Luka fra X Factor: Musik er mit frirum

20-årige Luka har kun 25 procent syn på det ene øje, men det afholder ham ikke fra at udleve sin helt store passion for musikken. Med sin deltagelse i X Factor håber han at inspirere andre til, at man kan, hvad man vil.

Portræt af smilende Luka, der har det ene øje lukket
Copyright Henrik Frydkjær

Allerede fra første strofe tryllebandt 20-årige Luka dommerne fra X Factor, da han til sin audition fremførte sin version af nummeret ”Glimpse of Us”. Han sang med nærhed og inderlighed til dommernes begejstring. Blachman kaldte ham en blanding mellem James Blake og en musicalstjerne. De kvitterede med stor ros og tre gange ja. Derfor skal Luka fredag aften kæmpe for en af de eftertragtede pladser i 6 Chair Challenge, når Kwamie Liv skal skære sit felt ned til seks deltagere.

”Det var en stor oplevelse at optræde til X Factor. Jeg var virkelig nervøs inden min audition, men det gik heldigvis godt. Jeg blev helt væltet bagover af dommernes komplimenter”, siger Luka Vasic Lind, der elsker og brænder for musik. Fra han var helt lille elskede han at stå foran fjernsynet og skråle med på Rasmus Seebach, som i dag er udskiftet af hans musikalske idol, James Arthur. Luka er inspireret af hans ydmyghed, inderlighed og sangskrivning.

Fra terapi til passion

For Luka er musik mere end en fritidsinteresse; det er hans drøm og helt store passion. Gennem hele hans liv har sang været et vigtigt holdepunkt. For det har ikke altid været nemt og snorlige at være Luka. Han er vokset op i en plejefamilie i Korsør, fordi moren havde et misbrug. Bardommen var derfor en kamp, men musikken var hans frirum og redskab til at udtrykke svære følelser, han tumlede med.

Luka sidder i stuen og spiller guitar
Copyright Henrik Frydkjær

”Musik er min helt store passion og betyder alt for mig. Det startede som terapi, men udviklede sig til en passion, jeg tager seriøst og prioriterer. Det har været en måde, hvor jeg kunne komme væk fra negative tanker og ind i mit eget univers. Musik giver mig mulighed for at sætte ord på mine følelser”, fortæller Luka, der kunne bruge flere timer på at synge og skrive tekster på sit værelse.

Motivation for andre

Det var udelukkende for sig selv, han sang. Luka skrev også sangtekster, men de endte ofte i skraldespanden bagefter. Det har dog ændret sig, da han for nylig udgav sin første sang på Spotify. Det er en nyfortolkning af den sang, han fremførte til sin audition. Luka har sat sit eget præg på sangen med en ny tekst. Luka har nemlig en drøm om at producere musik, som andre kan relatere til.

”Jeg vil gerne være en artist, som andre kan relatere til og give oplevelsen af, at vi ikke er alene med vores problemer. Spejle sig i og mærke mig personligt og vokalmæssigt. Med musikken vil jeg gerne fremstå som et forbillede for andre, som har haft det svært”, siger Luka og fortsætter:

”Jeg har ikke noget mål om, at min historie skal skabe medlidenhed, for jeg har det godt i dag. Jeg ønsker, at folk ser mig som en motivation. Hvis han kan, så kan jeg også”.

Lukker synger inderligt i en mikrofon
Copyright Henrik Frydkjær

Synshandicap ingen begrænsning  

Det gælder også mennesker med udfordringer, for han er selv født med en sjælden øjensygdom, der hedder Peters Anomali. Det betyder, at han er blind på det ene øje og kun har 25 procent syn på det andet øje.

”Jeg har haft svækket syn hele mit liv, så jeg har lært at leve med det. Der er dog ting, som er mere besværlige for mig. Jeg må for eksempel ikke tage kørekort, så jeg er afhængig af offentlig transport og skal altid bo tæt på mit fremtidige arbejde. Hvis jeg skal læse en tekst, skal jeg også helt tæt på”, fortæller Luka, som bruger briller med en styrke på +12, når han skal læse.

Det er dog ikke et tabu for Luka, men noget, han taler åbent og ærligt om. Han har heller ikke noget imod, at folk spørger ind til hans lukkede øje. Da han var yngre lavede han ofte sjov med, at hans efternavn Lind rimer på blind. Men ellers skænker han det sjældent en tanke.

”Jeg har fundet min egen måde at begå mig på i offentligheden, men det er ikke noget, jeg tænker over i hverdagen. Det var egentlig meningen, at jeg til min audition ville sige til dommerne, at jeg er blind på det ene øje, men det glemte jeg fuldstændig”, siger Luka, der ikke lader sit svækkede syn begrænse ham. Tværtimod. Han har den opfattelse, at man kan opnå præcis det, man gerne vil, hvis man sætter sig det for.

Ikke give op

”Jeg har et citat, jeg har støttet mig op ad hele mit liv. Det siger, at det kun er din egen hjerne, der kan begrænse dig for, hvad du kan opnå her i livet. Min opdragelse og venner har stor indflydelse, men hvad jeg vil og kan, er kun op til mig. Uanset om det handler om at overkomme mentale sygdomme, finde alternative veje til fysiske handicaps eller nå langt med musikken”, understreger Luka, der også brugte den tilgang, da han for tre år siden stillede op til X Factor første gang, men fik afslag.

20-årige Luka står på X Factor scenen og synger i en mikrofon.
Copyright Lasse Lagoni/TV2

Nederlaget ramte hårdt, men i stedet for at give op brugte Luka det i stedet som motivation til at gå benhårdt efter sin drøm med musikken. Han begyndte derfor til sangundervisning, hvilket gav pote. For da Luka tonede frem på tv-skærmen foran X Factor-dommerne, var det X Factor, der havde rakt ud til ham og opfordret ham til at stille op, efter de havde set hans musikvideoer på TikTok. Det resulterede som bekendt i tre gange ja og en billet videre til 6 Chair Challenge, hvor han skal overbevise dommeren Kwamie Liv om sin videre deltagelse i sangprogrammet.

”Jeg er stolt af alt det, jeg har opnået. Jeg har brudt med min sociale arv og er blevet til noget, som ingen havde forudset for ti år siden. Jeg drømmer om at skrive og producere musik i fremtiden, som andre kan relatere til og spejle sig i”, siger Luka, der håber, at X Factor er springbrættet til at vise, hvad han kan musikalsk og menneskeligt.