Julebag i blinde

Julen er hjerternes og kagernes fest. Her får du Mettes opskrifter på nemme og lækre julekager, som dufter af højtid og hurtigt får dig i julestemning

Mette er ved at sætte en bageplade med småkager ind i ovnen

Der er både latter og lækkerier på menuen, når Mette Strojek, konsulent i Dansk Blindesamfund, tryller julelækkerier frem i køkkenet.

For selv om Mette er helt blind, kan hun sagtens bage julekager. Det handler blot om god forberedelse. Derfor har Øjeblikket været i køkkenet med Mette og luret hendes bedste råd til at komme i mål med julebagningen. Du får også hendes opskrifter på to nemme julekager, du selv kan give dig i kast med.

Forberedelse er alfa og omega

Mette begynder med at læse opskriften grundigt igennem og finder alle ingredienserne frem, så hun har et overblik, inden hun giver sig i kast med bagningen. Det skaber struktur og overskuelighed, som er vigtigt, når man navigerer i et køkken med synshandicap.

”Vælg nogle opskrifter, som du er tryg ved og kan overskue. Det er bedre at begynde stille og roligt og så bygge på efterhånden, som du bliver mere tryg i køkkenet”, forklarer Mette Strojek, der har indtalt opskrifterne på et notatapparat, som hun har hængende rundt om halsen, så hun nemt og hurtigt kan tjekke, om hun har husket det hele.

Mette afvejer ingredienserne med en talende køkkenvægt, som hele tiden fortæller hende vægten af de vejede ingredienser. Når hun har opnået de rette mængdeforhold, blander hun de tørre ingredienser i en stor skål og tilsætter et æg og smuldrer derefter smør i melblandingen. Det hele blandes sammen i en røremaskine, så dejen blandes til en ensartet masse.

Mette afvejer ingredienser på talende vægt
Foto: Henrik Frydkjær. Mette elsker julen. De mange traditioner med højtiden, de hyggelige stunder med familien og ikke mindst julebag. 

Sanserne på spil

Efter et par minutter mærker Mette på dejen, om den har fået den rigtige konsistens. Den er blevet fast og sammenhængende, så dejen er nem at rulle ud. Når Mette er i køkkenet, bruger hun meget fingrene til at mærke sig frem, da de er hendes øjne. Ellers bruger Mette sine andre sanser. Hvis hun er i tvivl, dufter, smager, mærker og lytter hun sig frem.

For at finde de rigtige ingredienser bruger Mette en såkaldt PenFriend, som er en lydmarkeringspen, hvor hun har indtalt en besked på en selvklæbende mærkat, som hun har anbragt på poselukkere på krydderierne. Når pennen føres hen til mærkaten, afspilles det indtalte. Hvis indpakningen er for stor, sætter hun en elastik omkring, hvorpå poselukkeren kan sidde. Det er for eksempel tilfældet med rosinpakken, remouladen og de forskellige dressinger i køleskabet.

”Jeg foretrækker PenFriend i stedet for punktskrift, da det er alt for besværligt at læse midt i bagningen med våde eller fedtede dejfingre”, siger Mette, mens hun finder en silikonemåtte frem, så hun kan rulle dejen tynd.

Mette er ved at udstikke runde småkager af sin dej, der er rullet tynd på køkkenbordet
Foto: Henrik Frydkjær. Mette råder til, at man prøver sig frem. Det behøver ikke være perfekt. Hun prioriterer den gode smag frem for udseendet.

Det kan godt være svært at få dejen ensartet over det hele – den skal hverken være for tyk eller for tynd, og samtidig skal hun passe på, at der ikke går hul på dejen. Hun klapper derfor på småkagedejen og mærker efter, om massen har samme tykkelse over det hele.

”Det er bare med at prøve sig frem. Det behøver ikke at være så perfekt. Her i huset går vi efter en god smag, så kommer udseendet ikke så nøje”, griner Mette.

Undgå julestress

Hun bruger en småkageudstikker til at udstikke runde småkager. Hvis man er seende, vil man typisk udstikke alle småkagerne og først derefter flytte dem over på en bageplade. Men Mette tager en småkage ad gangen, for ellers kan hun ikke huske, hvilken småkage hun er kommet til. Hun påpeger, at man er nødt til at acceptere, at alting tager længere tid med et synshandicap.

