Jesper er stærkt svagsynet og debuterer med krimiroman

Trods synshandicap har Jesper realiseret sin drøm og udgivet sin første bog ”Dem han efterlod”, der er blevet godt modtaget af læserne. Han håber at inspirere andre blinde og svagsynede til at forfølge deres drømme.

Jesper Bæksted holder sin blindestok og bogen Dem han efterlod i den anden hånd

”Med begge hænder om træskaftet og højre pegefinger på aftrækkeren, rettede han ryggen op. Da han sad helt oprejst, strakte han armene frem foran sig. Hjertet hamrede i brystet, og blodet slog i tindingerne, fra den halvåbne mund løb savlet ned ad hagen”.

Sådan lyder en kort passage fra Jesper Agermose Bæksteds nye krimiroman ”Dem han efterlod”. En bog der har været mange år undervejs, men nu kan Jesper endelig holde bogen i sine hænder, for i august sidste år, blev den udgivet på Forlaget mellemgaard. En dag Jesper havde set frem til.

”Det var en stor dag og næsten lige så vildt, som da jeg fik min søn i armene. Det er gået fra nogle noter på min telefon, til kapitler i et Word-dokument til en færdig bog, jeg kan bladre i. Det var vildt at sidde med første eksemplar af noget, jeg har skabt”, siger den nydebuteret forfatter Jesper Agermose Bæksted.

Han var dog næsten lige så begejstret, da bogen blev udgivet på lydbog, for det betød, at Jesper kunne læse sin egen bog. Jesper er nemlig stærkt svagsynet, da han blev født tre måneder for tidligt. Ilten i kuvøsen gjorde ham næsten blind, men reddede samtidig hans liv. Det har alligevel ikke afholdt ham fra at skrive en bog.

Forfatterdrøm spirer

Forfatterdrømmen har fulgt Jesper, siden han var ung og skrev noveller. Det var dog mest for hans egen fornøjelse, da det aldrig var med tanke på at blive udgivet. I 2017 meldte han sig alligevel på et forfatterkursus for at blive klogere på, om han skulle realisere sin drøm med at udgive en bog. Her lærte han at opbygge en handling, karakterer og komme godt fra start til slut, hvilket gav Jesper mod til at starte på sit bogprojekt. Han gav sig derfor i kast med at skrive en krimi, da det er den genre, han har læst mest.

”Jeg ville gerne skrive en bog, der skaber spænding og underholder. Det er en krimi i den hårde ende, men den indeholder også humor, så jeg håber, at læserne både griner og gyser”, fortæller Jesper.

Bogen handler om Politiets Mobile Eliteenhed, der skal opklare et mistænkeligt selvmord på en velhavende forretningsmand, hvis familie gemmer på løgne, fortielser og rod i baglandet. Undervejs bliver læserne klogere på de to politibetjente, hvis karaktertræk er inspireret fra Jespers eget liv.

”Den ene betjent minder om mig i perioder, hvor jeg har haft det svært og ikke ville acceptere mit synshandicap. Det illustreres ved, at han tidligt i bogen mister sin kone og har ansvaret for sin datter. Den anden betjent er mig, der hvor jeg er i dag. Han er glad og har det godt”, fortæller Jesper, der har skrevet størstedelen af bogen i toget mellem Odense og København, når han pendler. Han bor nemlig i Odense og arbejder som massør på et plejehjem i København.

Bogen Dem han efterlod, hvor der er en forladt kirkegård på forsiden

Drage nytte af synshandicappet

Selvom Jesper er stærkt svagsynet, var han ikke forbeholden for at skrive en bog med hans synshandicap. Størstedelen af bogen er nemlig skrevet på hans mobil, hvor han har en app, der kan oplæse teksten. Derfor glædede Jesper sig også til, at hans bog blev indlæst af en rigtig oplæser i stedet for syntetisk tale. Derudover har han fået god hjælp af sin familie, der har læst bogen igennem og hjulpet med grammatikken.

Til tider har det også været en fordel at være forfatter med et synshandicap. Det er især, når Jesper gør brug af sin detaljeret skrivestil og malende sprog, der er med til at danne indre billeder hos læserne.

”Jeg er vant til at få omgivelserne beskrevet og ved hvilke detaljer, jeg mangler for at kunne danne mig et fuldendt billede. Jeg prøver at tage folk med ind under kniven eller ind i soveværelset, så de nærmest afspiller en film for deres indre”, siger Jesper, der har fået økonomisk støtte af Dansk Blindesamfund til at realisere sin drøm med at få bogen udgivet hos et forlag.

”Det betyder meget, at Dansk Blindesamfund bakker op min drøm. De gav et tilskud til at få bogen udgivet, da de kunne se potentialet i forhold til mit erhverv og inspirere andre med synshandicap. Det er jeg meget taknemmelig for”, fortæller Jesper, der netop gerne vil motivere og inspirere andre blinde og svagsynede til at forfølge deres drømme og ikke lade sig begrænse af deres synshandicap.

Forfølg dine drømme

Da Jesper gav sig i kast med bogprojektet, havde han ikke forudset, at bogen ville blive udgivet, men han er så stolt over, at han ikke gav op og i dag kan stå med sin egen bog mellem hænderne. Den har tilmed fået flotte anmeldelser på Saxo og Mofibo.

Han er også glad for, at Forlaget mellemgaard kunne se potentialet med bogen, har hjulpet med korrektur og at få bogen udgivet på lyd.  

”Det er vigtigt at forfølge sine drømme og ikke lade sig slå ud af sit synshandicap. Det er det bedste, når det lykkes. Blinde og svagsynede skal turde tro på det, springe ud og satse, for nogle gange vinder man på det”, siger Jesper, der var ked af, at han som barn skulle bære et armbind, der viste, at han havde et begrænset syn. I sine unge dage, hvor synet blev dårligere, havde han også svært ved at affinde sig med sit synshandicap. Det var en overvindelse at bruge den hvide stok, for så blev det endnu tydeligere for omverdenen, at Jesper var næsten blind og skilte sig ud.

I dag har Jesper accepteret sit synshandicap. Det er faktisk ganske sjældent, han skænker sit svigtende syn en tanke. Han er glad for sit arbejde som massør på et plejehjem. I fremtiden drømmer Jesper dog om at kunne leve af at skrive bøger.

Lige nu er han i fuld gang med at skrive bog nummer to. Det er planen, at han vil udgive en serie på minimum tre bind om Politiets Mobile Eliteenhed.

Jespers debutroman

”Dem han efterlod” af Jesper Agermose Bæksted er udkommet på Forlaget mellemgaard og kan købes online og i enkelte boghandlere. Krimibogen fås også som lydbog og e-bog på Nota, Saxo, Mofibo og Nextory.