Tips til et aktivt fritidsliv

Svigter synet, og tænker du på, om du med tiden kan se tv eller måske blive ved med at strikke? Svaret er ja. Det handler bare om de rette teknikker og hjælpemidler. Kursusleder på Fuglsangcentret Anette Bjerre guider dig til et aktivt fritidsliv, når synet begynder at svigte.

Strik og stress af

Strikning giver ro i sindet og er afstressende. Anettes råd er at holde fingeren på den maske, du strikker, så den ikke smutter af, før den er strikket. Hvis du har lidt restsyn, kan det være en fordel at vælge garn og strikkepinde i kontrastfarver. Det kan også være en fordel at have gang i mere strikketøj, for hvis du tror, der er en fejl, og hjælpen ikke lige er ved hånden, kan du komme videre alligevel, bare med et andet projekt.

Få pulsen op

Coronapandemien har fået flere til at genfinde glæden ved at gå. Det er godt for både krop og sind at komme ud og røre sig i den friske luft. Hvis du er utryg ved at færdes på egen hånd, er det muligt at finde en gå- eller løbeledsager gennem Move United, der forbinder mennesker med synshandicap med frivillige motionister. Du kan oprette en motionsaftale ved at downloade appen Move United.

Spil med andre

Anette elsker at spille Margit, som er et terningespil, hvor hun bruger terninger med taktile afmærkninger. Med børnebørnene spiller hun gerne 4 på stribe, hvor halvdelen af brikkerne adskiller sig ved at have et hul i midten, så det er muligt at mærke forskel. Du finder et stort udvalg af taktile brætspil, kortspil og terninger hos Butik Kik.

Tv-programmer med ekstra lydspor

DR har et stort udvalg af aktuelle programmer og dramaserier med synstolkning, som gør det muligt for blinde og svagsynede at følge med i programmerne, da en fortællerstemme beskriver, hvad der sker på billedsiden. På TV kan du finde DR’s synskanaler DR1 Syn og DR2 Syn.

Hør lydbøger

Lydbøger kan forvandle spildtid til kvalitetstid, og så kan du kombinere læsning med praktiske opgaver.

Blinde og svagsynede kan gratis blive medlem af NOTA og benytte sig af deres mange lydbøger, e-bøger og punktskriftbøger, som du finder på NOTAs hjemmeside.

eReolen har også et stort udvalg af lydbøger, du kan fordybe dig i. eReolen er de danske bibliotekers online portal, der giver brugerne mulighed for at låne e-bøger og lydbøger. Download eReolen-appen eller besøg hjemmesiden, hvor du har adgang med dit almindelige bibliotekslogin.