Danske Diana til tops i Verdens Blindeunion
Som den første kvinde nogensinde er danske Diana Stentoft valgt som generalsekretær for Verdens Blindeunion, og den unge nordjyde er klar til kamp for synshandicappede i hele verden.
For Diana Stentoft var det en drøm, der gik i opfyldelse, da hun tidligere på året blev valgt ind i World Blind Union – på dansk Verdens Blindeunion, der repræsenterer 253 millioner blinde og svagsynede mennesker i 190 medlemslande verden over.
”Jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet med at sikre bedre rettigheder og muligheder for mennesker med synshandicap på verdensplan. Det er en stor drøm sammen med det øvrige team at få lov til at stå i spidsen for WBU”, siger Diana, der også er næstformand i Dansk Blindesamfund.
Med mere end 20 års erfaring i internationalt arbejde har Diana alle forudsætninger for at lykkes i den magtfulde organisation. Siden 2004 har hun været Dansk Blindesamfunds delegerede til Verdens Blindeunionen, og de seneste fire år har hun siddet i unionens udviklingskomite. Hun betegner det som en stor ære at blive indstillet og valgt som generalsekretær i Verdens Blindeunion.
Omfavne alle med synshandicap
Når Diana tiltræder generalsekretærposten, er hun samtidig meget bevidst om at repræsentere alle blinde og svagsynede i hele verden.
”Blinde og svagsynede lever under meget forskellige forhold i verden afhængigt af, hvilket land man er født i. WBU skal repræsentere alle mennesker med synshandicap – også de lande, hvor der er endnu større udfordringer ved at leve med et synshandicap end dem, vi kender i Danmark. Det er vigtigt at styrke den fælles stemme”, fortæller Diana og fortsætter:
”Jeg tror på, at vi globalt opnår de bedste resultater ved at stå sammen. Samlet kan vi for eksempel stille krav og forventninger til den måde, FN og Verdenssundhedsorganisationen medtænker og inkluderer mennesker med synshandicap i deres beslutninger”, siger Diana og understreger, at Verdens Blindeunionen for eksempel har spillet en rolle i forhold til FN’s Handicapkonvention og verdensmålene samt Marrakeshtraktaten, der sikrede blinde og svagsynedes adgang til bøger.
Mange ting til fælles
Diana håber også at bidrage til, at Verdens Blindeunion gøres endnu mere vedkommende for blindeorganisationer rundt om i hele verden.
”Det kan for eksempel være svært at omsætte handicapkonventionen til noget konkret, som gør livet bedre for medlemmer i Dansk Blindesamfund eller blindeorganisationer i Gambia. Det er en vigtig opgave, som Verdens Blindeunion skal understøtte ved at dele viden og erfaringer på tværs af organisationer og kontinenter, så vi kan lære af hinanden”, siger Diana, der glæder sig til at samarbejde med kollegaer fra hele verden.
”Det er utroligt spændende og lærerigt at arbejde sammen med nogen, der står i en markant andeledes situation end en selv. På den ene side deler vi så mange udfordringer inden for uddannelse, beskæftigelse og adgang til information, men på den anden side har vi også vidt forskellige forhold. Det, tænker jeg, er godt og sundt at blive mindet om, hvor heldige vi trods alt er i Danmark”, påpeger Diana, der er født svagsynet.
Bruger egne erfaringer
Diana er bevidst om, at hendes synshandicap giver visse begrænsninger, men samtidig er hun også beæret over de muligheder, som synshandicappet har affødt.
”Mit synshandicap har givet mig nogle muligheder, som jeg ellers ikke ville have oplevet, hvis ikke jeg var stærkt svagsynet. Jeg har for eksempel fået mulighed for at rejse og opleve verden og blive klogere på, hvordan andre mennesker lever som blind eller svagsynet”, fortæller Diana, der ikke er bange for at bruge sig selv i kampen for bedre vilkår for blinde og svagsynede på verdensplan. Hun mener, at det er en fordel på egen krop at kende de begrænsninger og udfordringer, som et synshandicap kan medføre.
”Hele Verdens Blindeunion og Dansk Blindesamfund er forankret i troen på, at blinde og svagsynede skal tale blinde og svagsynedes sag. Det, mener jeg, er en kæmpe styrke, for når jeg eller andre i WBU for eksempel siger noget om, hvilke behov mennesker med synshandicap har for at blive inkluderet, er det med en vis troværdighed, fordi vi kan trække på egne erfaringer og relatere til problemstillingerne”, smiler Diana Stentoft.