Kan en blind lære at strikke?

Fuglsangcentret danner ramme om mange aktiviteter for blinde og svagsynede. Foruden nyblindekurser, som har til formål at lære nyblinde at mestre hverdagen, afholder Fuglsangcentret også lærerige højskoleophold og hobbykurser. For hvem siger, man ikke kan kaste sig over nye eller genopfinde gamle interesser, bare fordi man ikke kan se?

På Fuglsangcentret er humøret højt. Der bliver snakket og grinet på livet løs samtidig med, at de otte kursister undervises i nye strikketeknikker. Nogle er her for første gang, mens andre er gengangere, der gerne kommer igen for selskabets skyld og for at lære nye teknikker og blive dygtigere.

underviser på strikkekursus står ved et bord i værkstedet på Fuglsangcentret
Copyright Henrik Frydkjær

Dansk Blindesamfunds kurser i strikning ledes af strikdesigner Kirsten Nyboe, der er uddannet designer og kunsthåndværker fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding. For hende har tekstiler, strikdesign, garner og tøj alle dage været omdrejningspunktet i hendes liv. Allerede som 4-årig lærte hendes mormor hende at hækle, og som 6-årig kunne hun strikke.

”Jeg afholder ca. fem-seks kurser om året her på Fuglsangcentret, og jeg elsker simpelthen den umiddelbare glæde, jeg mærker hos kursisterne, når de får et strikketøj i hånden. Det giver ro at strikke. Man kan godt sige, at det er en form for ”mindfulness” at strikke, og hvem har ikke brug for det i en anstrengende hverdag?” forklarer Kirsten, der fortsætter:

Mange fortæller mig, at tiden godt kan være lidt lang, når synet svigter, og her er strikning og håndarbejde i det hele taget eminent. Den tilfredsstillelse, det er, SELV at producere noget, som man enten selv, eller en anden, kan få glæde af, er helt unik og faktisk vanedannende. Den følelse vil jeg gerne give videre til kursisterne, der deltager på mine kurser her på Fuglsangcentret.”

Det er nemmere, end du tror

Mange tror fejlagtigt, at det at miste synet også betyder, at det er slut med håndarbejde. Men sådan behøver det bestemt ikke at være. ”Jeg kan kun opfordre alle, der har bare den mindste lyst til at lære at strikke eller til at komme i gang igen, til at gøre det. Det er meget nemmere, end du tror.

Jeg har lært mange blinde og stærkt svagsynede at strikke, og vi har mange på kurserne, som har strikket hele livet, men som kommer her, fordi de er nyblinde. Så skal teknikkerne læres på ny. Jeg anbefaler nyblinde, at de lukker øjnene, for det er en anden måde at strikke på, når man ikke kan se. Man skal lære at føle med fingrene og lægge øjnene til side. Faktisk kan man godt sige, at man skal lære at ”se” strikketøjet med fingrene. Det er andre sanser end synet, der skal i spil.”

Selvfølgelig kræver det meget energi at lære at strikke, men når man først kan, sidder det i fingrene, og det er en fantastisk fritidsbeskæftigelse. ”Der er faktisk også mange, der kommer her på kurset for at være på forkant med hensyn til det at miste synet,” fortæller Kirsten. ”For det giver nogle fordele at lære de nye teknikker, mens man stadig kan se lidt.”

Dorte lærte at strikke som blind

Kursist på strikkekursus måler garn.
Copyright Henrik Frydkjær

En af deltagerne på kurset er Dorte Jørgensen, der for ni år siden blev blind fra den ene dag til den anden. Dorte bor i Vallensbæk sammen med sin mand. Begge sønner er nu voksne og flyttet hjemmefra. Dorte havde aldrig strikket, da hun i et af Dansk Blindesamfunds medlemsblade læste, at der var begynderkursus i strikning for synshandicappede på Fuglsangcentret. Hendes første tanke var, at det lød spændende, men hvordan i alverden skulle det kunne lade sig gøre? Men så lod hun sig udfordre, og hun tænkte: ”Hvis de mener, at de kan lære en blind, som aldrig har strikket, at strikke, så skal de også få lov at prøve.” Og hun meldte sig til kurset.

Siden det første strikkekursus har Dorte været på Fuglsangcentrets strikkekurser mange gange, for hun er blevet bidt af at strikke. ”Jeg vil faktisk beskrive det sådan, at det har været livsændrende for mig at begynde at strikke. Jeg elsker at se, at der kommer et produkt ud af det, og at man kan føle sig produktiv. Dagene kan være lange, og det at strikke kan man bare gøre, når man har lyst og tid. Og så er det jo dejligt at få ros,” griner Dorte, som Kirsten beskriver som et naturtalent.

Guider med hænderne og tegner på ryggen

Kursist på strikke-kursus får vejdledning af underviseren.
Copyright Henrik Frydkjær

Kirsten Nyboe får meget ros af de blinde og stærkt svagsynede kursister. ”Både verbalt og fysisk hjælper hun os og viser med hænderne, hvad det er, der foregår. Hun har en intuitiv fornemmelse for at guide os gennem øvelserne og de forskellige lektioner,” bliver der forklaret. ”Kirsten er lydhør. Hun hører og fornemmer, hvad man har brug for som person og tilbyder sin hjælp herefter. Hun tager forsigtigt éns hænder og guider dem, så man kan mærke, hvad det er, hun gerne vil forklare. Nogle gange tegner hun også på ryggen af én. Det gør forståelsen meget nemmere. Og så husker hun altid at sige ”Nu kommer jeg og rører ved dig”, før hun gør det. Det er en god ting, for man kan godt blive overrasket over en pludselig berøring.”

”Når jeg laver undervisningsmaterialet, lukker jeg faktisk tit selv øjnene, for så kan jeg bedre fornemme og forklare på en god måde, der også passer til blinde og stærkt svagsynede. Når det kræves, at pindene nærmest skal klæbe sig op ad hinanden, så siger jeg ”kys pindene.” En vrangmaske forklarer jeg blandt andet med, at der skal være et ”mavebælte”, og en retmaske forklarer jeg ved, at den har to lænker og en stige mellem hver lænke. Når man så skal samle op, skal man tage fat i stigen – et trin af gangen,” forklarer Kirsten.

7 tips til dig, der allerede kan strikke, men har mistet noget af synet

  • Sørg for, at der er optimale lysforhold der, hvor du skal sidde og arbejde.
  • Vælg farverne til garnet med omhu. Har du en smule syn tilbage, kan det være svært at strikke i meget mørkt garn.
  • Sørg for at bruge lyse strikkepinde til mørkt garn.
  • Vælg garnkvalitet med omhu, for der er stor forskel på, hvor let garn er at strikke i, for eksempel er det sværere at få rene masker i nogle typer garn frem for andre.
  • Allier dig med en garnforretning, som gerne vil hjælpe dig og give dig den rette vejledning.
  • Undersøg, om der er nogle hjælpemidler, der kunne være noget for dig. For eksempel kan man få en lup til at hænge om halsen, mens den støtter på maven. Det gør, at begge hænder er frie til arbejdet.
  • Et godt trick er at have gang i flere strikketøj, for tror man, der er en fejl, og er hjælpen ikke lige ved hånden, så kan man komme videre alligevel, bare med et andet projekt.