Birthe genfandt livsglæden og fik nye færdigheder på Fuglsangcentret
Et kursus på Fuglsangcentret blev livsændrende for Birthe, der kom hjem med helt ny tro på egne evner og nu har et godt liv med synshandicap.
Livshistorie fra 2. september 2024. Tekst: Caroline Larsen - Foto: Henrik Frydkjær
Birthe havde opgivet at læse bøger, fordi linjerne bugtede, og hvert tredje bogstav forsvandt. Hun gik derfor til optikeren med en forventning om, at hun skulle have et par nye og stærkere briller. Men da Birthe satte sig til rette i stolen og fik foretaget en synstest, var meldingen en helt anden.
Optikeren kunne se, at der var noget galt, så Birthe blev sendt videre til en øjenlæge. Han konstaterede, at det var grå stær, så hun fik foretaget en operation. Den hjalp dog ikke, da det viste sig, at hun havde tør AMD, der har taget størstedelen af hendes syn. I dag har hun en procent syn på det ene øje og fire procent på det andet øje.
”Jeg kan ikke se det, der er ligefrem for mig. Derfor har jeg problemer med at genkende ansigter og se mig selv i spejlet”, siger 78-årige Birthe Bøhm, som derfor oplevede begrænsninger i hverdagen. Hun kunne ikke længere handle ind, lave mad, male akvarel, læse eller strikke. Meget af det, som før gav hende værdi og glæde var pludselig blevet en udfordring.
Livet som stærkt svagsynet
”Det var hårdt at få lægens besked om mit dårlige syn, og at der ikke var noget at gøre. Det værste er, at jeg ikke længere må køre bil, da jeg mistede en stor del af min frihed. Det er besværligt at komme omkring og kræver mere planlægning”, fortæller Birthe, der følte sig begrænset og isoleret i sit eget hjem.
Hun er i forvejen udfordret på balancen og går med rollator, da hun for to år siden faldt ned ad en trappe og brækkede ryggen, der efterfølgende voksede skævt sammen. Alligevel kan det ikke sammenlignes med at miste synet.
”Det er småtingsafdelingen i forhold til ikke at kunne se. Synstabet påvirkede hele mit liv. Man bruger synet til så mange ting, man ikke spekulerer over i hverdagen”, forklarer Birthe, som kom i kontakt med Dansk Blindesamfund gennem kommunens synskonsulenter, der anbefalede hende at henvende sig til foreningen for mere hjælp. I første omgang som aktivitetsmedlem og senere som ordinært medlem, da hendes syn blev dårligere. Det er hun glad for, hun gjorde, da Dansk Blindesamfund blandt andet har hjulpet hende med at indstille hendes computer, så hun nemt kan bestille dagligvarer online.
”En medarbejder kom på hjemmebesøg og hjalp med at lave ikonerne ekstra store, så de er nemme at finde. Han viste mig også, hvordan jeg kan bruge min tablet til at tage billeder af girokort og forstørre dem. Før var jeg afhængig af hjælp fra min datter, men nu kan jeg betale mine regninger selv”, fortæller Birthe, der også har fået stor støtte og vejledning af hendes lokale konsulent gennem Dansk Blindesamfund. Takket være hende føler hun sig ikke alene i systemet.
En ny begyndelse
”Jeg kan bare ringe, hvis jeg har brug for hjælp. Min konsulent har for eksempel hjulpet mig med at få et talende ur og en kuvertlampe, jeg bruger, når spiser. Det er jeg meget glad for, da det ville være helt uoverskueligt, hvis jeg selv skulle henvende mig til kommunen”, siger Birthe.
Hun sætter også stor pris på, at Dansk Blindesamfund betalte for et kursus, hvor nyblinde lærer livet forfra med et synshandicap, da Birthes egen kommune nægtede at betale for udgifterne. I Danmark findes der nemlig ingen ret til rehabilitering, når man mister synet, så det er op til den enkelte kommune at skønne, hvad der er behov for.
”Det giver ikke mening, at man er berettiget til forskellig hjælp afhængig af hvilken kommune, man bor i. Man har jo brug for den samme hjælp, uanset hvor man bor. Hjælpen har været afgørende for, at jeg kunne genoptage min hverdag og klare mig selvstændigt”, fastslår Birthe, der på kurset lærte nye teknikker til at mestre livet med synshandicap.
