttende arm ad sin ledsager Maria, mens de går op ad trapper
Copyright Henrik Frydkjær

Selv om hun er mere end frisk, er ferm i køkkenet, har sit eget lille orkester, altid sysler med hobbyprojekter og i det hele taget gerne vil klare sig selv, så kommer Tove indimellem til kort. For det seneste år er det gået alvorligt ned ad bakke med synet.

Trygt og sikkert frem

Tove har boet i det samme bofællesskab i 50 år, så derfor færdes hun hjemmevant på matriklen, men det er straks værre, når hun kommer på udebane.

”Jeg kan godt færdes alene, men bagefter er jeg hamrende træt. Det er blevet for besværligt og alt for ressourcekrævende”, siger Tove, som ikke længere begiver sig ind til Hillerød by på egen hånd, efter hun oplevede at fare vild. Hun var blevet sat af inde i byen og skulle bare gå tværs over vejen for at komme til sin faste skønhedsklinik. Men ved en fejl kom Tove til at fortsætte rundt om hjørnet.

Sig det videre

Er du fyldt 67 år, og er du blind eller stærkt svagsynet - eller kender du nogen, der har brug for ledsagelse – kan du læse mere om ordningen og søge om ledsagelse på blind.dk/ledsageordning eller ringe til Dansk Blindesamfunds visitations-medarbejdere på telefon 69 16 16 58.

Det fireårige forsøg med ledsageordning for ældre med synshandicap er finansieret gennem finansloven med Socialstyrelsen som tilsynsmyndighed. Dansk Blindesamfund visiterer til ordningen, og DUOS, der er en af landets største leverandører af velfærdsydelser, herunder ledsagelse, forestår alle opgaver i forbindelse med selve ledsagelsen.

”Der gik panik i mig, for jeg anede ikke, hvor jeg var, og hvordan jeg kom tilbage på rette spor. Heldigvis kom der en dame forbi, som jeg kunne spørge om vej, men det var en ubehagelig oplevelse. Det gider jeg ikke udsættes for igen, nu hvor jeg har fået Maria, som kan være mine øjne”, fortæller Tove, der glæder sig til at deltage i kulturelle og sociale aktiviteter i følgeskab med Maria. Hun har for eksempel planer om, at de skal besøge portrætsamlingen på Frederiksborg Slot, så Maria kan synstolke og fortælle om detaljerne. Og ellers skal Maria assistere, så det bliver nemmere at færdes udenfor hjemmet og deltage i foredrag og arrangementer på lige fod med andre.  

En masse oplevelser rigere

Portræt af Tove og hendes ledsager Maria, der begge griner stort
Copyright Henrik Frydkjær

”En ledsager er med til at give mig en større frihed og gøre mit liv rigere med oplevelser. Det betyder utrolig meget at have et par øjne, der beskriver, hvad vi går forbi, og hvad der er af varer i butikkerne. Jeg elsker at ose og vinduesshoppe, og det bliver igen muligt med en ledsager”, siger Tove, der ikke har tænkt sig at sygne hen og trille tommelfingre, fordi hun er 82 år og stærkt svagsynet. Tværtimod. Tove insisterer på at leve et udadvendt liv og samler på gode oplevelser.

”Vi skal jo leve livet, mens vi har det, alt andet vil være spild. Derfor er jeg så glad for ledsagerordningen”, smiler Tove.

Læse mere om ledsageordningen for ældre med synshandicap og bliv klogere på, hvordan du søger om ledsagelse her