Gode råd til dig, der er taxachauffør

Mange synshandicappede foretrækker at bruge taxa som transportmiddel, da det kan kræve mange ressourcer at komme rundt på ukendte steder, når man ikke kan se omverdenen. En taxa kan derfor være en stor hjælp til at komme det rigtige sted hen.

Når du ser en synshandicappet komme hen mod din taxa eller stå ved kantstenen og vente på en vogn, er det god stil at rulle vinduet ned eller stå ud ad bilen for at spørge, om de har brug for en taxa. Synshandicappede har nemlig svært ved at praje en taxa, da de ikke kan se, om bilen er ledig eller skelne taxaer fra almindelige biler. Blinde og svagsynede har svært ved at få øjenkontakt, og de er derfor afhængige af at tale med chaufføren. Det er for eksempel svært at vide, hvordan vognen vender, eller hvor døren og dørhåndtaget er. Personer med synshandicap kan ikke læse kropssprog, fagter eller nik. Derfor er det vigtigt, at du svarer højt og tydeligt, når du kommunikerer med en svagsynet.

Du kan kende synshandicappede på den hvide stok, førerhunden eller mærket af manden med den hvide stok på blå baggrund.

Du ledsager bedst en blind ved at lade den blinde holde dig på overarmen eller ved albuen. Det er vigtigt, at du ikke skubber eller trækker af sted med den synshandicappede. Hjælp den blinde passager med at finde overkanten af den åbne dør. Resten klarer de selv, medmindre de efterspørger yderligere hjælp.

Tal direkte til den blinde person og ikke gennem ledsageren. De fleste blinde hører ganske udmærket.

Ved betaling kan du tilbyde din hjælp, men husk at sige, hvad du gør, når pungen bliver rakt frem. Når I ankommer til destinationen, skal du være sikker på, at den blinde passager har styr på, hvor I er, før du kører igen. Måske har personen ikke været der før, der er vejarbejde eller andre udfordringer. Tilbyd gerne at følge den synshandicappede helt til døren eller fortæl om omgivelserne.

Foldere og brochurer

Brochure: Når vi mødes

Brochure: Blind passager

Brochure: Førerhunde – Friheden går på fire ben