Et liv som førerhund er ikke kun arbejde

For en førerhund er der også plads til leg, hygge og ikke mindst førerhundetræf på Dansk Blindesamfunds kursus- og konferencecenter Fuglsangcentret sammen med alle de andre førerhunde.

Vi befinder os på stranden ved Trelde Næs. En labrador med vandet dryppende ned langs sine sorte lokker er på vej op af vandkanten, hvor han har boltret sig sammen med 35 andre uddannede førerhunde og kommende førerhunde.

Der er nemlig førerhundetræf på Fuglsangcentret i Fredericia. Og den sorte labrador Sigurd er taget den lange vej sammen med sin foderværts-”mor” Bente for at møde de andre hunde, brugere, foderværter – og hans kommende førerhundeinstruktør.

Foderværten Bente har hjulpet Sigurd godt fra start

Allerede da Sigurd var otte uger gammel, blev han udvalgt som kommende førerhundehvalp, og siden har han boet hos Bente, som har taget sig kærligt af ham og sørget for, at han er kommet godt fra start i sin uddannelse som førerhund.

Bente holder Sigurd i armene, mens det ligner at hvalpen smiler stort til kameraet
Copyright Henrik Frydkjær

Bente har stået for den helt elementære første træning sammen med Sigurd. Han har lært at være alene hjemme, at omgås andre hunde og at være tryg ved mennesker. Og så har træningen i trafikken været et vigtigt omdrejningspunkt, for som kommende førerhund er det nødvendigt, at Sigurd helt fra hvalp lærer at gå i snor uden at trække og ikke lader sig påvirke af lastbiler, cyklister og biler, der kommer drønende i høj fart. Ture med bus og tog har der også været mange af, for som kommende førerhund skal Sigurd føle sig tryg i offentlige transportmidler.

Meget mere end et ”hjælpemiddel”

At en førerhund er meget mere end et ”hjælpemiddel” er tydeligt at se for alle på førerhundetræffet, for som førerhundebruger er du nødt til at stole 100% på din førerhund, og det giver en tillid, et bånd og et venskab mellem bruger og førerhund, der er noget helt specielt.

Hvilke færdigheder skal en førerhund have?

Samarbejdsvilje: Hunden skal frem for alt have lyst til at samarbejde tæt med et menneske – og nyde at udføre dagens opgaver.

Roligt temperament: Hunden skal have et velafbalanceret sind, og den skal ikke udvise mange tegn på dominans, da det vil forstyrre dens koncentration under arbejdet.

Overblik: En førerhund skal have overblik til at forudse farlige situationer i trafikken, så den kan reagere og beskytte sin blinde bruger i tide.

Omstillingsparathed: Hunden skal være indstillet på, at den skal arbejde, når den får sin bøjle på – og at den kan slappe af eller lege frit, når bøjlen tages af.

Det rette tempo: En førerhund skal kunne føre, men ikke trække for meget. Den skal holde det tempo, som hjælper den blinde med at holde balancen.

Det ser man straks, når deltagerne efter førerhundetræffet stiger på bussen med de nu tørre førerhunde, der for lidt siden boltrede sig i vandet – men nu står stille og roligt på rad og række, mens deres brugere finder en plads.

Snart skal Sigurd videre til sin førerhundeinstruktør

Bente ved, det bliver svært at aflevere Sigurd om en måned, når han skal videre til førerhundeinstruktøren for at fortsætte sin uddannelse og bestå den endelige test som færdiguddannet førerhund.

”Vi har allerede haft mange oplevelser sammen, og Sigurd kommer jeg aldrig til at glemme”, fortæller Bente.

”Især de første måneder vil jeg savne ham, det ved jeg, for han er min tredje førerhundehvalp.”

Men heldigvis har Bente bemærket, at Sigurd er nysgerrig af natur, og han elsker at løse små opgaver. Hun er derfor ikke i tvivl om, at han vil trives som førerhund. En førerhund får nemlig lov at ”arbejde”, får stimuleret sine sanser og får et fantastisk liv fyldt med oplevelser hos et menneske, hvor han kommer til at gøre en kæmpe forskel.

Sammen med Verner vokser førerhundehvalpen Sigurd med opgaven

Hvalpen Sigurd er flyttet ind hos førerhundeinstruktøren Verner, og Sigurd er allerede godt på vej til at blive en færdiguddannet førerhund.

På kun fem måneder skal Verner lære Sigurd alt, hvad en førerhund skal kunne. Det kræver intensiv træning, og tre-fire gange om ugen tager Verner og Sigurd med S-toget til Københavns Hovedbanegård, hvorfra de går sammen til Nørreport Station eller ned gennem Strøget, hvor varevogne, tøjstativer og skilte står tæt.

Førerhundeinstruktør og førerhunden Sigurd på tur i byen

Selvom Verner ser fint, tager han den hvide stok med for at gøre situationen realistisk – og Sigurd får sin bøjle på, som viser, at nu er han på arbejde, så hans vigtigste opgave er at føre en blind. Og dét gør Sigurd! Med et fokuseret blik leder han Verner sikkert rundt om vejarbejde og forhindringer og stopper rettidigt ved kantstenen, så Verner ikke går ud foran en bil.

Vidste du, at…

Dansk Blindesamfund har uddannet og udplaceret landets førerhunde siden 1949. En førerhund kan færdiguddannes på under 1½ år. Den tid og de støttekroner, vi bruger på førerhundeordningen, er godt givet ud og gør en mangeårig forskel for blinde.

Sigurd er legesyg

Når der arbejdes, er Sigurd koncentreret og lystrer Verner. Men der holdes skam også fri. Når Sigurd har fri, kan han boltre sig i Verners grønne have sammen med førerhunden Simba, der er på ferieophold hos Verner, fordi hans blinde bruger har brækket sit ben.

Førerhundehvalpen Sigurd i fuld firspræng på græsplænen
Copyright Henrik Frydkjær

Sigurd er stadig legesyg og hvalpet, og når han går ture med Verner, er det ofte ned til vandet, hvor han nyder at bade i det lune vand – så meget, at han næsten bliver helt ustyrlig.

”Sigurd elsker vand, og det er skønt at se ham plaske rundt i bølgerne. Men han må jo ikke bare løbe ud og kaste sig i havet, uden han har fået lov”, siger Verner og fortsætter:

”Det er jo ikke særlig rart for hans kommende blinde bruger at tage en drivvåd hund med hjem i bussen.”

Klar til eksamen

Det er også Verner, der om nogle måneder skal vurdere, om Sigurd består eksamen og bliver godkendt som førerhund. Og selvom Sigurd stadig lige skal lære at styre sin badelyst, er Verner næsten sikker på, at Sigurd vil lykkes.

”Jeg tror helt bestemt, at Sigurd bliver godkendt som førerhund. Han går meget flot i bøjlen, og han kan sagtens skelne mellem, at han må holde fri og lege, når han får bøjlen af – og at han skal holde fokus, når bøjlen er på. Sigurd er sådan en god og dygtig hund”, siger Verner.

To små førerhunde sidder i en julekurv

Bestil førerhundekalenderen