Finn debuterer med ny roman på trods af synshandicap
Hele sit liv har Finn viet til teaterverdenen, men en fejloperation betød store omvæltninger i skuespillerens liv. Han har dog fundet en helt ny passion, som fylder ham med glæde – skriveriet.
Finn sidder storsmilende med sin nye bog i hænderne: ”Højt synger Nattens Dronning”. Sværten er knap tør, og siderne er helt uberørte, for den kommer frisk fra tryk. På bogryggen står Finns navn som bevis på hans allerførste bog. Den nydebuterende forfatter kan slet ikke begribe, at hans bog endelig er udkommet.
”Det var fuldstændig fantastik at sidde med det første eksemplar af noget, jeg havde skabt. Faktisk større end selv den største succes, jeg har oplevet i mit lange teaterliv”, fortæller 66-årige Finn Hviid Bredahl.
De skrå brædder
Det var dog ikke ligetil at komme dertil, hvor Finn er i dag. Havde man spurgt ham for fem år siden, havde Finn aldrig forudset, at han skulle sidde som nyudsprungen forfatter. Finn har derimod dedikeret størstedelen af sit liv til de skrå brædder. Han er uddannet skuespiller fra Aalborg Teater, har medvirket i snesevis af teaterstykker og senest var han med til at grundlægge Himmerlands Teater i Hobro, hvor han både fungerede som administrativ leder, skuespiller, tekstforfatter og instruktør.
”Teatret var ikke bare et arbejde, men en livsstil. Det var fantastisk at få lov at lave alle de ting, jeg havde drømt om”, siger Finn, hvis store passion for teater fik en brat ende. En fejloperation betød, nemlig, at Finn var nødt til at lægge skuespillerkarrieren på hylden.
Fejloperation kostede synet
I 2011 skulle Finn opereres for grå stær. Men de syv måneders ventetid på Aalborg Universitetshospital betød, at Finn benyttede det frie sygehusvalg og i stedet valgte et andet hospital. Han stod nemlig foran at skulle prøve kræfter med sin store drømmerolle – hovedrollen i ”Jeppe på bjerget”, så derfor havde han ingen tid at spilde. Han skulle bare have overstået den simple øjenoperation og hurtigt videre med teaterkarrieren. Men sådan gik det ikke.
”Det skulle vise sig at være mit livs dummeste beslutning, for de ødelagde begge mine øjne. Fra at jeg skulle til en helt almindelig standardoperation, mistede jeg størstedelen af mit syn”, fortæller Finn, som i dag kun har 5% syn tilbage. På mirakuløsvis gennemførte han ”Jeppe på bjerget” og hovedrollen som Krøyer i ”Den yderste nat”, men derefter måtte Finn erkende, at han ikke kunne fortsætte sin skuespillerkarriere. Det var for anstrengende med dårligt syn.
”Det var noget af en nedtur at lægge skuespillet på hylden, når det i så mange år havde været en del af min identitet. Det var ganske enkelt rædselsfuldt, for alt var pludselig uvist”, forklarer Finn, som dog ikke havde tænkt sig at læne sig tilbage i stolen, have ondt af sig selv og lave ingenting. Han ville derimod finde noget fornuftigt at bruge tiden på. Og ud af kaos opstod ideen til at skrive en slægtsroman.
Skrev på livet løs
”Jeg har altid godt kunne lide at fortælle historier og har været med til at skrive teaterstykker, så nu tænkte jeg, at det var på tide at prøve noget nyt”, siger Finn begejstret. Han var hjulpet godt på vej af sit positive livssyn, selvom det til tider så sort ud efter fejloperationerne.
Han ville skrive en kontrafaktisk slægtsroman, som er en blanding af fakta og fiktion. Fortællerformen dækker over faktiske hændelser og virkelige personer, som Finn digter videre på og sætter ind i sit eget univers med afsæt i sin egen familiehistorie kombineret med fem andre slægters historie. Men inden han kunne give sig i kast med skriveriet, skulle han have udstyret på plads. For at han kunne se skriften på computeren, var det nødvendigt, at han fik en computer med store taster, stor skærm og zoom til at forstørre teksten.
”Det er udmattende at skrive så meget, når man ser så dårligt, men jeg blev hurtigt grebet af det og skrev på livet løs”, fortæller Finn, som blev opslugt af historien, og ligeså langsomt fyldtes det ene tætskrevne word-dokument det andet. Til sidst havde Finn 775 sider og tænkte, at det var på tide, at bogen så dagens lys. Han sendte derfor sit manuskript til et af Danmarks største bogforlag. Til stor skuffelse fik Finn afslag.
Forfatterdrøm blev virkelighed
Der skal dog mere til for at slå Finn ud, så efter endnu et års skriveri kontaktede han et andet forlag. Denne gang var der mere held, for i løbet af 36 timer modtog han en mail med positivt svar. Forlaget Mellemgaard i Odense ville gerne udgive hans roman.
”Jeg troede, at det var løgn og strøg ind til min kone og bad hende tjekke, om det virkelig kunne være sandt. Det var det, så dagen efter skrev jeg kontrakt på nettet. Det var fuldstændig utroligt”, siger Finn glædestrålende, som derfor kunne finde sin bog i landets boghandlere fra den 10. februar i år.
Han er allerede i fuld gang med at lægge sidste hånd på trilogien, der strækker sig over 100 år og bringer læserne vidt omkring - fra zarens Rusland, til en sigøjnerfamilies opbrud fra Preussen og til Skagen, lige før de berømte skagensmalere for alvor slog sig ned i købstaden. Anden del ”Der er altid en pris” udkommer til november i år og efterfølges af sidste bog ”Kæmp for alt” i slutningen af 2021.
Håb om lydbog
Næste fase i lanceringen er, at Finns debutroman forhåbentlig skal produceres som lydbog, så mennesker med synshandicap også kan få glæde af bogen. Men på trods af stjernespækkede boganmeldelser og positive tilkendegivelser fra læsere, vil Nota, der producerer lydbøger, e-bøger og punktbøger til mennesker, der ikke kan læse almindelig trykt tekst, i første omgang ikke indlæse bogen. De finder det først relevant, når Nota får forespørgsler fra interesserede læsere.
”Som forfatter er jeg interesseret i, at blinde og svagsynede kan få glæde af min bog. Den trykte udgave er allerede tilgængelig på bibliotekerne, så jeg blev slemt skuffet, da Nota ikke ville producere den. Det er uforståeligt, at andre vælger, hvilke bøger synshandicappede skal have adgang til. Det skaber en forskelsbehandling, at vi ikke har lige adgang til litteratur”, konstaterer Finn, som selv er storforbruger af lydbøger fra Nota.
Lige adgang til litteratur
Som blind eller svagsynet kan man ikke bare gå på opdagelse på biblioteket, men er derimod afhængig af, at bøgerne bliver indlæst på lyd. Derfor finder Finn det problematisk, at det kun er et lille udsnit af udgivne bøger, som gøres tilgængelig for mennesker med synshandicap. Han har selv oplevet, at flere af de bøger, som han ville give sig i kast med, ikke fandtes som lydbøger. Derfor har Finn en appel.
”Jeg håber, at alle interesserede i min bog vil tage kontakt til Nota og opfordre dem til at producere bogen, så blinde og svagsynede også kan få glæde af historien. Jeg og mange andre er afhængige af, at litteratur er tilgængelig som lydbøger”, siger Finn.
Rettelse
Efter artiklen har været bragt, vil Nota snarest gå i gang med indlæsningen af Finns roman "Højt synger Nattens Dronning".