Edis løber i blinde

Edis blev blind som 2-årig, men det har aldrig holdt ham tilbage. Nu har han sat sig for at gennemføre sit første maraton og samle penge ind til Dansk Blindesamfund.

Edis har tidligere løbet et halvmaraton, men nu vil han udfordre sig selv ved at løbe H.C. Andersen Marathon i slutningen af september. Foto: Tom Mckenzie.

31-årige Edis Adilovic har sat sig for at gennemføre et maraton i slutningen af september. En strækning på 42,195 kilometer, der kan tage pusten fra de fleste. Udfordringen er dog særlig for Edis, der er blind og har brug for en løbeledsager. Men det afholder ham ikke fra at forfølge sine drømme. Tværtimod. Det har altid været kendetegnende for Edis.

Blind viljestyrke

Han var bare to år, da han blev blind, fordi hans immunsystem angreb sig selv og ødelagde synet. Edis kan derfor ikke huske, hvordan det er at kunne se, men det har aldrig hæmmet ham. Edis har derimod altid fået opbakning fra hjemmefronten til at gennemføre sine mål.

”Jeg har altid været drevet af en nysgerrighed, som jeg har fået fra mine forældre. Hvis der var noget, jeg gerne ville prøve, har de altid bakket mig op. Jeg har spillet fodbold med min storebror, bygget huler og klatret i træer. Jeg har gået i en almindelig folkeskole og taget en uddannelse i HR på lige vilkår med andre”, siger Edis Adilovic, der altid fokuserer på muligheder i stedet for begrænsninger.

”Da jeg startede på universitet i Odense, skulle vi for eksempel cykle rundt i byen. Mange af tutorerne var bekymrede for, hvordan det kunne lade sig gøre. Jeg foreslog, at vi kunne leje en tandemcykel, og så var det problem løst”, smiler Edis, der også er god til at række ud og bede om hjælp, hvis han har brug for det.

”Det er nok en af mine vigtigste egenskaber”, pointerer Edis.

Aktiv livsstil

Sport har altid fyldt meget i Edis’ liv. Han kan godt lide at være aktiv og bruge sin krop. Derfor begyndte Edis til svømning som 7-årig, som 11-årig stod han første gang på langrendsski og i teenageårene opstod hans interesse for at løbe. Det har nu fået Edis til at sætte sig et mål om at gennemføre sit første maraton, når han om fem uger deltager i H.C. Andersen Marathon i Odense.

Vi ser Edis løbe bagfra i en skov iført en gul vest med ordet "blind" påtrykt. Copyright Tom Mckenzie

”Jeg elsker at komme ud at bevæge mig og mærke vejret. Jeg får masser af energi og overskud efter en løbetur. Noget, som jeg ikke synes, jeg skal afskæres fra, fordi jeg ikke kan se”, siger Edis, som bærer en gul vest ud over sit løbetøj med ordet ”BLIND” påtrykt, når han løber. Han har også altid følgeskab af en ledsager, som styrer ham sikkert uden om huller i vejen, ujævnheder og gør ham opmærksom på kantsten. Ledsageren er Edis’ øjne på løbeturen.

En hjælpende hånd

”En løbeledsager er altafgørende. Det vil ikke være muligt for mig at løbe uden en ledsager, med mindre det er på et løbebånd, men det er alt for kedeligt. Jeg vil hellere ud at opleve naturen. Når vi løber, har vi enten en snor imellem os, eller jeg holder fast i albuen. Det afhænger af terrænet, og hvor langt vi skal løbe”, forklarer den unge løbeentusiast, der aldrig er faldet eller kommet til skade på sine løbeture. Han løber typisk også faste ruter, hvor han kender vejen og underlaget.

Edis løber på en sti iført en gul vest med ordet "blind" påtrykt. Copyright Tom Mckenzie

Edis har for nylig løbet et halvmaraton, så nu er han klar til den store udfordring. Han glæder sig særligt til at opleve stemningen og opbakningen på sidelinjen. På ruten får han selskab af sin gode ven, som skal ledsage Edis på de 42 kilometer og få ham sikkert over målstregen.

