Jeg fik masser af god energi med hjem

For Pia Juhl betyder det meget, at krop og sind er koblet sammen, og at der er taget hensyn til synshandicappet på kurset "motion og velvære".

Der høres højlydte grin og vandskvulp fra svømmehallen på Fuglsangcentret, hvor kursisterne til ”Motion og velvære” er trukket i badetøjet og får undervisning i vandgymnastik. Alle deltagere er udstyret med håndvægte i skum, der skal i sving under vand.

Underviseren står med to vægte under vandet
Copyright Henrik Frydkjær

”Vi starter med at tage vægtene ned under vand og støder dem sammen foran kroppen og derefter bag kroppen. Vi gentager øvelsen ti gange foran og ti gange bagved, og I følger bare med i jeres eget tempo”, instruerer Gitte Baun Helios, der er underviser på kurset ”Motion og velvære”, der byder på tre aktive dage med sved på panden, ro i sjælen og en masse sjove aktiviteter.

”Lige præcis, det ser rigtig flot ud”, roser Gitte, mens kursisterne ivrigt følger trop på Gittes instrukser. Hun minder kursisterne om, at det kun er dem, der kan mærke, når de ikke kan mere.

”I må gerne udfordres, men det må ikke gøre ondt. Er alle okay?”, spørger Gitte, der besvares med et højtrungende ”JA”, mens de syv kursister bokser i vandet, så det sprøjter til alle sider.

Ikke skille sig ud

Efter strabadserne i det våde element er det tid til forkælelse med boblebad og saunagus.

Jens holder ved kanten af badebassinet
Copyright Henrik Frydkjær

”Det var dejligt med vandgymnastik, jeg kan mærke, kroppen er blevet brugt”, siger Pia Juhl, der normalt svømmer baner et par gange om ugen og nyder lange gåture i lokalområdet. Hun er dog ikke tilhænger af holdtræning på grund af sit dårlige syn.

”Jeg kan ikke følge med, medmindre jeg står lige ved siden af instruktøren, hvilket jeg virkelig hader, for så er det tydeligt, at jeg skiller mig ud fra gruppen”, siger Pia, som læste kursusbeskrivelsen og med det samme tænkte, at det var noget for hende. Hun glæder sig særligt til at være aktiv med ligestillede og afprøve yoga.

Seks ursister sidder i boblebad
Copyright Henrik Frydkjær

”Det betyder rigtig meget, at der er taget hensyn til vores synshandicap, så det foregår på vores præmisser. Underviseren er god til at forklare øvelserne, og så har vi det bare virkelig sjovt på holdet”, understreger Pia, der er begejstret for at få koblet krop og sind sammen.

Dybe vejrtrækninger

Gitte har fokus på, at kursisterne bliver mere bevidste om deres vejrtrækning og de fordele, der medfølger. Fra tidligere kurser ved hun, at særligt blinde og svagsynede kan have gavn af at trække vejret mere bevidst.

”Hvis man er lidt nervøs eller usikker, når man færdes udenfor, kan man have tendens til at trække vejret i brystet med kortere vejrtrækninger. Det påvirker hele kroppen, for så får vi ikke ilt ud til alle vores celler. Derfor kan det være godt at stoppe op engang imellem og tage tre dybe vejrtrækninger. Det er rigtig godt at være bevidst om sin vejrtrækning, så det vil jeg prøve at lære jer”, siger underviseren Gitte og inviterer kursisterne på en gåtur udenfor med fokus på at trække vejret helt ned i maven.

Kursisterne sidder på bænke uden for med lukkede øjne og mediterer til underviserens instrukser
Copyright Henrik Frydkjær

Efter at have gået lidt bliver kursisterne bedt om at sætte sig til rette på en bænk med begge fødder i jorden og ret ryg.

