Blind iværksætter skaber eget kaffe-imperium

Gökhan står bag virksomheden Blind Coffee, der sælger bæredygtig kaffe og samtidig skaber jobs til mennesker med synshandicap.

Gökhan hælder ristede kaffebønner fra kafferisteren over i en tom bøtte, som står på gulvet. Copyright: Henrik Frydkjær

Duften af friskristede kaffebønner fylder det lille kafferisteri i Bjæverskov. Det er her, kaffen bliver ristet til den nystartede kaffevirksomhed Blind Coffee, der ikke bare vil sælge god kaffe, men også har en ambition om at skabe jobs til mennesker med synshandicap.

Det er den 34-årige kaffeentusiast Gökhan Koyuncu, som står bag virksomheden. Som barn fik han konstateret øjensygdommen Retinitis Pigmentosa, der gradvist gør synsfeltet mindre. I dag har han kun 1-2% syn tilbage, men det har alligevel ikke afholdt ham fra at starte sin egen virksomhed. Det har snarere været drivkraften. Han ønsker nemlig at vende den modstand, han selv mødte på arbejdsmarkedet, til noget positivt, som andre mennesker med synshandicap kan få glæde og gavn af.

”Jeg har været voldsomt begrænset i at finde job og oplever, at arbejdsmarkedet har en stor uvidenhed om, hvad mennesker med synshandicap kan og hvilke hjælpemidler, der kan understøtte vores arbejde”, siger Gökhan.

Synet er underordnet ved kaffe

Den unge iværksætter ønskede at starte en virksomhed, hvor der ikke blev set ned på hans evner.

Gökhan står i kafferisteriet og skal til at drikke en kop kaffe.

”Jeg vil gerne være selvforsørgende uden hele tiden at skulle fortælle, forklare og forsvare i forhold til mit synshandicap. En virksomhed, der var opbygget ud fra mine præmisser”, fortæller Gökhan, som gjorde sig mange overvejelser over, hvilke produkter han skulle sælge. Det vigtigste for ham var at finde noget, hvor det visuelle var underordnet. Derfor faldt valget på kaffe, som han både sælger til private og virksomheder

”Det var oplagt at lande på kaffe. Når vi vurderer kvaliteten og nuancerne i kaffe, er synssansen ikke væsentlig, da det er vores smags- og lugtesans, der er afgørende. Så når jeg er ude hos kunder og fortælle om min kaffe, kan jeg repræsentere det fuldt ud, og der bliver ikke stillet spørgsmål til min viden”, siger Gökhan, der kun er blevet modtaget med skulderklap og respekt, når han er ude at sælge kaffe.

Den samme positive modtagelse fik Gökhan, da han rakte ud til Claus fra Kaffeværkstedet, som i dag rister kaffebønner til Blind Coffee.

Gökhan og Claus, som ejer Kafferisteriet, smiler og står på hver deres side af kafferisteren.

”Jeg ved ikke, hvordan det er at være Gökhan, men hvis jeg selv lukker øjnene og prøver at navigere, er det helt umuligt, så jeg er vildt imponeret over alt det, Gökhan kan og gør. En ting er at klare dagen, men noget andet er at have motivationen til at starte sin egen virksomhed”, siger Claus Stricker Jacobsen, der ejer Kaffeværkstedet.

Bump på vejen

Det er dog ikke altid lige let at starte virksomhed - slet ikke når man har et synshandicap. Men heldigvis har Gökhan fået god støtte og opbakning af sin kone, der har givet en hånd med til alt det administrative i opstarten.

Nærbillede af spand med ristede kaffebønner, som står på store sække med kaffebønner. Copyright: Henrik Frydkjær

”Som synshandicappet tager ting længere tid. Jeg kan for eksempel ikke bare skimme en hjemmeside igennem på fem minutter. Det kan godt lade sig gøre, men vil bare tage ekstrem lang tid, så der har min kone for eksempel været inde over. Derfor kunne det her projekt slet ikke lade sig gøre uden min familie og venners hjælp”, konstaterer Gökhan, der lægger mange timer og kræfter i virksomheden.

Om aftenen går han for eksempel selv rundt i Roskilde og afleverer foldere i folks postkasser, hvilket har sine udfordringer, når Gökhan ikke kan se. Men det skal ikke stoppe ham, for det giver ham så meget værdi at have et meningsfuldt arbejde at stå op til.

Muligheder frem for begrænsninger

Den opfindsomme fyr har navngivet to kaffevarianter ”Førerhunden” og ”Goalball” for at udbrede kendskabet til synshandicap og for at vise omverdenen, at blinde og svagsynede kan og vil bidrage på lige fod med andre.

Gökhan holder en kaffepose med navnet Goalball. Copyright: Henrik Frydkjær

”Jeg vil ikke lade mit synshandicap begrænse mig. Jeg har en familie og vil gerne være et forbillede for mine børn og andre med handicap. Jeg ønsker ikke, at de skal have en far, der bare sidder i et hjørne og har ondt af sig selv. Der er selvfølgelig udfordringer, men alle mennesker har deres udfordringer. Det gælder bare om at tænke alternativt og finde løsninger”, forklarer Gökhan, der drømmer om, at Blind Coffee i fremtiden kan udvide deres kaffesortiment og have salgkonsulenter i hele Danmark.

”Den store drøm er at udvide til andre lande. Jeg vil gerne beskæftige så mange synshandicappede som muligt”, siger Gökhan med stolthed.

Blind Coffee sælger bæredygtig kaffe til private og virksomheder. Du kan læse mere om deres kaffe her: www.blindcoffee.dk