Maria-Louise lever for musikken

Det unge sangtalent fik medvind, da hendes band fik et klart ja af dommerne i X Factor. Nu håber de at gå videre i den populære sangkonkurrence. Maria-Louise ønsker ikke medlidenhed, fordi hun er blind, men at bandet derimod anerkendes for deres musik.

Maria-Louise lader let og elegant fingrene glide over strengene på guitaren, mens hun forsvinder ind i musikken. Når de bløde musiktoner breder sig i rummet, lukker Maria-Louise omverdenen ude. Hun går til musikken med en dedikeret beslutsomhed. Maria-Louise elsker ikke bare at spille musik, men også at lytte til musik og lade tankerne flyve væk med tonerne. Der går ikke en eneste dag, hvor hun ikke hører musik - uanset om hun sidder i toget, fitnesstræner eller slapper af. Det er hendes drøm og passion.

Maria-Louise spiller på guitar
Copyright Henrik Frydkjær

”Musikken betyder alt for mig. Det er en måde at udtrykke sig på og igennem. Det vigtigste for mig, når jeg laver musik, er, at det kan fremkalde reaktioner hos andre mennesker. Det er en helt unik udtryksform for små og store følelser”, siger 22-årige Maria-Louise Lundqvist.

Tog X Factor-dommerne med storm

For nylig tonede Maria-Louise frem på skærmen sammen med sit band Lazia, hvor de imponerede X Factor-dommerne med deres egne toner til årets audition. De blev sendt videre fra audition med beskeden ”Selvfølgelig skal I have et ja”, der blev afløst af smil og glædesudbrud.

Lazia spiller til X factor audition
Copyright Tv2

”Det var fedt at få dommernes ord for, at vi er gode”, fortæller Maria-Louise, som sammen med sit band skal kæmpe om en af de eftertragtede pladser i den dramatiske 5 Chair Challenge. Her skal antallet af grupper skæres ned fra ni til fem grupper.

Naturlig sans for musik

Maria-Louise er født blind på grund af øjensygdommen Lebers. Men det er dog ikke nogen forhindring for Maria-Louise at spille musik. Selvom hun hverken kan se noder eller guitarstengene, har hun lært sig selv at spille guitar. I mange timer har hun øvet sig på akkorder. Hun indrømmer, at hun har optagelser fra tidligere år, hvor hun spiller guitar, som lyder helt forfærdeligt. Det er dog svært at forestille sig med den lethed, hun indtager guitarstrengene i dag. Maria-Louise er født med et musikalsk talent og har gehør, hvor hun helt instinktivt kan identificere en klingende tone. Derfor har hun altid været meget bevidst om, hvilke tonearter hun er omgivet af.

Maria-Louise i profil
Copyright Henrik Frydkjær

”Jeg kan blive helt stresset, hvis jeg går forbi nogen, der ikke har stemt sin guitar”, griner Maria-Louise, som kastede sig over klaveret som bare 7-årig. Hendes forældre er ikke udøvende musikere, men hun er altid vokset op med musik på anlægget.

”Mine forældre arbejdede i en radioforretning, så jeg har altid været omgivet af mange CD’er og plader”, fortæller Maria-Louise.

Maria-Louise står med sin guitar på ryggen udenfor
Copyright Henrik Frydkjær

Vant til at stå på scenen

Det er dog heller ikke helt fjernt for hende at optræde på en scene, da hun optræder med sit band til spillejobs, og som helt lille tog hun også publikum med storm, når hun optrådte med sangeren Tom Duke Box, der også er blind. Her gik hun under navnet Grønærten, hvor hun allerede dengang havde en stor kærlighed til musikken, som blot er blevet endnu mere intens.

Maria-Louise synger sammen med Tom Duke Box til Bellahøj Kræmmermarked
Copyright Tom Duke Box

Maria-Louise mødte Tom Duke Box gennem goalball, som er en holdsport for synshandicappede, og i 2005 havde de deres første optræden på Ølstykke Kræmmermarked, hvor Maria-Louise blot var 7 år. Derefter blomstrede et musikalsk samarbejde, hvor de rejste Danmark rundt og kan prale af at have spillet på Langelandsfestivalens store scene og varmet op for Bamses Venner samt Dodo & The Dodos. Der er dog en musikalsk oplevelse, som står klarere i erindringen end andre.

”Min største oplevelse må være, da jeg sang sammen med den engelske sanger Kim Wilde. Dengang forstod jeg slet ikke, hvor stort det var, men i dag sætter jeg virkelig stor pris på de mange oplevelser, jeg har fået og ikke mindst alt det, jeg har lært af Tom Duke”, siger Maria-Louise taknemmeligt, hvis helt store idol er musikeren Sebastian.

Maria-Louise som lille fotograferet med den engelske sanger Kim Wilde
Copyright Privatfoto

”Min store drøm er at møde Sebastian personligt og lære af ham. Jeg synes, han er en vildt dygtig sangskriver og spiller fantastisk guitar”, smiler Maria-Louise, som generelt har en bred musiksmag. Hun hører alt lige fra jazz til techno og alt det imellem. Ud over Sebastians sangtekster finder hun inspiration i hverdagen til sine sange.

”Den sang, vi synger til 5 Chair Challenge i X Factor, hedder Løvfaldssommer og blev skrevet, fordi vi forrige år havde et varmt efterår. Jeg sad ude i haven, hvor de første fire linjer kom og derefter blev afløst af de næste. Det er den bedste følelse, når sangene kommer helt naturligt”, forklarer Maria-Louise, som prøver at fremkalde billeder eller stemninger for sit indre, når hun synger.

Føler sig ikke blind

I X Factor er Maria-Louise meget bevidst om, at der ikke skal være fokus på hendes blindhed, men derimod på bandet og den musik, de leverer. Hun er ikke interesseret i seernes medlidenhed, da hun ikke føler sig begrænset af sit synshandicap.

Portræt af Maria-Louise
Copyright Henrik Frydkjær

”Jeg har aldrig følt mig udenfor i skolen, da jeg altid har haft seende venner og er blevet opdraget i den seende verden. Jeg har kørt på rulleskøjter og klatret i træer ligesom alle andre børn. Mine forældre har aldrig pakket mig ind i vat på grund af mit synshandicap. Det er jeg glad for den dag i dag. I X Factor vil jeg anderkendes for mit band og intet andet”, siger Maria-Louise. En af de venner, som har fulgt Maria-Louise i mange år, er vennen Lasse, som hun stiftede Lazia med, hvor der sidenhen er kommet flere medlemmer til. Dem bruger hun meget tid med, når de øver tre gange om ugen, men heldigvis er der også tid til grin og hyggelige stunder. Øvelokalet er Maria-Louises frirum.

Musikken er en stor og aktiv del af Maia-Louises liv, så derfor håber hun også, at hun på sigt kan leve af musikken.

Maria-Louise synger til X Factor audition
Copyright TV2

”Jeg vil gerne røre folk og bidrage med gode musikalske oplevelser. Jeg kunne godt tænke mig at leve af musikken og fortsat udvikle mig. Det brænder jeg for”, smiler Maria Louise.

Om Maria-Louises gruppe Lazia går videre til bootcamp og skridtet tættere på at optræde i X Factor liveshows, må vi vente med at finde ud af til fredag den 7. februar.