”Jeg glæder mig helt vildt. Det bliver en kæmpe oplevelse, jeg ikke glemmer lige foreløbig. Det bliver selvfølgelig hårdt, men jeg tror, den gode stemning opvejer det”, siger Edis.

Vil give tilbage

Siden tilmeldingen forrige efterår har drømmen om at løbe et maraton vokset sig større. Han vil nemlig også samle penge ind til Dansk Blindesamfund. Målet er 42.195 kroner svarende til løbedistancen. Det skal blandt andet foregå via en indsamling, konkurrencer på Facebook og et event på Brylle Bryghus, hvor overskuddet går til blindesagen.

Årsagen til, at det netop er Dansk Blindesamfund, Edis har valgt at samle ind til, skyldes, at Edis for fem år siden havde en drøm om at studere i New York. For at komme sin drøm nærmere fik han et legat af Dansk Blindesamfund på 50.000 kroner til at læse et halvt år i udlandet. Nu vil han gerne give tilbage.

”Jeg er enormt taknemmelig for, at Dansk Blindesamfund var med til at realisere min drøm. Nu vil jeg gerne give tilbage, så andre kan få de samme muligheder som mig. Jeg håber derfor, at der er mange, som har lyst til at bakke op om min indsamling, så andre blinde og svagsynede kan få opfyldt deres drømme”, fortæller Edis og tænker tilbage på sit studieophold med glæde. Han elskede at gå på opdagelse i New York og suge alle indtrykkene til sig. Han var særligt betaget af de mange kontraster, som byen rummer.

På opdagelse i New York

”Det var en helt fantastisk oplevelse, som har givet mig så meget. Det var rigtig spændende at vågne op dagen efter min ankomst helt alene og klar til at udforske byen. Helt vildt og skræmmende på samme tid. På den tur blev jeg klogere på mig selv og fik afprøvet mine egne grænser”, fortæller Edis, som kort efter sin ankomst fik mobility-undervisning, så han kunne færdes selvstændigt i storbyen.

Sammen med en underviser og den hvide stok begav Edis sig rundt i nærområdet og indlærte ruter til metro, busstoppesteder og det nærmeste supermarked. Resten af tiden fandt han rundt på egen hånd udstyret med Google Maps og sin gode evne til at spørge folk til råds. For Edis samler nemlig på succesoplevelser, da de styrker selvtilliden og giver mod på at prøve noget nyt. Og Edis er bestemt ikke bange for at udfordre sig selv.

Edis drikker af sin drikkedunk på sin løbetur i skoven. Copyright Tom Mckenzie

”Det behøver ikke at være vilde succesoplevelser som at gennemføre et maraton. De små successer tæller også. Det kan for eksempel være, når jeg går en ukendt rute fra A til B med Google Maps. Det er en fed fornemmelse, for det giver mig en stor selvstændighed”, siger Edis, hvis næste mål er at gennemføre et maraton på under fire timer.

Vil nedbryde fordomme

Tre gange ugentligt er Edis ude at løbe for at træne op til den 25. september, hvor han skal tilbagelægge den 42 kilometer lange rute. Når han løber, bliver han ofte mødt af opmuntring og positive kommentarer, men han oplever også utallige eksempler på fordomme om, hvad han kan og ikke kan. Det vælger han at betragte som uvidenhed, som han håber at komme til livs med sin deltagelse i det kommende maraton. Iført løbesko og et stort smil vil han derfor gøre omverdenen opmærksom på, at man kan, hvad man sætter sig for. Også selvom man er blind.

”Jeg vil gerne inspirere andre til at trække i løbeskoene. Det er vigtigt for mig at vise, at man kan rigtig meget, selvom man er blind. Jeg tror, at oplysning er vejen til at nedbryde barrierer”, understreger Edis.