Globale partnerskaber skaber forandring for mennesker med synshandicap

Gruppebillede med 27 deltagere ude foran Christiansborg

Dansk Blindesamfund inviterede syv internationale partnerskaber til Danmark for at styrke samarbejdet og skabe varige forandringer for blinde og svagsynede.

Christiansborg er et imponerende bygningsværk, der emmer af historie og demokrati. Når man træder ind i forhallen, bliver man mødt af et stort åbent rum med højt til loftet og to majestætiske trapper, der fører til den såkaldte Vandrehal.

Politikeren Flemming Møller Mortensen, udviklings- og udenrigsordfører for Socialdemokratiet, tager imod Dansk Blindesamfunds internationale partnere, der skal på rundvisning i Folketinget. Flemming skal blandt andet gøre dem klogere på det danske samfund, demokrati, Grundloven og samarbejdet mellem Folketinget og civilsamfundet.

”Det er mig en stor fornøjelse at vise jer rundt og gøre jer lidt klogere på Danmark. For mig opstår de stærkeste forbindelser, når mennesker, lande og organisationer engagerer sig i hinanden. Det er essensen af globalt fællesskab på trods af forskellige lande, kulturer og omstændigheder”, siger Flemming Møller Mortensen, der gør sig umage med at beskrive arkitekturen og demokratiets tilblivelse for de blinde og svagsynede gæster. De har samlet sig i en ring omkring Flemming og lytter interesseret. Beyan fra Liberia vil gerne vide sammensætningen i Folketinget, og om vi har politikere med handicap.

Foto: Henrik Frydkjær. Beyan, landsformand for Liberias blindeorganisation, udtrykte taknemmelig for partnerskabet med Dansk Blindesamfund, der havde skabt lys og håb for en bedre fremtid for deres medlemmer.

Styrkelse af internationale partnerskaber

Det er Dansk Blindesamfund, som er vært for partnerskabskonferencen med syv af deres organisationens partnerskaber og samarbejder i det globale syd - Etiopien, Nepal, Liberia, Sierra Leone, Laos, Rwanda og Indien deltager. Målet er at styrke netværket og fremme samarbejdet. Det er første gang i mere end ti år, at alle partnere er samlet. Det skaber et stærkt fundament til at dele viden, erfaringer og inspiration, der kan bidrage til varige og positive forandringer for mennesker med synshandicap.

I over 30 år har Dansk Blindesamfund støttet søsterorganisationer i udviklingslande for at sikre bedre livsvilkår og rettigheder til verdens blinde og svagsynede. Derfor glæder det Diana Stentoft, næstformand i Dansk Blindesamfund og generalsekretær for Verdens Blindeunion, at samle partnerskaberne og styrke deres fælles indsats med at skabe fuld inklusion af mennesker med synshandicap overalt i verden.

”Vi sætter fælles mål og bliver klogere på dagsordener på tværs af vores partnerskaber. Vi har brug for stærkt internationalt sammenhold for at kunne løfte vores ansvar i forhold til menneskerettigheder og verdensmål. Det er ikke noget, vi kan gøre alene”, forklarer Diana Stentoft.

Fra isolerede til aktive borgere

Beyan Kota som er landsformand i Liberias blindeorganisation, udtrykker stor taknemmelighed for partnerskabet og den forskel, det gør for deres medlemmer.

”Samarbejdet har været livsændrende for blinde og svagsynede i Liberia. De får færdigheder, bliver en del af vores indkomstgenererende programmer og løftes ud af fattigdom. Mange er gået fra at modtage velgørenhed til at blive aktive og uafhængige borgere i samfundet. Vi ser, hvordan træning i orientering og mobility giver vores medlemmer frihed til at bevæge sig uden for deres hjem, engagere sig i samfundet og genoprette deres status”, siger Beyan.

Politikeren Flemming Møller Mortensen viser frem i Samtaleværelset på Christiansborg
Foto: Henrik Frydkjær. Politiker Flemming Møller Mortensen havde glædet sig til at vise at rundt på Christiansborg og give indblik i det danske demokrati og samfund.

Samarbejdet med Liberias blindeorganisation strækker sig mere end 20 år tilbage og har skabt mærkbare forandringer for blinde og svagsynede i Liberia. Det politiske arbejde nationalt fokuserer blandt andet på implementering af lovgivning relateret til inkluderende uddannelse.

”Partnerskabet har styrket vores politiske interessevaretagelse og spillet en central rolle i udformningen af nationale politikker. Det har for eksempel resulteret i politikker om inkluderende uddannelse, som sikrer, at blinde og svagsynede har ret til at gå i skole og tage en uddannelse. Det skaber lys og håb for fremtiden”, fortæller Beyan.  

Fælles erfaringer og inspiration på tværs af landegrænser

Diana mener, at det er meget givende at samle så mange partnerskaber, der alle har det til fælles, at de kæmper for at forbedre forholdene for blinde og svagsynede. Samarbejdet går dog ikke kun en vej, for Dansk Blindesamfund får også mange nye perspektiver, de kan tage med hjem og lade sig inspirere af.

”Næsten alle vores partnere arbejder på at gøre deres organisationer landsdækkende og nå ud til de yderste egne. Selvom vilkårene varierer fra land til land, er der stadig fællestræk og erfaringer, der binder os sammen på tværs. Vores søsterorganisationer er stærke fortalervirksomheder, dygtige til at skabe resultater og tænke anderledes”, siger Diana.

Partnerne studerer Grundloven, som er i et glas
Foto: Henrik Frydkjær. Under besøget på Christiansborg lærte gæsterne fra det globale syd om det danske demokrati, Grundloven, kvinders rettigheder og samarbejdet mellem Folketinget og civilsamfundsorganisationer.

Udover besøget på Christiansborg stod programmet på en uge fyldt med spændende aktiviteter og faglige oplæg. Der var fokus på, hvordan de opbygger stærke partnerskaber, skaber lokale forandringer og arbejder mod fælles mål. Deltagerne blev også introduceret til Dansk Blindesamfunds rehabiliteringsmetoder og var på inspirationstur til Blindes Arbejde.

Stærke talerør for medlemmer

Donatilla Kanimba, administrerende direktør i Rwandas blindeorganisation, er også glad for Dansk Blindesamfunds støtte, da den har været afgørende for at etablere og styrke blindeorganisationen i hendes hjemland. Samarbejdet går 26 år tilbage til blindeorganisations spæde start i Rwanda og sigter mod at styrke organisationens lokale arbejde i distrikterne og understøtte det politiske arbejde.

”Dansk Blindesamfund var de første, der hjalp med at etablere vores organisation. De hjalp os både finansielt og med at uddanne ledere. Det gav os styrken til at kæmpe for vores rettigheder, så vi nu har mennesker med synshandicap repræsenteret i parlamentet. Det betyder, at vores stemmer bliver hørt på højeste niveau”, fortæller Donatilla.

Bedre fremtid for forældreløse børn

Samarbejdet har også haft fokus på at forbedre adgang til uddannelse for børn med synhandicap. Der var særligt en gruppe, der havde stor gavn af et femårigt projekt – forældreløse børn med synshandicap.

Tre deltager sidder ved et bord med en mikrofon klar til at stille spørgsmål til Flemming Møller Mortensen
Foto: Henrik Frydkjær. Dansk Blindesamfunds internationale partnerskaber mødtes for første gang i over ti år for at styrke samarbejdet og udveksle viden, erfaringer og inspiration.

”Vi opsøgte børnene i landsbyerne og støttede dem til at gå i skole. En gang om året samlede vi børnene og deres værger, så de kunne deler erfaringer og spejle sig i hinanden. Det var enormt værdifuldt, også for deres værger for de vidste typisk ikke, hvad de skulle stille op med et blindt barn, så de var ofte ikke inkluderet i familien”, siger Donatilla og fortsætter:

”Flere af børnene har i dag gennemført universitetet. Børnene er enormt taknemmelige, for de fik en chance og en bedre fremtid. Det var kun muligt takket være samarbejdet med Dansk Blindesamfund”, fortæller Donatilla.

Indholdsrige liv

Fortællinger som Donatillas og Beyans viser den langsigtede effekt af Dansk Blindesamfunds internationale arbejde. Diana er stolt af de forandringer, der er opnået på tværs af landegrænser og ved fælles hjælp.

”Når vi ser tilbage over årene, er det mest imponerende, hvor mange blinde og svagsynede vi er nået ud til. Gennem træning og fællesskab har vi været med til at ændre liv og gøre hverdagen mere positiv og meningsfuld for rigtig mange. Det er det vigtigste ved partnerskaber – at gøre en forskel for mennesker med synshandicap”, siger Diana.