Gittes gode idéer til kreativ julehygge

I julemåneden skruer vi op for hyggen og de kreative gør-det-selv-projekter. Aktivitetskoordinator i Dansk Blindesamfund Gitte Micheelsen har mindre end én procents syn tilbage på venstre øje, men ses sjældent uden strikketøj i hænderne. Her deler hun sine tips til kreative sysler i juletiden.

Bagte chokoladesnitter i juledåse
Foto: Henrik Frydkjær. Småkagerne smager himmelsk og er nemme at bage.

Den søde juletid

Julebagning er en vigtig del af julen og for mange forbundet med faste traditioner. Det gælder også for Gitte, som ikke kan holde jul uden Annas svenske chokoladesnitter. De er opkaldt efter Gittes svenske barndomsveninde og er lækre sprøde udvendigt og bløde indeni.

Antal: Cirka 100 stk.

Ingredienser:

  • 300 g hvedemel (ca. 5 dl)
  • 1 tsk. bagepulver
  • 200 g sukker (ca. 2½ dl)
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 2 spsk. kakaopulver
  • 200 g koldt smør
  • 1 æg
  • Pensl med æggehvider og pynt med perlesukker og evt. finthakkede smuttede mandler

Fremgangsmåde:

Bland alle tørre ingredienser i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Saml dejen let med ægget.

Stil dejen tildækket i køleskabet i ca. ½ time.

Del dejen i 6 lige store portioner. Tril hver portion til en pølse - ca. 30 cm lang.

Læg dem på 2 plader med bagepapir og tryk let, til de bliver ca. 4 cm brede.

Portræt af smilende Gitte
Foto: Henrik Frydkjær. Gitte elsker at bruge juletiden til kreative sysler. 

Pensl med æggehvide, drys stængerne med sukker og mandler og bag en plade ad gangen øverst i ovnen. Ca. 10 min. ved 175° eller 150° med varmluft.

Stængerne skal være bløde, når de er færdigbagte. Tag dem ud og skær dem straks i ca. 100 skrå chokoladesnitter (1½-2 cm bredde) - det er nemmest, mens de stadig ligger på bagepladen.

Lad de svenske chokoladesnitter køle af på en bagerist, inden de puttes i en kagedåse. 

Logo af Nyblind Hvad nu? Har form som tavle hos lægen, hvor de øverste bogstaver er størst og bliver mindre jo længere vi kommer ned. Sort skrift på hvis baggrund og en rød ramme
Hver dag mister 3-4 danskere synet. I Dansk Blindesamfunds podcast-serie ”Nyblind, Hvad nu?” sætter vi ansigter på statistikken med seks gribende historier om at blive blind.

Hør podcast i julen

Når julefreden har sænket sig, er det tid til afslapning. Det kan du passende gøre med en varm kop kakao og en god podcast i ørerne. Du kan lytte til Dansk Blindesamfunds podcast-serie ”Nyblind, hvad nu?”, som byder på seks gribende historier om at miste synet. Historier om mod, tab, sejre og nederlag. Men først og fremmest styrke og viljen til det gode liv. Du finder dem her: www.blind.dk/nyblind eller i din foretrukne podcast-app.

Strik nissehue til børnene

Forkæl børnene eller børnebørnene med en hjemmestrikket nissehue, der skaber den perfekte julestemning i hele december.

Hvis man er blind eller svagsynet, er det en fordel at strikke på rundpinde, for så undgår du, at strikkepinden falder på gulvet. Sørg for at bruge lyse strikkepinde til mørkt garn – og omvendt.

Gitte sidder i lænestol og strikker nissehue
Foto: Henrik Frydkjær. Synshandicap er ingen hindring for at strikke. Selvom Gitte har mindre end én procents syn tilbage på venstre øje, strikker hun næsten hver dag. 

Str.: (2-4) 6-8 år.

Materiale: 1 bundt rødt uld. 50 g = 100 meter. Rundpind nr. 2½ + 3½.

Strikkefasthed: 22 m = 10 cm i glat på p 3½.

Slå (100) 106 masker op på rundpind 2½ og strik 8 cm rib (1 ret, 1 vrang) rundt. Skift til p 3½ og fortsæt i glat. Når arbejdet måler (22) 24 cm, sættes 1 mærke i hver side med (50) 53 masker på hver del.

Tag nu ind sådan: Strik til 2 masker før 1. mærke, strik 2 ret sammen, løft næste maske løst af, 1 ret og træk løs maske over. Strik til 2 masker før næste mærke og tag ind på samme måde her. Strik 3 omgange uden indtagning. Tag videre ind på samme måde på hver 4. omgang, til der er (4) 6 masker tilbage i toppen. Træk tråden igennem maske, stram til og hæft ende. Lav en kvast eller pompon og sy fast i toppen.

Hjemmelavede julekort

Gør lidt ekstra ud af gaveindpakningen og glæd dine nærmeste med hjemmelavede til og fra-kort.

Seks hjemmelavede til og fra kort med materialer fra naturen
Foto: Henrik Frydkjær. Med få materialer er det nemt at personliggøre julegaverne med hjemmelavede til og fra-kort.

Buk noget karton i den størrelse, du ønsker, eller brug manillamærker, du pynter med glimmerlim og materialer fra naturen. Det kan være små kogler, kristtjørn, blade, gran og mos, der limes på kortet. Samtidig kan du nyde en skøn udflugt i skoven. Du kan også pynte med tørrede appelsinskiver.

Hold varmen i den kolde tid

Lav din egen varmepude, så du kan holde varmen hele vinteren eller brug den som en sød værtindegave. Læg et stykke bomuldsstof dobbelt og klip den ønskede form ud. Det kan være et hjerte, som kan varme de kolde fingre. Sy stofstykkerne sammen og efterlad en lille åbning. Vend stoffet med retsiden ud og fyld hjertet med ris, inden du syr sammen.

Hjemmelavet stjerne af kanelstænger med en rød sløjfe
Foto: Henrik Frydkjær. Kanelstjernen pynter fint og dufter skønt af jul.

Nu kan du varme puden i mikroovnen i cirka et minut, til den er tilpas varm. Hvis du er udfordret med at sy, kan du fylde en fin julesok med ris, som du binder sammen med en snor.

Pynt med kanelstjerne

Lav en julestjerne med seks lange kanelstænger, der både pynter og dufter skønt af jul. Du kan typisk købe lange kanelstænger i Flying Tiger, Søstrene Grene eller dit lokale supermarked. Lav to trekanter og sæt dem sammen til en stjerne med ståltråd og hæng den op med en lædersnor eller sytråd.