Blinde Tony har rejst i 125 lande

43-årige Tony Giles fra England og hans græske kæreste Tatiana besøgte Odense i weekenden, hvor denne artikels forfatter tog dem med rundt i H.C. Andersens Hus. Det blev en lærerig formiddag for alle.

Af Simon Staun

Jeg havde ellers svoret, at jeg aldrig ville benytte H.C. Andersen-flosklen ”At rejse er at leve” igen. Men i tilfældet Tony Giles er det umuligt ikke at støve klicheen af.

Tony og hans kæreste står foran døren ved H.C. Andersens fødehjem. Foto: Simon Staun

Den 43-årige brite er 100% blind og 80% døv, men har alligevel formået at besøge imponerende 125 lande. For ham gælder rejserne både om at leve og holde sig i live.

"Mange blinde tilbringer det meste af deres liv på en sofa eller i sengen. Min mission er blandt andet at vise, at man sagtens kan rejse, selvom man er blind og næsten døv. Det handler om at bruge sine andre sanser i stedet. Derfor er det helt fantastisk at kunne mærker statuer og buster af H.C. Andersen", fortæller Tony Giles, der er født i Weston-super-Mare tæt på Bristol.

Han blev født med en synsdefekt, der gjorde ham næsten blind. Som barn kunne han se sorte bogstaver på hvidt papir, hvis bogstaverne var 4-5 centimeter. Det betød, at han både lærte at læse og få en fornemmelse af mange former og ting, inden han helt mistede synet som 10-årig. Han kunne færdiggøre folkeskolen på en skole med andre blinde børn.

"Jeg gik i en klasse, hvor vi kun var tre elever i matematiktimerne. Det betød, at lærerne havde meget bedre tid til den enkelte elev. Derfor kunne jeg læse videre, så jeg har faktisk studeret amerikanske studier på universitetet i Northampton, inden jeg flyttede til USA for at studere i South Carolina", siger Tony Giles, der hører fint med hjælp fra sit høreapparat.

Han endte dog med at feste mere, end han studerede, og i de efterfølgende år begyndte han at rejse mere og mere rundt i verden. Han var dog nødt til at holde sig i ro, da han for 13 år siden fik en nyretransplantation.

Tony og kæresten Tatiana mærker på en buste af H.C. Andersen. Foto: Simon Staun

"Jeg havde rejst nærmest nonstop i seks-syv år, da jeg fik en ny nyre. På det tidspunkt havde jeg vel besøgt 50 lande. Da jeg var rask nok til at flyve, begyndte jeg at rejse igen. Blandt andet til Grækenland, hvor jeg mødte Tatiana. Hun havde læst nogle af mine rejseberetninger og inviterede mig på middag. Det var første gang i mit liv, at en kvinde betalte for mig", siger Tony Giles og ler.

Tvunget til at stole på andre

Parret er især vilde med de mange statuer og buster af H.C. Andersen i spejlrummet. De mærker og kommenterer alt fra hans næse til frisuren og påklædningen. De bruger flere minutter på hver af de statuer, de kan nå på spejlpodierne.

Nattergalen og de mange madrasser fra eventyret om prinsessen på ærten er også en succes, fordi man kan mærke nattergalens bur og stoffet på de forskellige madrasser.

Tony og kæresten Tatiana mærker på madrasserne fra eventyret Prinsessen på ærten. Foto: Simon Staun