Aktiv familieferie er vores frirum

Hvert år i uge 30 mødes familier med synshandicap til aktiv familieferie på Fuglsangcentret i Fredericia, hvor glade børn, gode oplevelser og tæt sammenhold er på programmet.

Skyerne hænger tungt, og regnen falder taktfast over Fuglsangcentret i Fredericia. Indenfor på centret er feriestemningen dog i top, og humøret er højt. 32 familier og 109 personer deltager i Aktiv familieferie. En sommercamp for forældre med synshandicap og deres børn. Forude venter en uge fyldt med gode ferieminder, nye venskaber og sjove aktiviteter.

Familierne er opdelt i hold og løser opgaver til orienteringsløb. Familierne skal blandt andet gætte ord på punktskrift, kaste ærteposer med bind for øjnene, gætte Disney-sange, spise karamelsnørebånd og balancere en kartoffel på en ske i munden. Alle aktiviteter er tilrettelagt sådan, at alle kan være med uanset synshandicap eller ej.

En pige forrest og en kø af børn bag hende, pigen forrest står med en ske i munden, hvorpå der ligger en lille kartoffel

Trygge rammer

Omgivelserne gør også, at familierne kan slappe af i trygge rammer. Fuglsangcentret er nemlig et sted, som blinde og svagsynede er vant til at færdes i. Gelænder langs gangene og ledelinjer gør, at det er nemt at komme omkring. I restauranten rækker man bare hånden op, så kommer tjenerne og præsenterer menuen og serverer maden. Blinde og svagsynede skal derfor ikke bruge en masse energi på at orientere sig, hvilket gør ferieugen tryg og afslappende for alle parter. Familierne kan holde fri fra hverdagens gøremål og bare koncentrere sig om at få en masse gode oplevelser sammen.

Det er noget, Thomas og Jeanette sætter pris på. De er med på Aktiv familieferie for første gang med deres 2-årige søn, Mikkel. De har netop valgt feriestedet, fordi rammerne er trygge og tilpasset Thomas’ særlige behov. Han er nemlig helt blind.

”Det er rigtig rart, at vi holder ferie et sted, som jeg kender ud og ind. Hvis vi var et andet sted, skulle jeg bruge mange flere ressourcer på at orientere mig. Det betyder, at jeg kan bruge ressourcerne på familien i stedet. Jeg kan for eksempel selv gå tur med Mikkel. Jeg kan mange af de ting, som andre forældre kan på trods af mit syn”, siger Thomas Byskov Dalgaard.

Det giver også en større frihed til Jeanette, der kan tage en pause fra de praktiske opgaver i hverdagen.

”Det betyder, at det er meget mere lige for os begge to. Jeg kan slappe af og slippe tøjlerne. Thomas kender stedet, så jeg kan være helt rolig, hvis Thomas og Mikkel går en tur. Thomas behøver ikke at blive guidet. Det gør, at det er ferie for os alle sammen”, fortæller Jeanette.

To piger konkurrerer mod hinanden om, hvem der hurtigst kan spise et slik-snørebånd med jordbærsmag

Tips og tricks fra hverdagen

Thomas og Jeanette glæder sig til en masse gode oplevelser på Aktiv Familieferie, og så håber de på at få sparring om børneopdragelse med andre forældre, der har synshandicap tæt inde på livet. Udveksle erfaringer og fif, som gør hverdagen lidt nemmere.

”Det er rart at sparre med andre forældre, der har stået i en lignende situation, og høre, hvad de har gjort. Vi er ikke vant til at have nogen at spejle os i. Her føler vi os ikke anderledes, men som en del af fællesskabet. Der er ikke nogen, som ser skævt til hinanden”, forklarer Thomas, som føler sig meget inspireret af at se blinde forældre med deres større børn, da han får en idé om, hvordan det kan være, når Mikkel bliver større.

I dag er Mikkel allerede meget bevidst om, at hans far ikke kan se. Hvis Mikkel for eksempel vil vise sin far noget, er han godt klar over, at han ikke bare kan pege, men må give det i Thomas’ hænder.

”Når vi går til og fra vuggestue, fortæller han ivrigt, hvad vi ser. Der var en dag, hvor han sad på min ryg i en bærestol, hvor han tager fat i mit hoved, bukker det og siger pas på, fordi nogen ikke havde klippet deres hæk”, griner Thomas.

Når de i dag går tur, er Mikkel iført en lille rygsæk med en gåsele, så Thomas hele tiden har føling med, hvor Mikkel er. Han er nemlig lidt af en krudtugle med fart over feltet. Det var et tip, de fik anbefalet til et lignende kursus med andre blinde og svagsynede forældre.

”Vi snakkede med andre forældre, der havde brugt sådan en rygsæk til deres børn, da de var små. Vi fik lov til at prøve den, og efter 10 minutter var jeg sikker på, at vi skulle have en magen til. Den gør en kæmpe forskel i vores hverdag, for nu kan vi gå ture og få mange gode oplevelser sammen”, fortæller Thomas.

Forældre Thomas og Jeanette står på en gang med deres søn Mikkel i midten, der sidder på mors arm

Plads til alle

For Jeanette er Aktiv familieferie også et trygt rum for hende, hvor hun kan dele sine tanker med andre, der forstår hendes situation.

”Det er træls, at Thomas ikke kan se, men vi kan ikke ændre det. I stedet kan vi få det bedste ud af det med ligestillede. Det giver en anden forståelse end at snakke med vores venner. Vi er her allesammen på de samme forudsætninger, hvilket giver et helt særligt sammenhold”, siger Jeanette.

Netop det sammenhold er årsagen til, at mange familier vender tilbage år efter år. Det er også grunden til, at Linea og Melissa hvert år glæder sig til at deltage på Aktiv familieferie med deres familier.

En gruppe børn og unge smiler til fotografen på et gruppebillede

”Det er altid rart at gense vennerne. Vi har et helt særligt bånd og forstår hinanden som ingen andre”, siger Linea, der er med på Aktiv familieferie for tredje år i træk.

”Aktiv familieferie er et frirum for os og vores forældre. Det er rart at være sammen med andre, der ved, hvordan det er at have en forælder med synshandicap. Vi har en fælles forståelse og skal ikke forklare en masse. Det er anderledes end at være sammen med klassekammeraterne. Her skiller jeg mig ikke ud”, forklarer Melissa.

Ask Abildgaard med konen Sofie og sønnen Magne, sidder ved et bord og griner

Ikke alene

Det er netop det, der gør Aktiv familieferie helt unik og adskiller sig fra andre ferietilbud. Børnene kan spejle sig i andre med samme udfordringer som dem selv.

”Børnene oplever, at der findes mange andre, der har forældre, som ikke kan se. De er ikke ene om det. Forældrene har et sted, hvor de kan finde rundt, er trygge og skaber rammerne for deres børns ferie og kan tage ansvar uden at være afhængig af andre”, fortæller Anette Bjerre, som er teamleder for Dansk Blindesamfunds kursusafdeling og har været med til at planlægge Aktiv familieferie, der har eksisteret i over 30 år.

”Der skabes fællesskaber, og familierne glæder sig til at se hinanden år efter år. Børn og voksne finder venskaber, som varer for evigt”, understreger Anette.

Derfor er Thomas og Jeanette heller ikke i tvivl om, at de også skal af sted næste år.

”Vi har allerede reserveret uge 30 næste år til Aktiv familieferie. Vi vil forsøge at slå nogle af rekorderne for dem, der har været af sted i rigtig mange år”, siger Jeanette.

Linus og Lukas står med armene om hinanden, skulder til skulder, og smiler.