Min førerhund er lig med frihed og selvstændighed

Førerhunden Bertha er nomineret til Årets førerhund 2024. Med Bertha ved sin side kommer Heidi hurtigere og sikrere omkring i trafikken. Det giver hende en frihed og tryghed til at færdes på egen hånd.

Førerhunden Bertha, en lys golden retriever

Kollision med lygtepæle, en bule i panden og skrammer på skinnebenene var hverdag for Heidi, inden hun fik førerhund. Men sådan er det ikke længere. I dag har Heidi førerhunden Bertha, en golden retriever, der er en uundværlig støtte i hendes hverdag. Bertha er nemlig dygtig til at føre Heidi uden om forhindringer og give hende tryghed, når hun færdes i trafikken. Derfor har Heidi stor tillid til, at hendes firbenede hjælper passer på hende og får hende sikkert fra A til B.

Det skyldes et årelangt samarbejde. Heidi og Bertha har nemlig snart ti års jubilæum som førerhund og bruger. I snart ti år har de været et trofast makkerpar, fulgtes ad til næsten alt og har tilbagelagt mange kilometer. Derfor har de også et ganske særligt bånd.  

”Bertha og jeg har et tæt et samarbejde, så vi forstår hinanden og ved, hvad hinanden tænker. Jeg kan nærmest bare nøjes med at tænke tanken og ikke give så mange instrukser, fordi vi er så forbundne. Bertha er en fantastisk førerhund og en berigelse i mit liv”, siger Heidi Madsen, der ubetinget stoler på sin bedsteven Bertha. Det giver hende en stor frihed og selvstændighed, som hun værdsætter.

Heidi har en gul regnjakke på og følges med førerhunden Bertha, en lys golden retriever, over et lyskryds
Foto: Henrik Frydkjær. For Heidi er Bertha en stor hjælp i trafikken, da hun styrer uden om forhindringer, stopper ved nedadgående kantsten og sørger for, Heidi kommer lige over lyskryds

Vejarbejde er Berthas spidskompetence

I sidste uge kunne Heidi for eksempel spontant tage til koncert på hendes arbejde på et pianoværksted. Hun behøver ikke planlægge eller er afhængig af andre, når hun har Bertha ved sin side. Det gør også hendes liv langt mindre ressourcekrævende.

”Bertha er en dygtig hund som gør, at jeg ikke bliver udmattet af at finde vej og navigere uden om forhindringer. Det klarer Bertha. Det gør, at jeg har mere overskud i hverdagen og ikke er træt, når jeg kommer hjem, for jeg skal ikke forholde mig til den næste lygtepæl, skilt eller udgravning”, fortæller Heidi og understreger, at Bertha er rigtig dygtig til at føre udenom vejarbejde og udgravninger. Det beviste hun kort tid efter, hun var flyttet ind hos Heidi.

Heidi og førerhunden Bertha, en lys golden retriever iført førerhundebøjle er på vej ud af hoveddøren i et lejlighedskompleks
Foto: Henrik Frydkjær. Selv om Bertha er 11 år, elsker hun stadig at føre og gøre en forskel for Heidi

De havde sat afspærringer op og var ved at grave vejen op lige uden for Heidis dør. Men da Heidi og Bertha skulle hjem, havde de flyttet rundt på afspærringerne i forhold til, da makkerparret tog af sted om morgenen. De kunne ikke længere gå på den sædvanlige flisegang. Heidi havde derfor ingen ide om, hvordan de kom hjem, så hun overlod ansvaret til Bertha og bad hende om at finde døren. De kom ud på snørklede veje og drejede både til venstre og højre, så Heidi helt mistede orienteringen, men pludselig havde Bertha fået ført dem uden om forhindringerne og markerede døren med snuden. Der blev Heidi klar over, at hun havde en førerhund med et stort potentiale.

Fart over feltet

”Jeg havde ingen jordisk chance for at finde hjem, hvis jeg kun var udstyret med blindestokken. Men det klarede Bertha nemt, selvom hun kun havde boet hos mig i to måneder. Hun er en dygtig og klog førerhund”, siger Heidi, som ventede et halvt år på at få Bertha, efter hendes tidligere førerhund døde. Hun beskriver skiftet fra at færdes med blindestokken til at få førerhund som at gå fra bumletog til højhastighedstog.

Heidi står ved en fiskebil, mens førerhunden Bertha, lys golden retriever iført førerhundebøjle, sidder forventningsfuldt ved siden af
Foto: Henrik Frydkjær. Berthas yndlings godbid er rugbrød, men fiskemandens fiskefrikadeller er også et stort hit.

”Med stokken er jeg nødt til at gå hen og mærke efter, mens en førerhund bare går udenom forhindringer. Derfor er det også tidsbesparende at have førerhund, for jeg kommer hurtigere og sikrere omkring”, fortæller Heidi, hvis kæreste skal være hurtig for at følge med Heidi og Bertha. Der er nemlig fart over feltet, når makkerparret begiver sig af sted på oplevelser. Især hvis Bertha bliver belønnet med fiskefrikadeller fra fiskevognen, som kommer hver mandag og torsdag. Den vej kender Bertha udmærket.

Fortrolig med busserne

Bertha gør det også nemmere for Heidi at komme til og fra arbejde i Aarhus, hvor hun arbejder som pianostemmer på et pianoværksted. Bertha sørger for at anvise det rigtige busstoppested, markerer døren med snuden og finder en ledig plads i bussen. Derudover har Bertha en helt særlig evne. Hun ved nemlig, hvornår bus 13 kommer, så står hun og hopper fra side til side for at signalere til Heidi, at nu kommer den rigtige bus. Det samme gælder, når de skal af bussen. Når det rigtige busstoppested bliver annonceret i højtaleren, hopper Bertha ud i midtergangen og er klar til at stige af bussen.

Heidi har en gul regnfrakke på og står ved fortovskanten med førerhunden Bertha, en lys golden retriever iført førerhundebøjle, mens bussen er ved at holde ind til siden
Foto: Henrik Frydkjær. Heidi har en teori om, at Bertha kan læse ruteskiltet på bussen, for når bus 13 ankommer, hopper hun fra side til side for at signalere til Heidi, at den rigtige bus er kommet.

En anden vigtig indsats Bertha bidrager med i trafikken er, at hun altid sørger for, at Heidi kommer lige over et lyskryds og holder retning. Heidi har nemlig oplevet, at hun havde tendens til at trække ud til en af siderne, da hun førhen kun færdedes med den hvide stok. Det kunne skabe en farlig situation, hvis hun kom for tæt på trafikken. Men det behøver Heidi ikke længere bekymre sig om, når Bertha fører hende sikkert over på fortovet på den anden side af gaden.

Uundværlig makker

”Jeg plejer altid at sige, at golden retrievere har et hjerte af guld, og det må siges at passe på Bertha. Hver dag bliver jeg stolt og imponeret over den forskel, Bertha gør for mig”, siger Heidi, som derfor mener, at Bertha fortjener prisen som Årets førerhund 2024.

Førerhunden Bertha, en lys golden retriever, har en bamse i munden og er omgivet af mange andre bamser
Foto: Henrik Frydkjær. Bertha har en stor bamsesamling på omkring 65 bamser, hun passer på og kan kende forskel på.

”Bertha giver mig en ufattelig frihed. Hun er virkelig dygtig til sit arbejde og lynende intelligent. Det bedste ved Bertha er, at hun er Bertha. Det er hendes dygtighed, væremåde, humør og væren. Jeg har verdens bedste førerhund”, smiler Heidi.