”Start med at lukke øjnene, også selvom I er helt blinde, for det handler om at rette opmærksomheden indad. Læg din højre hånd på maven omkring navlen og mærk, hvordan hånden bevæger sig, når I trækker vejret dybt”, forklarer Gitte, mens alle kursister sidder med lukkede øjne. Der er helt stille. Det eneste, man kan høre, er kursisternes dybe vejrtrækning og fuglekvidder.

Motion til lattermusklerne

Det er dog ikke helt fremmed for Karl-Emil, der i mange år har undervist seende i yoga kombineret med motion. Han elsker at bruge kroppen, være aktiv og udfordre sig selv.

Karl-Emil går på øvebane udenfor på Fuglsangcentret , hvor han går over en balancebom
Copyright Henrik Frydkjær

”Det giver mig en velvære i kroppen. Det giver mig energi, lyst og jeg bliver gladere. Det er ikke altid, jeg orker at komme af sted, men bagefter er jeg så glad for det”, siger Karl-Emil, der glæder sig til at få ny inspiration til motion, som han kan implementere i sin hverdag. For ham er den største udfordring ved at være aktiv med et synshandicap at komme frem til aktiviteterne og få instruktion i lokaliteterne.

Den udfordring kan 78-årige Lis relatere til, men hun har løst det ved at alliere sig med gode venner, der gerne henter og bringer. Hun synes derimod, at det kan være svært at italesætte sit synshandicap, når hun er ude nye steder.

Kursister går øvebane på Fuglsangcentret, hvor de alle sammen sidder på en karrusel og skal snore rundt med håndkraft
Copyright Henrik Frydkjær

”Det afføder altid en masse spørgsmål, fordi jeg godt kan orientere mig, men har mistet mit centralsyn. Det er svært for andre at forstå. Derfor er det her meget mere afslappende. Vi forstår hinanden og har et fantastisk sammenhold. Der er plads til sjov og grin, som er den bedste medicin. Det er også vigtigt at få rørt lattermusklerne”, pointerer Lis med et smil.

Inspiration til hverdagsmotion

For Gitte er det både givende, sjovt og udfordrende at dele sin viden og glæde for aktiv livsstil med kursisterne.

”Der er aldrig to hold, der er ens, men det er også med til at gøre det så fantastisk. Jeg elsker at undervise på Fuglsangcentret og føler mig hjemme. Det har jeg gjort fra det allerførste kursus”, siger Gitte, som gerne vil give kursisterne noget, de kan tage med og få glæde og gavn af i deres hverdag.

Portræt af Pia Juhl udenfor med solbriller
Copyright Henrik Frydkjær

Derfor indtaler hun også forskellige øvelser, som hun sender til kursisterne efterfølgende.

”Det er mit mål, at kursisterne går herfra med en god portion motivation og inspiration til nye daglige rutiner. Det er så dejligt at mærke, hvor glade de bliver, når de prøver noget nyt, som lykkes. Jeg vil gerne give dem succesoplevelser og troen på, at de kan mere, end de tror”, forklarer Gitte.

God start på dagen

Netop det har Pia taget til sig. En ny morgenrutine, hvor hun hver dag starter dagen med at slappe af i kroppen og trække vejret dybt ind gennem næsen, ned i brystet, helt ned i maven og helt ud til tæerne.

Kursisterne dyrker yoga
Copyright Henrik Frydkjær

”Det er en rigtig god måde at starte dagen på. Jeg får mere energi, og det hjælper til at slippe spændinger i kroppen”, fortæller Pia, der også laver yoga hjemme på stuegulvet med Gittes tilsendte lydfiler. Faktisk var Pia så begejstret for kurset, at hun allerede har tilmeldt sig det næste kursus, hvor der også tilbydes vildmarksbad og sauna.

”Det var virkelig et skønt og givende kursus. Jeg har fået så meget inspiration og god energi med hjem fra kurset. Jeg havde det bare godt i kroppen, da jeg tog hjem derfra”, siger Pia.