Det er en gave at være på Solgaven

96-årige Gudrun Heide er stærkt svagsynet og har boet på Solgaven siden 2013. Her lever hun et aktivt liv i trygge rammer.

Tryghed, omsorgsfuldt personale og muligheden for at dyrke sine interesser sammen med andre ligestillede. Det er blot nogle af de fordele, som Gudrun Heide oplever ved at bo på Solgaven i Farum.

”Trygheden betyder rigtig meget for mig. Jeg har haft et godt, trygt ægteskab, og jeg har brug for at føle mig tryg,” siger Gudrun.

Svagynet kvinde sidder i sin stue på Solgaven med håndarbejde på skødet.

Gudrun har indrettet sin lille lejlighed på Solgaven med sine egne møbler, og væggene vidner om hendes store passion for vævning og maling. Fra det lille tekøkken har hun udgang til egen terrasse og fælleshaven, hvorfra der går stier ned til Furesøen.

Gudrun nyder at være tæt på naturen, selvom hun ikke længere kan se den.

”Jeg er gammel fjeldvandrer, så jeg er vant til at mase mig ud i naturen,” smiler hun.

Gudrun Heide smiler og deltager i aktiviteter på Solgaven i Farum
Copyright Henrik Frydkjær

Frelsende engel

Gudrun begyndte at miste synet for 25 år siden, og hun fik diagnosen AMD. I dag er centralsynet væk, men hun kan orientere sig lidt ved sidesyn.

”Det var forfærdeligt at miste synet. Jeg har altid været kreativ, vævet billeder og malet. Da jeg fik beskeden, smed jeg pensler, staffeli og farver ud, men så mødte jeg min konsulent Sonja. Hun blev min frelsende engel. Hun reddede mit liv, for jeg troede ikke, at jeg kunne noget,” siger Gudrun.

Sonja gav Gudrun troen på, at et mistet syn ikke betyder, at livet er ovre. Efter et halvt år på Blindeinstituttet i Hellerup var Gudrun klar til at møde verden igen.

”Jeg var meget heldig med at blive visiteret til et halvt års nyblindekursus på Blindeinstituttet, sådan et tilbud får nyblinde jo ikke i dag,” siger Gudrun og tilføjer: ”Her mødte jeg folk, der så dårligere end mig, men som kunne en masse, og det gav også mig selvtillid.”

Aktiv hverdag

På bordet foran Gudrun ligger hækletøjet, og hun har også fået et nyt bordstaffeli. Dog er det ikke kommet i brug endnu, for Gudrun er en aktiv dame. Hun har netop startet en bridgeklub, og så er der litteraturgruppen, hvor de i øjeblikket læser Charlotte Strandgaard, gruppen for klassisk musik og den for de krydsogtværs-interesserede. Det er også Gudrun, der har fået ideen til det yogahold, der nu kører hver tirsdag formiddag.

”Jeg har bibeholdt min livskvalitet. Jeg er ikke blevet sat tilbage, men mit liv fortsætter her på Solgaven i en rytme, der passer til mig,” siger hun.

Solgaven er en gave

Yoga-undervisning i rundkreds på Solgaven i Farum
Copyright Henrik Frydkjær

Gudruns synshandicap fylder uendelig lidt i hverdagen, for Solgaven er indrettet til blinde og svagsynede, og personalet er specialuddannede til at tage sig af mennesker med synshandicap.

”Personalet har respekt for os, og vi bliver hjulpet, når det er nødvendigt, men ellers klarer vi os selv,” fortæller Gudrun.

Hun fortæller om personalets omsorg og gode humør og om, hvordan de er med til at skabe den helt specielle ånd, der hersker på stedet. Som fødselsdagene, hvor fødselaren bestemmer menuen til alle beboerne.

”Det er en gave at være på Solgaven. Vi siger ofte til hinanden: ”Har vi det ikke godt?””