Peder blev blind på det ene øje efter fyrværkeriulykke

2017 var kun lige begyndt, da 13-årige Peders liv ændrede sig for altid. Han affyrede en raket, men sikkerhedsbrillerne sad i panden, og så røg det ene øje. Nu bruger han sin dyrekøbte erfaring og udbreder vigtigheden af at bruge sikkerhedsbriller.

Den mørke nattehimmel omslutter Fanø, og i det fjerne ses farvestrålende raketter, som oplyser himlen i alle regnbuens farver. Det er et par timer siden, rådhusklokkerne bød det nye år 2017 velkommen. 13-årige Peder er sammen med sine kammerater og mangler bare at affyre den sidste nytårsraket. Vinden rusker godt i jakkerne, så Peder og hans kammerat forsøger at skabe læ ved at stå tæt side om side. Det er Peder, som fører lighteren ned til lunten. Med det samme lyder et voldsomt brag, og han vælter bagover.

Portræt af Peder Gejl
Copyright Henrik Frydkjær

”Uden varsel eksploderede raketten i hovedet på mig og min kammerat. Jeg kunne ikke mærke, at jeg var kommet til skade. Det var først, da jeg tog hænderne op til ansigtet, og de var smurt ind i blod, at det gik op for mig”, forklarer Peder Gejl, som i dag er 17 år.

Det hele bliver tåget. Adrenalinen pumper i kroppen, og drengene sætter i fuld spurt hjem. Den ene fod foran den anden, mens Peder holder sig til hovedet og kan mærke det varme klistrede blod løbe fra det ene øje. Da de runder hjørnet, holder ambulancen der allerede og farver nattehimlen blå fra de roterende udrykningsblink. Peder og kammeraten bliver hurtigt transporteret til Esbjerg Sygehus, hvor et hold af læger og sygeplejersker står klar til at tage imod dem.

”I ambulancen går det op for mig, at det ikke er helt godt”, fortæller Peder.

Glemte sikkerhedsbriller

Kammeraten bliver hurtigt udskrevet med et brandsår i panden, mens der er længere udsigter for Peder. I al hast bliver han overført til Odense Universitetshospital og senere Glostrup Hospital, hvor de er specialister i øjenskader.

Peder på sygehuset med rødt og hævet øje med sår
Copyright Privatfoto

”Min ven slap med et sår i panden, fordi han havde sikkerhedsbriller på. Det havde jeg også, men de sad bare i panden, hvor de ikke hjælper så meget”, siger Peder, som fortryder, at han ikke havde sikkerhedsbrillerne på. Det er dog ikke noget, som han ærgrer sig over hver dag, for sket er sket, som han siger.

Peder husker ikke så meget fra indlæggelsen, da han i en medicinrus sover de fleste timer. Han har en dundrende hovedpine fra hjernerystelse, konstant hyletone og intet syn på venstre øje. Den ene undersøgelse efterfølges af den anden uden afklaring for Peders fremtid. De må vente med operation til trykket i øjet er stabiliseret.

Lære på ny

Med uvisheden om at få synet tilbage blev Peder sendt hjem og skulle lære at navigere i hverdagen med kun et øje. Det bød på udfordringer i begyndelsen, hvor han fumlede med at få tandpasta på tandbørsten og hælde mælk i glasset uden at spilde.

”I starten havde jeg svært ved at afstandsbedømme, fordi jeg ikke kunne se noget på det ene øje. Jeg skulle lære at hælde mælk i et glas og mange andre almindelige ting. Jeg har også en stor blind vinkel, så nogle gange går jeg ind i ting”, konstaterer Peder.

Peder på sygehuset med rødt og hævet øje med sår
Copyright Privatfoto

Det sværeste for Peder var dog, at han skulle holde sig i ro på grund af sin hjernerystelse og trykket i øjet. Han er typen, som altid har gang i mange projekter og svært ved at sidde stille. Derfor var det en hård omvæltning for den aktive teenager. I mange måneder stod han op, dryppede sit øje, spiste og gik i seng igen. Dagen efter gentog rutinen sig. Det manglende syn var dog ikke det eneste, som fyrværkeriulykken medførte.

”Jeg har kronisk tinnitus og hovedpine. Nogle dage er værre end andre, hvor det trykker i hovedet og gør mig helt afsindig træt, så jeg har svært ved at koncentrere mig”, sukker Peder.  

Peder blev blind på det ene øje efter fyrværkeriulykke

Synet væk for altid

Efter nogle måneder var lægerne klar til at lægge Peder i narkose og operere ham. De var fortrøstningsfulde med at genvinde noget af Peders syn. Det gik dog ikke helt som håbet.

