Rwanda

Følgerne af folkemordet i 1994 har givet regeringen i Rwanda en vis åbenhed i forhold til at sikre rettigheder for mennesker med handicap, og i 2008 ratificerede Rwanda FN’s handicapkonvention.

Baggrund

Rwanda er et land i det centrale Afrika. Det grænser op til Den Demokratiske Republik Congo, Uganda, Tanzania og Burundi. Rwanda har omkring 6,7 millioner indbyggere og ca. 70.000 af dem har et synshandicap. Følgerne af folkemordet i 1994 har givet regeringen i Rwanda en vis åbenhed i forhold til at sikre rettigheder for mennesker med handicap.

I 2008 ratificerede Rwanda FN’s handicapkonvention, og i 2010 indledte regeringen et nationalt handicapprogram med henblik på at integrere handicapaspektet i alle officielle programmer. Endnu er resultaterne dog små, og mennesker med handicap i Rwanda er stadig ekskluderet i stort omfang fra adgang til eksempelvis uddannelse og sundhed.

Jens Hviid står med sin hvide stok foran en flok rwandiske børn, som griner og smiler til ham.
Jens Hviid, medlem af Dansk Blindesamfund, er på projekttur til Rwanda.

Samarbejdspartner

I Rwanda samarbejder vi med Rwanda Union of the Blind (RUB) og har gjort det siden 1998. Som følge af folkemordet voksede antallet af mennesker med handicap markant. RUB blev etableret samme år med formålet at forbedre levevilkår for mennesker med synshandicap i landet.

I takt med den generelle genopbygning af landet siden krigens afslutning er handicapbevægelsen i Rwanda også langsomt vokset frem igen med RUB som frontløber. Organisationen har i dag godt 2.500 medlemmer og er repræsenteret i alle landets 30 distrikter.

Partnerskabet

Samarbejdet mellem RUB og Dansk Blindesamfund sigter mod at styrke RUB’s lokale arbejde i distrikterne og at understøtte det politiske arbejde nationalt, så RUB kan varetage medlemmernes interesser bedst muligt. 

Vi har særligt fokus på at forbedre adgang til uddannelse for børn med synhandicap og fremme medlemmernes sociale og økonomiske vilkår ved at sikre dem træning, adgang til lokale ressourcer og ved at engagere familier og lokalsamfund. Vi arbejder også aktivt for at støtte Masaka Centret, et rehabiliteringscenter for mennesker med synshandicap, der ligger lidt uden for Rwandas hovedstad, Kigali.

Hør rejseberetningen fra Rwanda

En delegation fra Dansk Blindesamfund med tre medlemmer – Jens, Siri og Anne Sofie – var i Rwanda i september 2022 for at møde mennesker med synshandicap, der er organiseret i Rwanda Union of the Blind (RUB). RUB er den rwandiske pendant til DBS, og som, trods stigmatisering og fattigdom, hver dag arbejder for at skabe en bedre tilværelse for synshandicappede i Rwanda. Det er der kommet en spændende rejseberetning ud af, som du kan høre her.