Flemming har genfundet glæden gennem paragolf
I 2021 gik en banal operation galt for Flemming, der mistede synet, men ikke lysten til at spille golf, som han dyrker i dag uden at kunne se.
Der blæser en bidende kold vind over Trelleborg Golfklub i Slagelse på en solrig forårsdag i april, hvor 44 paragolfspillere fra hele Danmark er samlet til den første af fire runder i Paragolf Touren. For Flemming Enemark er det langt fra den første golfturnering. Han har nemlig spillet golf i over 25 år. Men det er hans første turnering som blind.
En augustdag i 2021 skulle Flemming opereres i lysken. En banal operation, der fik fatale konsekvenser. For at kunne komme bedre til operationsområdet tippede sygehuspersonalet operationsbriksen, så Flemming lå med hovedet delvist nedad. Det resulterede i et alt for højt tryk på øjnene, så da Flemming vågnede, var synsnerven uopretteligt beskadiget og synet væk.
Det var et kæmpe chok for Flemming, der skulle lære at begå sig uden syn. Han skulle genfinde sig selv og lære alting på ny.
“Da jeg vågnede efter operationen, var mit liv helt anderledes. Det var ikke noget, jeg var forberedt på, så det var en stejl indlæringskurve”, fortæller Flemming Enemark, der havde stor glæde af sin lokale konsulent fra Dansk Blindesamfund, der hjalp ham med at finde fodfæste i hans nye hverdag som blind.
Genfandt glæden ved golf
Denne aprildag står Flemming over for et af de svære slag på banen. Bolden skal skydes et godt stykke hen over en sø, til højre er en granskov og til venstre for søen et krat. Det er et slag, der kræver præcision og kraft. Der skal tages højde for vinden og banens hældning. Noget, som han og hans assistent Finn Petersen taler om, inden Flemming beslutter sig for, hvordan han vil gå til slaget. Finn Pedersen fungerer nemlig som Flemmings øjne på golf
banen. Flemming får skudt et godt og meget præcist slag, men dog ikke med helt så meget
kraft som ønsket. Derfor kommer bolden kun lige præcis over på den anden side af søen og ligger på en stejl hældning. Men også den forhindring får Flemming ryddet af vejen på vej mod 14. hul efter taktiksnakken med Finn.
“Lige da jeg mistede synet, var der så mange praktiske ting, og jeg skulle lære en masse nyt i forhold til mig selv, familien og vennerne”, fortæller Flemming, som derfor lagde golfspillet på hylden. Alt det, som før gav ham værdi og glæde, var pludselig blevet en udfordring.
Men da chokket havde lagt sig, var han klar til at genoptage sin passion for golf, så han tog en snak med sin tidligere golfklub, hvor han havde spillet i mange år inden synstabet.
“Jeg anede ikke, der fandtes golf for blinde, og det gjorde de heller ikke. Men de stillede op med det samme og var åbne og positive”, fortæller Flemming begejstret.
En uvurderlig assistance
Ude ved 18. hul på banen i Trelleborg sidder Flemming og Finn i en golfvogn. De er ved at lægge an til sidste slag, men først skal Flemming have overblik over banen. Det er Finns opgave at fortælle Flemming, hvor lang afstand der er til hullet. Han skal også beskrive kurverne på banen, den lille andedam lidt ude til venstre, sandgravene, der kan komme i vejen for et godt slag, og vindforholdene.
“Finn er en god makker. Jeg er 100 procent afhængig af samspillet med Finn. Hvis ikke han var med, ville jeg ikke kunne spille”, fortæller Flemming, der ikke har ambitioner om at vinde Paragolf Touren, men derimod har en helt anden ambition.
“Jeg håber, jeg kan inspirere andre blinde og svagsynede til at kaste sig ud i at spille golf, og at klubberne vil tage godt imod dem, ligesom Kokkedal Golfklub har taget imod mig”, smiler Flemming.