Jesper trodser sit synshandicap og har både instrueret film og skrevet bøger
Da Jesper fik konstateret en arvelig øjensygdom i de tidlige ungdomsår, besluttede han, at det ikke skulle hindre ham i at udleve sine drømme. Derfor er han Danmarks eneste filminstruktør med et synshandicap, og han har desuden udgivet sin første børneroman.
I en nænsom balance mellem drama og humor har Jesper Troelstrup skrevet sin første bog. En børneroman. Og det er ikke nogen tilfældighed, at det netop er en børnebog, for Jesper har altid haft et brændende hjerte for at fortælle historier til den yngre målgruppe. Han er nemlig bedre kendt som filminstruktør og manuskriptforfatter til en lang række film og TV-programmer til børn og unge.
Drømmen om at blive filminstruktør
Fra Jesper var ganske lille, har han altid vidst, at han ville være filminstruktør. Han voksede op bag Det Kongelige Teater og færdes hjemmevant på filmoptagelser, da hans forældre var vennepar med børne-tv-legenden Thomas Winding.
”Det var fascinerende at opleve Thomas Winding stå med en megafon og instruere et helt filmhold. Fra det øjeblik var jeg sikker på, at jeg også ville være filminstruktør”, siger 58-årige Jesper Troelstrup. Han begyndte derfor at læse filmvidenskab på Københavns Universitet, men i en alder af 24 år fik han konstateret den arvelige øjensygdom Lebers, hvor han langsomt mistede synet. Det fik ham til at genoverveje sin fremtid. Thomas Winding inviterede ham derfor med til Ærø, så Jesper havde tid til at finde fodfæste i den nye hverdag. Hvad han ikke vidste var, at det blev startskuddet til hans fremtidige karriere.
”Det var en hård omgang at få besked om en arvelig øjensygdom. Jeg var ung og havde hele livet foran mig, så det kom som et chok. Jeg havde brug for tid til at sunde mig og overveje, hvordan det kom til at påvirke mit liv”, forklarer Jesper, som samtidig tog en aktiv beslutning om, at øjensygdommen ikke skulle afholde ham fra at udleve sine drømme og interesser. En beslutning, som han efterlever den dag i dag.
Synshandicap er ingen hindring
”Da jeg fik min øjensygdom, besluttede jeg mig for, at det ikke skal være nogen hindring, for min indstilling er, at man kan, hvad man vil, hvis man har troen og viljen”, fortæller Jesper, som fik god hjælp og støtte af Thomas Winding. Thomas præsenterede nemlig Jesper for en verden af lyd og inviterede ham indenfor i sit lydstudie, hvor han lærte at lave radio. På den måde fik han oparbejdet erfaring og viden, som var medvirkende til, at han blev ansat på DR’s børne- og ungdomsradio.
”I en årrække lavede jeg en masse radio, hvor jeg drønede rundt i hele landet med min båndoptager og snakkede med en masse børn. Det lå helt naturligt til mig at snakke med den målgruppe”, siger Jesper, som ved et tilfælde fik mulighed for at lave børne-tv, hvor han interviewede talentfulde børn. Et program blev til 12 og efterfølgende en fastansættelse i DR's Børne- og Ungdomsafdeling. Her instruerede han TV-programmer til børn og unge indtil 2002, hvor han besluttede sig for at arbejde som freelance-instruktør på egne filmproduktioner. Det resulterede i en nominering til Robertprisen og en række novellefilm, der har modtaget anerkendelse på filmfestivaller rundt om i verden.
Filminstruktør med svigtende syn
Gennem tiden har Jesper fået mange undrende kommentarer til, hvordan det er muligt at lave film med kun 15% syn tilbage. Film er som bekendt et visuelt medie, men det har ikke været nogen udfordring for Jesper. Tværtimod har han fundet sin egen måde at navigere i filmens verden på.
”Jeg havde hele historien i mit hoved og kunne se filmen afspille for mit indre blik, så det var nemt at formidle til fotografen og lydmanden. Det handlede om at være god til at sætte ord på mine tanker”, fortæller Jesper, som ofte samarbejdede med det samme team bestående af fotograf, klipper og lydmand, der kendte til hans arbejdsproces og svigtende syn.
Når Jesper skulle instruere skuespillerne, havde han en trådløs monitor, som han kunne sidde helt tæt på og forklare, hvorvidt kameraerne skulle tættere på eller længere væk.
”Mit svigtende syn har aldrig været noget problem. Derimod har jeg den fordel, at jeg har en fantastisk evne til at lære udenad og kan huske hele manuskriptet og se filmen for mit indre blik”, siger Jesper, der går benhårdt efter sine målsætninger. Det beviste han også, da han satte sig for at løbe et maraton. Han startede langsomt ud med fem kilometer, og lige så stille tilføjede han flere kilometer. I dag har han gennemført fem maraton og hele 35 halvmaraton på egen hånd.
”Det er lidt af en personlig sejr, når jeg kaster mig ud på nærmest dybt vand og ikke aner, om jeg løber ind i et vejskilt eller styrter i et hul. Men det er den fedeste følelse at krydse målstregen og vide, at jeg klarede det”, smiler Jesper.
Et nyt kapitel
Han indrømmer, at det også er ressourcekrævende hele tiden at være et skridt foran, så efter 25 år i filmbranchen var det på tide at sætte filmene på pause og hellige sig sine bøger. Dermed ikke sagt, at Jesper aldrig vender tilbage til filmverdenen, men lige nu nyder han at blive opslugt af det skrevne sprog. Jesper har nemlig altid drømt om at skrive en bog, og nu er det en realitet. Jesper kan med stolthed fremvise sin debutroman ”Viller – min far er røver”.
Den spændingsfyldte børneroman handler om 11-årige Viller, som endnu engang er blevet svigtet af sin fraværende far og stikker af i protest. Det bliver startskuddet til et vildt eventyr i Nordsverige med en maskeret og bevæbnet røver, som til Villers store overraskelse viser sig at være hans altid fraværende, men højtelskede far.
”Det er et eventyrligt drama, der også kan ses som en eksistentiel udviklingsrejse for Viller og på sin vis også hans far. På deres rejse bliver de begge klogere på livet og ikke mindst deres forsoning. Det, synes jeg, er smukt, for vi skal jo alle gennem en form for krise i livet for at udvikle os og komme videre”, forklarer den nydebuterede forfatter, der trækker på sine erfaringer fra filmens verden, når han detaljeret beskriver Villers oplevelser, så man nærmest føler, at man er tilstede.
Man kan, hvad man vil
Bogens handling er også inspireret af et filmmanuskript, som Jesper skrev for 12 år siden, men måtte opgive, fordi han ikke kunne samle penge til finansieringen. Derfor blev filmprojektet lagt i skuffen, indtil den dag, hvor Jesper fik ideen at omskrive manuskriptet til en børnebog. Med fri i kalenderen og en kunstnerbolig i Berlin begyndte bogen således at tage form.
”I seks uger lavede jeg ikke andet end at skrive og være helt fordybet i bogen. Derfor havde jeg rammefortællingen, der bare skulle skrives igennem et par gange, da jeg kom hjem. Det var en virkelig fed oplevelse bare at kunne give mig hen til skriverierne”, siger Jesper, som på daværende tidspunkt ikke havde et forlag. Han troede dog så meget på historien, at han skrev bogen færdig og begyndte at kontakte forlagene fra den ene ende af. Undervejs fik han afslag. Men der skal mere til at slå Jesper ud, så han fortsatte sin søgen, indtil han fik fat i Byens Forlag, der gerne ville udgive bogen. I juni sidste år kunne Jesper derfor udgive sin bog, og han er allerede i fuld gang med at lægge sidste hånd på de næste to bøger i Viller-serien, der forventes at udkomme senere i år.
”Man kan mere, end man tror. Det nytter ikke at sætte sig ned og have ondt af sig selv, men derimod omfavne sit synshandicap og se muligheder frem for begrænsninger”, pointerer Jesper, som håber at inspirere andre blinde og svagsynede til at gribe mulighederne og udleve deres drømme trods synshandicap.
Jespers debutroman
”Viller – min far er røver” af Jesper Troelstrup er udkommet på Byens Forlag og kan købes i din lokale boghandler eller findes på Nota: nota.dk