Sven er første blinde dansker på Kilimanjaro

Sven Mogensen fra Greve er blind og har besteget Afrikas højeste punkt, Uhuru Peak på Kilimanjaro i Tanzania med succes. Sven er den første blinde dansker, som besejrer Kilimanjaros højde med 5.895 meter.

Det har været en drøm for Sven Mogensen, 66 år, at bestige Kilimanjaro siden november 2017, hvor han var på en privat safari i Kenya. Her hørte Sven ekspeditionsleder Lars Faursholt beskrive og fortælle om Kilimanjaro og de fantastiske oplevelser, man får, hvis man bestiger bjerget. Lars præsenterede idéen om en ekspedition til Uhuru Peak for Sven, og at det måtte være en spændende udfordring og oplevelse for en blind at stå på toppen af Kilimanjaro. En oplevelse, som Lars ønskede at dele med Sven efter mange års rejser sammen.

Igennem sne og mørke

Den 18. maj kl. 10.20 blev drømmen til virkelighed da Sven Mogensen besteg Afrikas højeste punkt - Uhuru Peak - i 5.895 meter over havets overflade.

Ekspeditionen begyndte den 12. maj via Marangu-ruten, hvor hvert skridt skulle vurderes og besejres, hvert trin op og ned blev nævnt i centimetermål af Lars Faursholt, så Sven kunne træde sikkert. Opstigningen var på godt 39 kilometer fra start til Uhuru Peak. Den afgørende og sidste del af opstigningen startede kl. 23.30, og gruppen gik natten igennem i snevejr og kulde fra 4.720 meters højde til 5.895 meters højde. De kravlede over store sten og klipper og klatrede op ad klippestigninger, hvor Sven kæmpede sig op med hjælp fra Lars, som natten igennem fortalte, hvor hvert skridt skulle placeres af Sven.

Den 18. maj kl. 10.20 stod Sven Mogensen på Afrikas højeste punkt som den første blinde dansker og skrev sig dermed ind i historien. Det var et unikt og befriende øjeblik for alle – især for Sven at kunne gennemføre udfordringen og besejre verdens højeste fritstående vulkanbjerg – Kilimanjaro.

Intet er umuligt

Efter 30 minutters ophold på toppen fortsatte nedstigningen af samme rute, men med nye udfordringer for Sven. Nedstigningen på 6 kilometer tog omkring 4 timer til Kibo Camp, hvor et velfortjent hvil til gruppen blev planlagt. Herefter fortsatte gruppen yderligere 11 kilometer ned til Horombo Camp, hvor de havde den sidste overnatning på Kilimanjaro. Ekspeditionen forløb sikkert og var godt planlagt for Sven, som nu kan kalde sig Danmarks første blinde bjergbestiger på Kilimanjaro.

Inden afgang sagde Sven om turen:

"Jeg vil gerne være rollemodel for andre blinde. Jeg vil vise, at intet er umuligt, og jeg vil gerne flytte den seende verdens syn på blinde. Mennesker med synshandicap kan næsten det samme som dem, der kan se, hvis vi blot får opmuntring og hjælp til at forsøge."