Henning har udgivet en familiekrønike
Da Henning gik på efterløn på grund af sit svigtende syn, satte han sig for at blive klogere på sin slægtshistorie. Det er der kommet en familiekrønike på tre bind ud af.
Da Henning fik konstateret øjensygdommen AMD, satte han sig ikke opgivende i et hjørne, men sørgede for at holde sig beskæftiget. Han satte sig nemlig for at skrive en familiekrønike.
Det var ikke Henning selv, der bemærkede en forandring i synet, men hans sekretær, som påpegede usædvanlig mange tastefejl. Hun fik ham derfor overtalt til at opsøge en øjenlæge, der kunne konstatere forandringer i nethinden på grund af tør AMD. Som følge af øjensygdommen gik Henning på efterløn fem år efter i 2006, da han ikke længere kunne køre bil. Det blev slutningen på hans mangeårige arbejdsliv i landbrugsmaskinbranchen, men begyndelsen på hans omfangsrige familiekrønike.
”Det var noget af en nedtur, at jeg måtte stoppe med at arbejde og erkende, at der er mere, som jeg ikke længere kan. Men jeg holder fast i, at det nok skal gå alt sammen. Jeg har ikke bare trillet tommelfingre, men har haft dette projekt at udfylde tiden med”, siger 79-årige Henning Østrup Rasmussen, som satte sig for at samle fakta om familien og dykke ned i sin slægtshistorie.
Samlet farens erindringer
Det er blevet til en familiekrønike i tre bind, der skildrer Hennings families liv fra slutningen af 1800-tallet og frem til i dag. Bøgerne er skrevet på baggrund af Hennings far, der har nedskrevet sin fars historier og tilføjet egne erindringer. Det arbejde, som Hennings far startede, men aldrig fik fuldendt, har Henning nu samlet, og han har fået et helt unikt indblik i familiens historie, som han ønsker at dele med læserne.
”Hele projektet startede faktisk tilbage i 1980´erne, da min far fik en blodprop i det ene øje og efterfølgende fik konstateret våd AMD, som han endte med at blive blind af. Han var stoppet på arbejdsmarkedet og satte sig for at nedskrive sine erindringer og min farfars historie. Alt det blev til mange A4-sider, som jeg overtog, da mine forældre døde”, forklarer Henning, som fik scannet alle siderne ind på computer, var på Rigsarkivet for at følge op på familiens historie og tilføjede egne betragtninger.
Klogere på sig selv og sit ophav
Han brugte mange år på at renskrive papirerne, samle ender og blive klogere på sin slægtshistorie. Fra 2006 og frem til nu har han med mellemrum arbejdet på bøgerne. Der har været perioder, hvor han helt har lagt skriverierne væk, indtil nogen har sagt noget, der fik ham til at genoptage arbejdet. Senest var det hans næstældste barnebarn, som fik Henning til at fortsætte, da hun i skolen skulle skrive en opgave om anden verdenskrig og spurgte sin farfar til råds. Henning var kun to år under krigen og husker derfor intet, men til gengæld kunne han finde farens erindringer frem.
”Det har været en fantastisk oplevelse og rejse at dykke ned i min families historie. Når jeg sidder med bøgerne i dag, er det med en enorm glæde og tilfredsstillelse. Jeg er også stolt på min fars vegne. Jeg har fuldført det, som han startede på”, siger Henning, som ved, at hans far havde kontaktet flere forlag med ønske om at få udgivet erindringerne.
Familiemysteriet løst
Derfor var Henning heller ikke i tvivl om, at familiens historie skulle udgives, da det ikke bare er en erindringsbog om familiens liv. Men en historisk tidsrejse og indblik i livet fra slutningen af 1800-tallet og frem til i dag. Men Henning er også selv blevet klogere på sin egen baggrund. Han er dog særligt glad for, at han fik løst familiemysteriet om sin oldefars død, som angiveligt blev skudt i hjertet og hovedet og døde en kold decembermorgen i 1912.
Gennem hele hans barndom og ungdom har der været snakket om, hvordan oldefaren døde, så derfor satte Henning sig for at komme til bunds i, hvad der egentlig skete den morgen i 1912. Han brugte derfor mange timer på Rigsarkivet, hvor han blandt andet fandt gamle politirapporter, der kunne kaste lys over sagen.
”Det er faktisk en meget rørende og spændende historie om to brødre, der var på jagt og ved et uheld kom til at skyde min oldefar, da de troede, det var et dyr. Men det blev aldrig til nogen retssag, for min oldemor mente, at drengene havde fået straf nok. Som tak kom brødrenes far og betalte gælden af på det hus, min oldemor boede i, så hun kunne blive boende der med sine børn”, fortæller Henning.
Fra Østrup til Amager
Det er alt sammen nærmere beskrevet i bog nummer et ”Ud i verden og retur – Fra Østrup til Amager”, hvis fortælling starter i den østjyske by Østrup, hvor Hennings farfar kom til verden og boede, indtil han som syvårig skulle tjene som vogterdreng. Senere valgte han et liv til søs, indtil han stiftede familie og bosatte sig på Amager, hvor familien boede hele livet.
Bog nummer to ”Den unge Verners lidelser, glæder og fornøjelser” udkom sidste år i september og er en nøgleroman med opdigtede navne og karakterer, der dækker over flere personer.
”Hovedpersonen Verner ligner langt hen ad vejen min far, men har flere personligheder gemt i sig og handler om min fars og en gruppe venners tilværelse under besættelsen. Den handler om, hvordan de trods mørke tider har udfyldt livet med kærlighed og glæder”, forklarer Henning og understreger, at dette kapitel har været et tabu i familien, da Hennings far har holdt lav profil om, hvordan han var involveret i modstandsbevægelsen.
Den kvikke førerhund
Henning har også færdiggjort det sidste og afsluttende bind i familiekrøniken, som udkommer 20. maj i år og hedder ”Da lyset blev mørkt” og er en humoristisk fortælling om at blive blind, og hvordan omgivelserne opfatter ens synshandicap. Det er Hennings far, som er hovedperson, da han blev blind som 52-årig på grund af våd AMD.
”Bogen er skrevet fra min fars perspektiv og handler om, hvordan han som blind møder nye mennesker. Han havde en meget klog førerhund, Jack, som skrev dagbog om sin ejers gøren og laden, som optræder i bog nummer tre”, smiler Henning, som er imponeret over sin fars måde at tackle sit synstab på.
”I stedet for at blive ked af det, angreb han det med humor. Det har jeg altid beundret ham for og overført til mit eget liv. Det er nok min far, som jeg har arvet min evige optimisme fra”, siger Henning, som glæder sig til at lytte til bog nummer tre, da han ikke længere kan læse på grund af sit svigtende syn. Derfor har det netop været vigtigt for Henning, at alle hans bøger er at finde på Nota.
Læs Hennings bøger
Hennings Østrup Rasmussens familiekrønike bind 1 ”Ud i verden og retur – Fra Østrup til Amager” og bind 2 ”Den unge Verners lidelser og glæder” er udgivet på forlaget Mellemgaard og kan købes i din lokale boghandler eller findes på Nota. Tredje og sidste bind i serien ”Da lyset blev mørkt” udkom den 20. maj 2022.