Andrias får sin første førerhund

16-årige Andrias og førerhunden Andy er nyt makkerpar på Færøerne, hvor friheden findes i en tur til købmanden.

Andrias går med førerhunden Andy på fortovet, en sort labrador
Andrias og førerhunden Andy, Færøerne

Andy, en sort labrador, sidder pænt og venter, mens han kigger sig nysgerrigt omkring. Han er intetanende om, hvad der venter ham. Lige om lidt skal han nemlig hilse på sin kommende bruger og et nyt venskab kan begynde. Der bliver ringet på døren, og der går ikke mange sekunder, inden døren går op, for på den anden side venter 17-årige Andreas spændt på at hilse på sin nye følgesvend.

Andreas sætter sig på hug og tilbyder Andy nogle godbidder, så de kan blive gode venner. Andy tager gladeligt imod, logrer livligt med halen og snuser nysgerrigt til sit nye hjem.

”Jeg har glædet mig rigtig meget til, at Andy skulle flytte ind. Jeg har næsten ikke kunne sove i nat. Ventetiden har været lang. Det er ligesom juleaften, det her er bare meget større”, siger Andreas, der har svært ved at begribe, at Andy endelig er ankommet og skal være hans nye følgesvend.

Første møde med førerhund

Det er lidt under et halvt år siden, at Andreas deltog på ansøgerkursus for at blive klogere på, hvad en førerhund kan bidrage med i hans hverdag. Kurset indeholdt både prøveture med forskellige førerhunde, gruppesamtaler om at være førerhundebruger og oplæg om hundens adfærd og træningsprincipper. Og så havde han sin første gåtur med Andy, som gjorde stort indtryk.

Andrias går med førerhunden Andy på fortovet, en sort labrador. I baggrunden ses grønne bjerge
Foto: Tine Elman. Andreas og Andy havde en god kemi fra første øjeblik på ansøgerkurset for kommende førerhundebrugere.  

”Det var en fantastisk oplevelse. Jeg følte mig allerede mere fri og tryg ved at følges med Andy ved min side. Vi havde et særligt bånd og var gode venner fra begyndelsen”, fortæller Andreas, som er Danmarks andenyngste førerhundebruger.

Andreas var derfor ovenud lykkelig, da han fik at vide, at det netop var Andy, som skulle være hans makker. Førerhundeordningen kunne også se potentialet for et godt match mellem Andreas og Andy.

Det gode match

”De har begge et roligt sind og samme tempo. Andy vil gerne den nære kontakt, ligesom Andreas, og så foretrækker de begge struktur. Andy er også en god rutehund, så når han har gået den samme tur et par gange, vil han selv foreslå den vej”, forklarer Tanja, som er førerhundekonsulent og instruktør i Dansk Blindesamfund.

Andrias sidder på gulvet og klapper førerhunden Andy, en sort labrador
Foto: Tine Elman. Andreas er Danmarks andenyngste førerhundebruger, men blev godkendt, da førerhundeordningen mente, han ville have stor gavn af en førerhund.

Hun har haft Andy boende det sidste halve år og lært ham alt det, han kan i dag. Lystre 34 kommandoer, føre Andreas uden om forhindringer, finde nærmeste dør og stoppe ved alle nedadgående kanter og fodgængerfelter. Tanja har haft særlig fokus på at træne Andy blandt får, så den sorte labrador var godt rustet til at arbejde i den færøske natur uden at blive distraheret.

Drømmen om et friere liv

Der er således grobund for et stærkt venskab og mange gode oplevelser sammen. Andreas håber på, at Andy kan bidrage med en større frihed og selvstændighed. Hans største ønske lige nu er, at han selv kan gå ned til købmanden og handle, lige når han har lyst og ikke skal være afhængig af andre.  

