Smaskforelskede Anette og Michael har aldrig set hinanden

For Anette og Michael var det ikke kærlighed ved første blik, da de begge er blinde. Alligevel var de ikke i tvivl om, at det skulle være de to for altid, da en fælles bekendt bragte dem sammen.

Anette og Michael mødtes for 15 år siden på en vandretur arrangeret af Dansk Blindesamfund, og takket være en fælles bekendt kom de til at sidde ved siden af hinanden til middagen.

”Bente kendte os begge og havde forudset, at vi ville passe godt sammen. Hun gav os en gylden chance for at finde ud af, om det var noget”, siger 59-årige Anette Lindell.

Michael og Anette mødte hinanden gennem en fælles bekendt. Copyright Henrik Frydkjær

Kirsten Giftekniv på spil

Og det er ikke helt uvæsentligt, at Bente fik placeret Anette og Michael ved siden af hinanden efter vandreturen. For som blind er det umuligt at få øje på en sød person, skabe øjenkontakt eller opfange interesserede blikke. Derfor var det helt afgørende, at Bente havde en finger med i spillet.

Annette og Michael fattede hurtigt interesse for hinanden, og samtalen flød. Derfor så Anette også sit snit til ganske tilfældigt at lægge hånden på Michaels lår for at tjekke, om fysikken var nogenlunde i orden. For selvom man er blind, er udseendet ikke lige meget.

”Jeg er ligesom alle andre, der også har præferencer i forhold til deres kærester. Det er for eksempel vigtigt for mig, at en mand er veltrænet”, forklarer Anette, som selv er aktiv og bruger meget tid i sadlen på tandemcykel. Hun havde dog også en anden betingelse, som hun fik sikkerhed for på parrets andet møde.

”Jeg går op i et flot tandsæt og finder det utiltrækkende med skæve, sorte tænder. Da vi mødtes anden gang på en tur til Flakfortet, spurgte jeg diskret en seende, hvordan hans tænder så ud”, griner Anette.

Flere aspekter end udseende

Michael er slet ikke i tvivl om, at han fra første møde blev tiltrukket af Anettes stemme og engagement, som smittede af på ham.

”Jeg faldt for hendes livsglæde og latter, som hun glædeligt deler ud af. Hun har en nysgerrighed og glæde over for andre mennesker og livet. Det blev jeg betaget af fra første øjeblik”, forklarer 61-årige Michael Bülow Davidsen.

Anette og Michael sidder overfor hinanden på et bord-bænkesæt udenfor. Copyright Henrik Frydkjær

”Jeg tror, at seende i første omgang fokuserer meget på det, de ser, mens blinde mere fokuserer på det, de hører. Hvad der bliver sagt, og hvordan det siges. Jeg tror, det har en værdi, at jeg kun skal høre og ikke se, for man bliver let påvirket af det, man umiddelbart ser ved første øjekast”, siger Anette, der blev blind som 30-årig på grund af diabetes.

Sød musik opstår

Efter parrets andet møde på Flakfortet, udvekslede de telefonnumre. Men igen havde Michael brug for et kærligt puf af deres fælles bekendte, inden han samlede mod til sig og ringede til Anette for at invitere hende ud. Men det gik ikke helt efter planen.

”Det var meningen, at vi skulle ud at spise på restaurant, men vi blev afvist i døren, fordi Anette ikke måtte få sin førerhund med. Jeg tog derfor en hurtig beslutning og inviterede Anette med hjem til hjemmelavet kylling”, forklarer Michael. Middagen var vellykket, for de har været kærester lige siden.

”Vi var sikre på, at det skulle være os to, så vi var hurtige til at flytte sammen. Der var ingen tid at spilde, når det føltes rigtigt”, siger Anette, der inspirerede Michael til også at få sig en førerhund.

”Det er helt klart Anettes fortjeneste, at jeg fik øjnene op for, hvor genialt et hjælpemiddel en førerhund er. Jeg prøvede at gå med Anettes førerhund og kunne med det samme mærke friheden og trygheden”, forklarer Michael, som kort efter fik labradorhunden Tjalfe, der flyttede ind i hjemmet i Hillerød.

Vi ser Anette og Michael fra siden, mens de er ude at gå med hver deres førerhund. Begge har en lys labrador. Copyright Henrik Frydkjær

Gensidig forståelse

For Anette og Michael er det underordnet, at de ikke kan se hinanden, for det er kærligheden til hinanden, som er vigtigst. Michael er dog glad for, at han nåede at skimte Anette, inden hans syn helt forsvandt på grund af en medfødt øjensygdom.

”Noget af det allersidste, jeg kan huske, jeg så, var Anettes flotte smil. Det er en stor glæde at have set hendes smil”, understreger Michael, der ligesom Anette havde regnet med at få en seende kæreste. 

”I begyndelsen ville jeg gerne have en seende kæreste, for så kunne jeg blive ved med at cykle og gøre alt det, der er mere besværligt, hvis man ikke har et par seende øje”, forklarer Anette, der i dag har oplevet alle fordelene ved at være sammen med en ligestillet.

”Hvis begge parter er blinde, er man mere ligeværdige, og der er en gensidig forståelse af hinandens hverdag og udfordringer”, pointerer Anette, der er glad for at dele hverdagen med Michael, som tydeligt gengælder kærligheden.