John fra X Factor: Musik betyder alt for mig

Med sin imponerende sangstemme overbeviste John dommerne om, at han fortjente en af de eftertragtede stole og en plads videre i X Factor. Johns synshandicap skal ikke sætte en stopper for hans store passion for musik.

Allerede ude fra gaden høres musiktoner, som bryder gennem lydmuren. Det er en smilende John, som tager imod i sit øvelokale, der er fyldt med alverdens instrumenter. Det skinnende trommesæt står centralt i rummet, mens guitar, bas og klaver står langs siden. John behersker alle instrumenterne. Meget af sin tid bruger han i øvelokalet, når han perfektionerer den helt rigtige toneart. Musik har altid fyldt en stor del i hans liv. Allerede som 5-årig begyndte John til kor, hvor interessen for musik for alvor blev vakt. I dag går der ikke en eneste dag, uden han tænker, skriver eller hører musik.

John spiller guitar i sit øvelokale omgivet af instrumenter
Copyright Henrik Frydkjær

”Musik betyder alt for mig. Det er hele mit liv. Jeg har altid følt, at jeg skal være tæt forbundet med musik, så det har altid været et centralt omdrejningspunkt i mit liv”, fortæller 27-årige John Clausen begejstret. Han var bare 11 år, da han fik sit første rigtige instrument i julegave – en guitar. I flere måneder havde han plaget sine forældre, og til sidst måtte de overgive sig. Han spillede uafbrudt på den, og der gik ikke lang tid, før han havde lært sig selv at spille ”Smoke on the Water” på en streng. Han har aldrig gået til guitarundervisning, men havde til gengæld en støttepædagog på grund af sit dårlige syn, som lærte John at spille akkorder. På kort tid blev han hurtigt god til at mestre det 6-strengede instrument.

Stoledrama

I takt med at John blev bedre på guitar, begyndte drømmen om et rockstjerneliv at spire. Han drømte om at indtage store scener, hvor publikum råbte hans navn. Ligesom U2 og Green Day, som han så op til. Den drøm er John kommet nærmere med sin deltagelse i X Factor, hvor han med guitar og strømpefødder imponerede dommerne til sin første audition. Han vandt i den grad også publikums begejstring til 5 Chair Challenge, hvor han fik stående bifald for sin version af Lionel Richies ”Hello”.

John optræder med sin guitar til 5 Chair Challenge
Copyright Lasse Lagoni/TV 2

Det resulterede i første omgang i en stol, men fornøjelsen var kort, da Oh Land valgte at give stolen til en anden deltager til stor undren for publikum, som buhede af dommerens beslutning. I det øjeblik, Oh Land sendte John ud, fortrød hun imidlertid, og John måtte igen synge for sin videre deltagelse i X Factor. Det gjorde han så overbevisende, at han fik sin stol tilbage, selvom adrenalinen og hjertet pumpede om kap med tonerne.

”Første gang jeg skulle ind at synge, var jeg virkelig nervøs for at være den første på scenen, så jeg stod og rystede ude bagved og kunne slet ikke være i min egen krop. Det blev ikke bedre af, at jeg skulle ind og synge igen. Det var en helt surrealistisk oplevelse, men fantastisk at høre salens opbakning”, siger John.

Hør John tryllebinde med Lionel Richies "Hello" til 5 Chair Challenge:

John synger ’Hello’ – Lionel Richie (5 Chair Challenge) | X Factor 2020 | TV 2

Syv skridt

Ud over sin gode sangstemme og dramatiske 5 Chair Challenge bliver John også husket for sin mindeværdige entre til X Factor audition. Da han skulle give hånd til dommerne, overså han et trin og stødte direkte ind i dommerbordet, mens han til 5 Chair Challenge gik ind i stolen. Han tog det dog med et smil og forsikrer om, at det ikke er noget, han gør med vilje. Han havde endda taget sine forholdsregler for at indtage scenen til 5 Chair Challenge.  

Smilende John til audition på X Factor
Copyright TV 2

”Inden jeg skulle på scenen, havde jeg talt, hvor mange skridt jeg skulle gå, før jeg ramte X’et, så jeg ikke kolliderede med mikrofonstativet. Jeg havde bare glemt at forberede mig på, at jeg kunne gå hen og få en stol, for det synes jeg ikke er en selvfølge”, griner John, som har det fint med at give indsigt i livet som svagtseende. Han håber dog, at han fremover vil blive husket for sin gode musik og ikke sit synshandicap.

Fokus på det positive

John har altid været svagtseende, da han er født blind på det højre øje og set dårligt på det venstre øje på grund af øjensygdommen nystagmus. Synet blev dog forværret efter en operation, han fik som 17-årig mod grøn stær. Det betyder, at han i dag har et syn på cirka 5%, som er betinget af en kontaktlinse på plus 22, hvilket svarer til at kigge i den forkerte ende af en kikkert, forklarer han. Det dårlige syn har dog ikke sat en stopper for X Factor-deltagerens ukuelige optimisme og passion for musik.

Portræt af John
Copyright Henrik Frydkjær

”Da jeg fik at vide, at de ikke kunne gøre mere for mit syn, valgte jeg at fokusere på, at jeg i det mindste ikke blev blind. Jeg skulle lige vænne mig til at orientere mig med et dårligere syn, men ellers synes jeg ikke, at det har den store indvirkning på mit liv. Det er vigtigt at holde modet oppe og tænke, at det nok skal gå, for ellers bliver livet alt for surt”, fortæller John, som oplevede udfordringer ved at begå sig i trafikken med blindestok. Det største afsavn er, at han ikke må køre bil, men er overladt til passagersædet. Der skal dog langt mere til, før han holder sig tilbage med at spille musik.

Når han er ude at optræde med sin musik, oplever han, at folk kan undre sig over, hvordan han kan spille guitar, klaver og trommer med dårligt syn. Men han behøver slet ikke at kigge, for han ved lige præcis, hvor han skal placere fingrene på guitarens strenge.  

Billede af Johns hånd som spiller guitar helt tæt på
Copyright Henrik Frydkjær

”Guitar er snarere et føleinstrument end et synsinstrument. Det handler om koordination med fingrene. Musik er en auditiv og kropslig oplevelse, hvor vi kun har brug for øret og kroppen til at mærke det. Hvis man lukker ned for synet, får man faktisk en mere komplet oplevelse af musik”, forklarer John, som opfordrer seerne til at lukke øjnene og kun lytte med, når X Factor løber over skærmen næste fredag.

Toner bliver til farver

Når John spiller musik, er det også en sanselig oplevelse for ham, da han oplever en underbevidst farveforbindelse med de toner, som kommer ud af munden. Han har nemlig haft synæstesi så langt tilbage, han kan huske. Det gør det nemmere for ham at leve sig ind i musikken.

John spiller klaver i sit øvelokale
Copyright Henrik Frydkjær

”Når jeg hører en tone, bliver den forbundet med en farve i mit hoved. Det skaber en bevidsthed om, hvilke stemninger musik kan lave med forskellige tonearter. Det er nærmest som at stå med en palet, hvor de farver jeg lægger ind i billedet er med til at skabe en bestemt stemning. Det er et meget kraftfuldt redskab til at komponere musik”, forklarer John, som er meget opmærksom på publikums reaktioner, når han spiller for dem.

Musik er ikke bare musik

”Jeg håber, at jeg gennem min musik kan skabe oplevelser for andre mennesker og få folk til at føle noget. Musik er ikke bare musik, men også forbundet med følelser, som skal kommunikeres ud. Det kræver indlevelse hos sangere”, fortæller John, som henter inspiration til at leve sig ind i rollen som musiker ved at studere skuespillere. Det lærte han på musikkonservatoriet, hvor han blev færdiguddannet i 2017.

John skruer på knapper på mixerpult
Copyright Henrik Frydkjær

Ellers henter han inspiration hos Stevie Wonder, som John altid har haft en forkærlighed for. Udover at han er en dygtig sanger og performer, er John tiltrukket af hans engagement og interesse for publikum. Det forsøger John også at udleve, når han står på en scene. Han anser det som sin fornemmeste opgave, at publikum går hjem med en positiv oplevelse.

Efter John tog X Factor med storm, oplever han en større efterspørgsel på spillejobs, hvor han spiller for fulde huse. Det nyder John og håber, at han vil få mange flere af de oplevelser. Lige nu drømmer han om at leve af musik, hvor X Factor er et skridt i den rigtige retning. Han håber, at den populære sangkonkurrence kan være med til at profilere ham og hans musik.

John spiller på guitar
Copyright Henrik Frydkjær

”Jeg drømmer om at gå hele vejen både i ind- og udland, for jo større navn man er, desto nemmere er det at komme ud til publikum og for eksempel lave velgørenhed. Jeg håber, at min musik kan være med til at gøre en forskel for mennesker. Jeg brænder for at bidrage med noget til andre og levere gode musikalske oplevelser”, siger John.

Første stop på vejen er bootcamp i X Factor, hvor Oh Land skal udvælge tre solister over 23 år, der skal videre til liveshowene.

John optræder med sin guitar til 5 Chair Challenge
Copyright Lasse Lagoni/TV 2