Aktiv familieferie skaber uforglemmelige sommerminder
Aktiv familieferie skaber uforglemmelige sommerminder
Hvert år i uge 30 mødes familier med synshandicap til aktiv familieferie på Fuglsangcentret i Fredericia, hvor glade børn, gode oplevelser og tæt sammenhold er på programmet.
Livshistorie 5. juli 2024. Tekst: Caroline Larsen – Foto: Henrik Frydkjær
”Wow, en løve”, lyder det begejstret fra en af børnene, der har spottet det store rovdyr på den anden side af bussens rude. Imens lytter de voksne interesseret til guidens beskrivelse af løver. Hun forklarer indgående om artens udseende, levemåde og føde, mens et kranie og en pote fra en ægte løve sendes rundt til bussens passagerer. De bliver nærstuderet, for det er ikke alle passagerer, der kan se. 23 familier og 74 feriegæster fra Aktiv familieferie har nemlig fyldt to busser og sat kursen mod Givskud Zoo. En sommercamp for forældre med synshandicap og deres børn.
En af dem som er med for første gang, er Kristina, som er mor til datteren Lea på to et halvt år. Hun har nogle veninder, der har deltaget på Aktiv familieferie i mange år og fortalt godt om ferien. Derfor tilmeldte Kristina sig i år, så både hun og datteren kunne få nye relationer, der har synshandicap tæt inde på livet.
” Det er rart for min datter at vide, at hun ikke er den eneste med en mor, der ser dårligt. Der er andre børn, der kender til det, og har det på samme måde. Jeg har været svagsynet hele mit liv og følt mig som Palle alene i verden, indtil jeg fik kendskab til Dansk Blindesamfund for ti år siden”, forklarer Kristina.
Frihed og nye oplevelser
Hun er selvvalgt alenemor til datteren, så derfor har hun mange tanker om omverdenens reaktion, og om hun gør det godt nok. Hun er bange for at blive konfronteret med omverdenens fordomme, men sådan har hun det ikke på Fuglsangcentret, hvor Aktiv familieferie afholdes. Her kan hun slappe af, da både personale og gæster er vant til at vise hensyn og omgås mennesker med synshandicap.
”Det er et frirum for os begge. De er første gang, vi er på ferie uden mormor og morfar, så det er dejligt, at vi har den mulighed. Det er også et skulderklap til mig selv om, at jeg kan en masse med min datter”, siger Kristina.
Hun håber også at få sparring om børneopdragelse med andre forældre, der kan relatere til de udfordringer, der kan opstå som svagsynet mor. Udveksle erfaringer og gode råd som kan gøre hverdagen lidt nemmere.
For Kristina kan det for eksempel være udmattende hele tiden at følge hendes datter tæt. Hun skal ikke være mere end fire meter væk, før hun har svært ved at se hende blandt andre børn. Men på Fuglsangcentret kan hun slappe af, da det er et sted, hun kender og derfor skal bruge færre ressourcer på at finde rundt, hvilket gør ferieugen tryg og afslappende. Kristina kan holde fri fra hverdagens gøremål og bare koncentrere sig om at få en masse gode oplevelser med datteren.
”Det giver frihed at komme på Fuglsangcentret, da jeg kan slappe af på en helt anden måde. Det giver os så meget at komme her”, fortæller Kristina, som slet ikke er i tvivl om, at hende og Lea også skal af sted næste år.
”Vi har allerede reserveret uge 30 til Aktiv familieferie næste år”, smiler Kristina.
Gode råd til hverdagen
En af dem der har det som fast tradition at komme på Fuglsangcentret hvert år, er Jesper, der er afsted med sin kone, bonusdatter på 13 år og sønnen på fire år. Det er syvende gang, de deltager på Aktiv familieferie.
”Børnene har ikke kunne vente med at komme af sted. De har glædet sig helt vildt til være på Aktiv familieferie”, smiler Jesper Agermose Bæksted.
De vælger at holde ferie på denne måde, da de kender centret, og aktiviteterne er planlagt på forhånd og tager hensyn til synshandicap. Når de for eksempel skal på tur, bliver de hentet og afleveret med bus, og familierne får tilbud om en ledsager, så familierne kun skal tænke på at få gode oplevelser sammen. Ugen har blandt andet budt på tur til Givskud Zoo, stranden og Dinos Legeland.
”Der er mange muligheder for ting, vi kan lave med børnene. Hoppeborg, svømmehal og aktiviteter i børnehøjde. Vi får nogle oplevelser sammen, vi normalt ikke ville få. Jeg vil for eksempel aldrig selv tage min søn med i en svømmehal derhjemme, da jeg vil være bange for, at han bliver væk, men her foregår det i trygge og velkendte rammer”, siger Jesper.
For ham er det også væsentligt, at han kan dele erfaringer og spejle sig i andre forældre, der kan relatere til hverdagen med et synshandicap.
”Det er meget givende at sparre med ligestillede. Vi udveksler for eksempel tips og erfaringer i forhold til hjælpeordninger. Hvem har erfaringer med BPA, rengøring i hjemmet, ledsagertimer og hvordan henter og bringer andre deres børn, hvis de er til aktiviteter langt væk”, fortæller Jesper.
Sammenhold med ligestillede
For børnene er det også værdifuldt at møde jævnaldrende, der ved, hvordan det er have en mor eller far med synshandicap.
”Det er dejligt at vide, at jeg ikke er den eneste med en forælder, der ser dårligt, men det er ikke noget, vi direkte snakker om. Vi har bare en fælles forståelse og skal ikke forklare en masse. Mine venner fra klassen synes for eksempel, det er mærkeligt, at min far ikke har set mit ansigt ordentligt, siden jeg var seks år”, siger 12-årige Ida, som i hverdagen ikke spekulerer over, at hendes far er svagsynet. Det er kun, hvis han har brug for en arm, eller hun er med ude at handle, da hun skal kigge på datomærkningen.
Hun har været på Aktiv familieferie omkring fem-seks gange tidligere, og det bedste hun ved er at gense sine venner. Ida har kontakt med nogle af dem på de sociale medier, men ellers ses de kun på Aktiv familieferie en gang om året, da familierne kommer fra hele landet.
”Det er hyggeligt at være sammen med mine venner. Jeg elsker at være på Aktiv familieferie, så derfor er det altid trist, når vi skal sige farvel efter at have være sammen i en hel uge”, fortæller Ida.
Aktiviteter for alle
Idas far, Sune, er heller ikke i tvivl om, at det er givende for sin datter at møde andre familier i samme situation.
”Det er vigtigt for Ida at vide, at andre har forældre med synshandicap. Det gør det mindre unormalt. I hverdagen møder hun for eksempel ikke andre børn med synshandicappede forældre”, siger Sune Qvotrup Jensen, der er glad for at holde ferie på denne måde, da programmet er tilrettelagt, så blinde og svagsynede kan være med.
”Det er supergodt, at det er tilgængeligt for alle. Det giver mig mulighed for at deltage i aktiviteter, som ellers ikke ville være muligt eller kun med stor vanskelighed”, fortæller Sune, der var begejstret for dagens guide i Givskud Zoo, som levende fortalte om alle parkens dyr.