”Jeg håber, at Andy kan hjælpe mig med at komme ud alene for første gang i rigtig lang tid. Jeg er utryg ved at færdes alene og bruger meget energi på at komme omkring, så det vil give mig en stor frihed, at jeg kan klare mig selv med Andy ved min side”, siger Andreas, der er født stærkt svagsynet og lysfølsom. Han mistede dog synet helt juleaften for halvandet år siden, da det venstre øje punkterede og ikke kunne reddes. Det betød, at han skulle forholde sig til en helt ny hverdag. Alt skulle læres på ny.

Portræt af førerhunden Andy, en sort labrador. I baggrunden ses små hytter og en græseng
Foto: Tine Elman. Andreas skulle lære kommandoerne på dansk, da Andy ikke forstår færøske

”Jeg håber, at Andy kan give Andres en aktiv hverdag igen. Som det er i dag, kan Andreas ikke færdes frit, men er afhængig af at følges med andre. Andy kan derfor give ham en stor frihed og selvstændighed. Han har fået ven for livet”, siger Anja, der er mor til Andreas. Hun har også glædet sig meget til at byde Andy velkommen i familien.

Samarbejdets første test

På den første gåtur med Andy fik han et lille snert af den frihed, han kan få, når de har lært hinanden endnu bedre at kende og øvet turen mange gange. De har sat kursen mod købmanden. En rute de går flere gange, så både Andy og Andreas bliver fortrolige med turen.

Andy er udstyret med førerhundebøjlen, og Andreas har fyldt lommerne med godbidder. For hver gang Andy gør noget godt, belønnes han med en godbid.

”Gå frem”, siger Andreas, mens Andy justerer tempoet efter Andreas’ gang. Det er nemlig Andreas, der skal fortælle vejen, mens Andy sørger for, at de styrer uden om forhindringer og kommer sikkert frem.

Andrias giver førerhunden Andy førerhundebøjle på uden for
Foto: Tine Elman. Andrias er overbevist om, at Andy kan bidrage med større frihed, tryghed og selvstændighed i hans hverdag.

Andy stopper brat på kommandoen ”find kant”, da det angiver, at de skal krydse en vej. Andy får en godbid for sin indsats.

Nu er de lige ved at være fremme ved købmanden. De skal bare krydse en fodgængerovergang først, som Andy finder på første forsøg, da han får kommandoen ”find venstre felt”, hvilket han får stor ros for. Andreas’ mor undrer sig over, om Andy kan fortælle, hvornår de må gå. Men her må Tanja dog skuffe.

”Førerhunde kan hverken kende forskel på rødt og grønt trafiklys eller holde øje med trafikken. Det er derfor Andreas, der skal fortælle, hvornår det er sikkert at gå”, forklarer Tanja.

Da de når over på den anden side, fører Andy Andreas sikkert uden om en skraldespand og går målbevidst efter købmandens dør. Andy er begejstret for at komme inden for, da han har fået færten af noget lækkert. Da de kommer inden for, lærer Andy at stoppe ved disken, så Andreas kan få hjælp til at handle.

Et livsændrende møde

Andreas er glad for, at turen gik godt. Han kan mærke, at han er mindre træt end ellers, selvom der er mange nye indtryk, han skal forholde sig til.

”Det var en god oplevelse. Jeg er sikker på, at mig og Andy bliver et godt makkerpar, der får stor glæde af hinanden, når vi har øvet ruten mange gange”, smiler Andreas.

Andrias står med sin far, mor, førerhundeinstruktøren Tanja og førerhunden Andy, en sort labrador, i en park
Foto: Tine Elman. Det var hårdt for førerhundeinstruktøren Tanja at sige farvel til Andy, når hun havde brugt så meget tid med ham, men hun vidste, at han fik et godt hjem hos Andrias

Anja er heller ikke i tvivl om, at Andy kommer til at få en positiv indvirkning på Andreas og resten af familien. Hun er taknemmelig for den grundige uddannelse, Andy har gennemgået hos Dansk Blindesamfund.

”Jeg sætter stor pris på det arbejde, der er lavet for at få så dygtig og kærlig en førerhund som Andy. Det er så vigtigt et arbejde, Dansk Blindesamfund udfører. Et arbejde, der er livsændrende for os som familie”, siger Anja.