”Det er vigtigt at afsætte god tid, så du undgår julestress. Hvis du er ny i køkkenet med et synshandicap, skal du begynde med noget nemt. Du kan eventuelt begynde med en færdiglavet dej, så kan det være, du har mod på at lave det selv næste gang”, fortæller Mette, der pisker et æg, så småkagerne kan pensles og drysses med kanel, sukker og mandelsplitter.

Krukken med kanel har en helt særlig form, så Mette vidste med det samme, at det var den rigtige krukke, hun havde fat i. Mette kender også sit køkken ud og ind, da hun sørger for at holde en striks køkkenorden, hvor alting har en fast placering i køkkenskabene og køleskabet.

Mette indstiller ovnen ved hjælp af taktile dupper, som angiver bestemte grader. Hun har placeret to markeringsdupper ved 175 grader, som hun oftest bruger, og så har hun også en dup ved 50, 150, 200 og 250 grader. Hun bruger Google Home til at indstille tiden til 10 minutter.

Mette er udstyret med grydelapper og tager en bageplade med småkager ud af ovnen
Foto: Henrik Frydkjær. Mette indstiller sin ovn ved hjælp af taktile dupper.

Husk julehumøret

Lige så langsomt spreder der sig en duft af jul og kanel i hele køkkenet. Stopuret indikerer, at småkagerne er færdige. Mette griber derfor to grydelapper til hver hånd, når hun tager bagepladen ud af ovnen.

”Hellere en grydelap for meget end for lidt. Jeg fornemmer varmen og er hele tiden opmærksom, når jeg er i nærheden af ovn og komfur”, forklarer Mette, som mærker og dufter til småkagerne.

Mettes bedste råd til julebagningen er at gøre planlægningsfasen så enkel som mulig. Start derfor med at læse opskrifterne igennem og find ingredienserne frem, så man er godt forberedt. Men vigtigst af alt er at huske julehumøret. 

”Det skal være hyggeligt at julebage, så husk at afsætte god tid, så du ikke bliver stresset. Du skal heller ikke lade dig irritere, hvis det ikke går som planlagt. Det kan ikke gå helt galt, og det skal nok blive jul alligevel”, smiler Mette.

dekager

Ingredienser:

  • 500 g. hvedemel
  • 180 g. sukker
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • 250 g. smør
  • 1 æg

Pynt

  • 1 sammenpisket æg
  • Perlesukker
  • Kanel
  • Mandelsplitter

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 175 grader.
Bland mel, sukker og hjortetaksalt godt sammen. Tilsæt et æg og smuldr smør i melblandingen. Det hele æltes til en ensartet masse.
Dejen rulles tyndt ud på et meldrysset bord og udstikkes med småkageudstikkere. Læg de udstukne småkager på bageplader beklædt med bagepapir.
Kagerne pensles med et sammenpisket æg og strøs med perlesukker, kanel og mandelsplitter.
Bag småkagerne ved 175 grader i cirka 10 minutter.
Lad småkagerne afkøle helt, inden du gemmer dem i en tætsluttende kagedåse.

Jødekagerne er færdigbagt og placeret på en tallerken, der står på en grøn juledug og tændte stearinlys i baggrunden

Julekage

Ingredienser:

  • 250 g. mel
  • 100 g. margarine
  • 1 æg
  • 15 g. gær
  • 30 g. sukker
  • ½ brev kardemomme
  • Rosiner efter smag
  • 3 dl. mælk

Pynt:

  • 1 sammenpisket æg
  • Perlesukker
  • Mandelsplitter

Fremgangsmåde:

Rør gæren ud i en skål med lunken mælk. Tilsæt derefter margarine i mindre stykker, sukker, æg, kardemomme, mel og rosiner efter smag. Rør det hele igennem og ælt dejmassen, til det har en ensartet konsistens.
Dæk skålen til med et rent klæde og lad dejen hæve i 30 minutter.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, form dejen til en kringle og læg den på en plade med bagepapir. Hvis du vil gøre processen nemmere, rulles dejen til et rektangel og fold hver side af dejen ind mod midten, så siderne overlapper hinanden. Lad kagen efterhæve i 15 minutter.
Pensl med et sammenpisket æg og drys med perlesukker og mandelsplitter.
Bag kringlen ved 175 grader i cirka en halv time. 

Tip: Du kan gøre kringlen ekstra lækker ved at tilføje remonce bestående af 100 g smør, 100 g sukker og en teskefuld kanel.