”Det værste ved at miste synet var, at jeg også mistede en stor del af min frihed. Den har jeg heldigvis genvundet på nyblindekursus. Jeg har lært så mange færdigheder og fået indsigt i hjælpemidler, som gør det muligt at fortsætte mit liv og de daglige gøremål”, siger Birthe.
Vejen til selvstændighed og nye færdigheder
Efter syv dage på kurset havde Birthe fået livsmod, nye færdigheder og et netværk af ligestillede. En anden væsentlig erfaring, hun tog med sig hjem, var at blive fortrolig med sin mobil og iPad. I mange år har hun ikke kunne sende sms’er, da teksten har været for lille, men nu har hun lært at indtale beskeder og få dem læst højt, så hun kan genoptage kontakten med venner og familie.
”Det er fantastisk, at jeg igen kan bruge min telefon samt tilgå netbank og e-Boks, som jeg ikke har kunnet i mange år. Jeg har også fået installeret Google Assistant, så jeg kan spørge om hvad som helst og få svar. Det er en stor hjælp, og har gjort mig meget mere selvhjulpen”, fortæller Birthe.
Kurset omfattede også praktiske færdigheder, så hun kan fortsætte med at være kreativ og bruge sine hænder til at strikke og flette kurve. Birthe fik også undervisning i køkkenteknikker, så hun får nemmere ved begå sig i køkkenet uden syn. Det er for eksempel flere år siden, hun selv har lavet mad, men med hjælp fra en underviser, fik hun mod til at overkomme frygten for varme ovne og bagte boller for første gang i lang tid.
”Det var rart at blive mere tryg ved at færdes i køkkenet. Jeg har for eksempel lært at bruge en talende køkkenvægt, hvordan jeg undgår at skære mig i fingeren, spise smørrebrød og hælde vand i et glas uden at spilde over det hele. Små justeringer, der gør en kæmpe forskel”, forklarer Birthe, der er imponeret over, at alle underviserne også har et synshandicap, som gør det muligt for kursisterne at spejle sig i dem og opdage, at man kan rigtig meget som blind og svagsynet.
”De ved, hvordan det er at miste synet og kan relatere til de faser, man gennemgår. Det giver også mod på, at jeg kan lære det og få en aktiv hverdag igen”, siger Birthe, der også sætter stor pris på det fællesskab, hun har fundet gennem Dansk Blindesamfund.
Et stærkt sammenhold
For hende var det givende at møde andre ligestillede, der også havde mistet synet, da de kunne udveksle erfaringer, udfordringer, bekymringer og glæder.
”Det er herligt at være sammen med andre, der også har et synshandicap, for de har en anden forståelse og ved, hvordan det er ikke at kunne se og hvilke udfordringer, man kan opleve. Når vi for eksempel sætter os til bords, siger vi vores navn, så vi ved, hvem vi sidder over for”, forklarer Birthe, der har holdt kontakten ved lige med flere af kursisterne.
Hun har også deltaget i andre kurser efterfølgende og kommer ugentligt i Dansk Blindesamfunds aktivitetshus i Aarhus, hvor hun har et socialt fællesskab med andre medlemmer og har genoptaget sin strikning. Det havde hun ellers lagt på hylden, efter hun mistede synet, men nu har hun lært at strikke igen og er i fuld gang med at kreere en vest til sig selv.
En lys fremtid
De nye færdigheder og netværk med blinde og svagsynede har gjort, at Birthe er begyndt at tro på livet igen. Kurset har givet hende et fornyet håb for fremtiden med et synshandicap.
”Jeg kom hjem i opløftet humør med gode erfaringer og succesoplevelser i bagagen. Mine børn kan tydeligt mærke forskel på før og efter kurset. De har bemærket, at jeg er blevet gladere”, siger Birthe, der er meget taknemmelig for den hjælp og de muligheder, hun har fået af Dansk Blindesamfund. Hun har svært ved at forestille sig, hvordan hendes hverdag ville se ud, hvis ikke hun havde fået hjælp til at tackle sin nye situation med svigtende syn.
Derfor opfordrer hun alle med synsproblemer til at række ud til Dansk Blindesamfund og benytte sig af tilbud om kurser og arrangementer, så andre også kan få et godt liv med synshandicap.
”Min hverdag ville være helt uoverskuelig, hvis ikke jeg havde fået den rette støtte og hjælp. Kurset har virkelig gjort en forskel og givet mig håb”, smiler Birthe.