Internationalt anerkendte hjælpemidler og symboler

Den hvide stok

Over hele verden er den hvide stok, også kaldet mobilitystok, et symbol på blindhed. Den hvide stok giver et signal om, at her kommer der et menneske, der ikke kan se. Den hvide stok er et af de vigtigste hjælpemidler, når man er blind eller stærkt svagsynet, da den kan advare om forhindringer forude. Ved at køre den fra side til side kan mennesker med synshandicap mærke, om der er kanter, huller eller trapper, som de skal være opmærksomme på.

En kvinde som holder en blindestok frem

Førerhunde

Førerhunde giver frihed til blinde og stærkt svagsynede og fører brugerne trygt gennem trafikken. Med simple kommandoer som ”find trappe” eller ”gå frem” fører hunden brugeren rundt både inde og ude. I alt lærer førerhunde 34 forskellige kommandoer og er trænet til på eget initiativ at stoppe ved alle kantsten og trapper samt styre uden om forhindringer, så både hund og bruger kommer sikkert fra A til B. Men førerhunden kender ikke vejen, og den kan for eksempel ikke skelne mellem rødt og grønt trafiklys. Derfor skal brugeren selv følge med i trafikken og give hunden instrukser.

Nærportræt af en lys labrador iført førerhundebøjle

Badge: Manden med den hvide stok

Når du som blind eller svagsynet færdes i trafikken, er det vigtigt, at andre trafikanter kan se, at du har et synshandicap. Det kan gøres med en badge med symbolet ”Manden med den hvide stok”, der siden 1998 har været det mest anvendte færdselsmærke for blinde og svagsyede i Danmark. Når du bærer symbolet, signalerer du til omverdenen, at du har et synshandicap.

Badgen fås i forskellige versioner, hvor nogle kun viser symbolet, mens andre har tilføjet teksten ”svagsynet” eller ”blind”. Det er også muligt at få symbolet som armbind, badehætte eller stofmærke, der kan monteres på rollatoren.

Badgen manden med den hvide stok på blå baggrund

Solsikkesnor

Mennesker med synshandicap er lige så forskellige som alle andre, så derfor er det ikke altid lige nemt at identificere, om en person har svækket syn. Hvis du ønsker at markere dig i butikker, lufthavne og busser, kan du bære en grøn nøglesnor med solsikker, som er et internationalt symbol på usynligt handicap. Den signalerer, at du har brug for ekstra hensyn, tid eller tålmodighed, uden du behøver at forklare dig.

Du kan gratis hente en solsikkesnor i Borgerservice, på apoteker, bibliotekerne eller i landets Sundhedscentre.

Solsikkesnor. Grøn nøglesnor med solsikker på