Buller giver mig frihed

Førerhunden Buller følger Bue overalt og sørger for, at Bue kan bevæge sig sikkert, frit og uafhængigt. Men Buller er mere end bare et hjælpemiddel, han er også en trofast makker, der bidrager med overskud i hverdagen.

Når Bue finder førerhundebøjlen frem, er den sorte labrador straks klar, mens halen ivrigt logrer fra side til side, for han elsker at lave det, han er allerbedst til – at følge Bue og føre ham sikkert uden om forhindringer. Bue er nemlig blind og har altid følgeskab af sin trofaste makker, førerhunden Buller, som træder i en vagtsom karakter, når han får bøjle på.

Bue og førerhunden Buller, sort labrador, møder Lene og førerhunden Ronja, lys labrador, i en park. Copyright Tom Mckenzie

”Buller betyder alt for mig. Når jeg har ham ved min side, kan jeg på egen hånd komme fra A til B, for jeg stoler 100% på, at han fører mig uden om forhindringer og vejarbejde. Det betyder, at jeg kan færdes trygt og komme steder, som jeg ellers ikke vil komme uden førerhund”, siger Bue Vester-Andersen, som er en erfaren førerhundebruger.

Han har haft førerhund i 30 år, og Buller er den seneste i rækken. De to har været et fast makkerpar i otte et halvt år.

Mindre ressourcekrævende hverdag

De følges ad til stort set alt – til og fra arbejde, kor, vennebesøg, ud at handle, og hvad de ellers kan finde på. Før Bue fik førerhund, fandt han rundt kun ved brug af den hvide stok. Der brugte han meget energi på at mærke sig frem, lytte til trafikken og orientere sig. For Bue har også et hørehandicap, som betyder, at han har svært ved at høre retning. Derfor er det endnu mere anstrengende udelukkende at færdes med den hvide stok, men med Buller i hånden kan han færdes frit og uafhængigt.

”Med Buller skal jeg bruge væsentligt mindre energi på at færdes. Hvis du for eksempel bruger al din energi på at komme til arbejde, er der ikke meget overskud tilbage, når du rent faktisk skal i gang med selve arbejdet. Jeg går også dobbelt så hurtigt med Buller, som hvis jeg skulle orientere mig med stok”, forklarer Bue, som for eksempel ville være udfordret, hvis han skulle finde til og fra kor uden førerhund, da han skal krydse en stor parkeringsplads. Men med Buller er det ikke noget problem at navigere uden om bakkende biler og parkerede cykler.

Klik på play og se en film om Bue og førerhunden Buller og deres værdifulde samarbejde. Filmen er synstolket.

Buller er særligt trænet til at gå med til kor, hvor han under sang ligger helt stille ved Bues fødder. Under sin uddannelse var Buller nemlig med førerhundeinstruktøren til koncerter, så han kunne vænne sig til musik. Det hedder miljøtræning og betyder, at førerhundene er trænet i de aktiviteter, de kan forvente at ledsage sin bruger til.

Værdifuldt samarbejde

Den sorte labrador giver også Bue mod på at færdes nye steder, som ellers kan være svært uden syn. 

”Buller er med til at mindske mine barrierer for at bevæge mig udenfor. Jeg kan meget mere og forsøger mig frem, selv nye steder, jeg aldrig ville give mig i kast med på egen hånd, for jeg ved, at Buller fører mig uden om forhindringer og sikrer, at jeg ikke kommer til skade”, siger Bue og fortsætter:

Bue kommer gående med Buller, sort labrador, og ved siden af går Lene med Ronja, lys labrador. De går på en sti i en park. Copyright Tom Mckenzie

”Jeg plejer at kalde førerhunde for hundeverdenens astronauter, da de hele tiden skal være på vagt og løse nye uforudsete udfordringer. Det er et helt unikt bånd, som man udvikler til sin førerhund, da de bliver en del af ens hverdag og identitet. Når det fungerer bedst, er bruger og hund nærmest vokset sammen og kender hinanden ind og ud. Sådan er det med Buller og jeg”, siger Bue, der har så tæt et samarbejde med Buller, at han kan nøjes med at tænke kommandoer i stedet for at sige dem højt.

Den kloge førerhund

Og Buller kan noget ganske særligt, som ikke indgår som en del af førerhundeuddannelsen. Buller er nemlig en meget kvik førerhund, da han med snuden kan trykke på knappen til fodgængerovergangen, når Bue og Buller skal krydse vejen. Og hvis man spørger Buller, hvad to plus to er, gør han fire gange. Det firbenede hjælpemiddel har tilmed gennemskuet, hvordan støvsugeren virker.

”Når jeg støvsuger, stopper støvsugeren pludselig, og så kan jeg være stensikker på, at Buller har været på spil, fordi han vil have min opmærksomhed. Det er nemlig kun, når jeg støvsuger, at han gør det”, griner Bue, der elsker at lære Buller nye tricks. Buller er dog lige ivrig for at lære nyt og med glæde udføre sit arbejde.

Som at flyve

Bue husker tydeligt sin første gåtur med førerhund. Han var næsten lige flyttet hjemmefra og havde hørt fra sine kammerater, hvilken forskel det gjorde for dem, at kunne bevæge sig frit og uafhængigt med en førerhund. Det var inden, der var noget, der hed ansøgerkursus, så han fik besøg af en førerhundekonsulent og en pensioneret førerhund, som han fik lov at gå tur med. Med det samme oplevede Bue en enorm frihed, som er svær at opnå udelukkende med den hvide stok.

”Jeg følte nærmest, at jeg fløj. Det var en helt fantastisk følelse og et kæmpe spring i frihed”, forklarer Bue, som fra det øjeblik ikke var i tvivl om, at førerhund var det rette hjælpemiddel for ham. Og siden den dag har han altid sin trofaste følgesvend med, når han begiver sig ud. 

”Det bedste ved Buller er hans arbejdsiver og glæde for nye udfordringer. Han er enormt opmærksom på mig og udfordringer forude, som jeg sjældent bemærker, før vi har passeret, da Buller helt automatisk fører mig udenom. Han er den sødeste og dygtigste hund i verden, ligesom alle andre førerhunde”, siger Bue, der tit oplever, at folk er imponeret over deres samarbejde. De får altid masser af ros og positive tilkendegivelser, når de for eksempel venter på toget eller skal over en vej.