”Min hornhinde er brændt, og den kapsel der holder linsen i øjet, er gået i stykker, så de kan ikke sætte en ny linse i. Der var intet at gøre, for øjet var for ødelagt”, fortæller Peder helt afklaret. Selvom det var en hård periode efter fyrværkeriulykken, har Peder atter fundet fodfæste og vil ikke lade fyrværkeriulykken slå ham ud.

Portræt af Peder, hvor der er lys på Peders raske øje
Copyright Henrik Frydkjær

”I dag har jeg accepteret kun at bruge det ene øje. Det er ikke noget, som jeg længere bemærker i hverdagen”, siger Peder, mens hans mor tilføjer, at hun også kan mærke en forandring ved Peder. Han er blevet langt mere bevidst om sine handlinger. 

”Fyrværkeriulykken har gjort ham mere voksen. Han har indset, at han ikke er udødelig”, supplerer Peders mor, Iben Gejl, som er glad for, at hendes søn slap med livet i behold. Det kunne være gået meget værre.  

Drømmen brast

Det var dog hårdt for Peder, at han måtte opgive sit drømmejob. Lige siden han var helt lille, har han altid vidst, at han vil være styrmand. Fyrværkeriulykken betyder dog, at han må tænke i andre baner.

”Jeg har altid gerne villet være styrmand. Min mor er kaptajn på Fanø-færgen, så det har været min store drøm siden børnehaveklassen. Men det kan jeg ikke længere blive, for man skal kunne se på begge øjne, så den drøm var jeg nødt til at skrotte”, fortæller Peder.

Peders øjne tæt på
Copyright Henrik Frydkjær

Han er dog ikke lige til at slå ud, da han har fundet en vej til alligevel at arbejde på havet. Peder går benhårdt efter en uddannelse som skibsmontør, hvor han snart begynder på en etårig læreplads. Hans mester var ikke betænkelig ved at ansætte ham, selvom han kun har et fungerende øje. Han har dog et krav om, at Peder altid bærer sikkerhedsbriller for at beskytte det resterende syn.

Udbreder vigtigt budskab

Peder har besluttet sig for, at andre skal tage ved lære af hans fejl nytårsaften. Sammen med den lokale landbetjent har han holdt adskillige oplæg for landets femteklasser i håb om at forebygge lignende fyrværkeriulykker. De advarer og informerer eleverne om risikoen ved fyrværkeri og vigtigheden af at huske sikkerhedsbriller.

Peder står med diplomet for Fanøs Initiativpris 2019
Copyright Henrik Frydkjær

”Det er fedt, at jeg kan give lidt videre og være med til at udbrede budskabet om at huske sikkerhedsbriller. Landbetjenten fortæller om alt det praktiske og giver gode råd, mens jeg bidrager med min historie. Eleverne kan godt sidde og pjatte, når landbetjenten fortæller, men de bliver helt stille, når jeg fortæller om risikoen. Det er tydeligt, at det gør indtryk”, siger Peder.

Sikkerhedsbriller til Fanø

Ikke nok med det har den unge fannik sat sit for, at alle på Fanø skal komme sikkert ind i det nye år med sikkerhedsbriller. Hele projektet med at udbrede brugen af sikkerhedsbriller begyndte sidste nytår, hvor han opdagede, at det ikke var muligt at købe sikkerhedsbriller på Fanø. Peder ringede straks til den lokale tømmerhandel og fik ham til at sponsorere sikkerhedsbriller, som øboerne ganske gratis kunne afhente hjemme hos Peder. Og inden længe var de alle hentet. Det inspirerede ham til igen i år at gå til kamp mod øjenskader. Peder har fået T Hansen til at sponsorere 400 par gratis sikkerhedsbriller, som de lokale hjælper med at uddele på Fanø mellem jul og nytår.

Plakat Peder har fået lavet i forbindelse med sponsorerede sikkerhedsbriller. Der står "Husker du brillerne - og sidder de, hvor de skal?" med billeder af Peder lige efter ulykken
Copyright Henrik Frydkjær

”Det betyder meget for mig at få udbredt budskabet om at huske sikkerhedsbriller. Håbet er, at flere bliver opmærksomme på brillernes vigtighed, så andre ikke skal udsættes for det samme som mig”, fortæller Peder begejstret. For sin ihærdighed med at forebygge fyrværkeriulykker er Peder blevet hyldet med Fanøs Initiativpris.

”Det er godt, at noget så ærgerligt og ulykkeligt kan gøre en forskel for andre. Han gør en stor indsats, og jeg er stolt af, at han har helliget sig fyrværkerikampagnen 100%”, siger Peders mor.

Peders bedste råd til at komme sikkert ind i 2020 er derfor ganske enkelt: 

”Husk sikkerhedsbriller og hav respekt for fyrværkeri. Ingen er udødelig”, siger Peder.  

Sikkerhedsstyrelsens fem fyrværkeriråd

  1. Brug altid sikkerhedsbriller.
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen