Museer med oplevelser for blinde og svagsynede

Der er mange muligheder for at gå på museum rundt omkring i Danmark. Og mange steder er der gjort en ekstra indsats for at gøre hele eller dele af udstillingerne tilgængelige for mennesker med synshandicap, så den målgruppe også kan nyde en god kulturel oplevelse. Med et ledsagerkort fra Danske Handicaporganisationer i hånden er det muligt at have en gratis ledsager med på mange museer.

Billede af Moesgaard udefra hvor museets skrå tag er tilsået med græs

Nederst finder du en liste over nogle af de museer, som vi i Dansk Blindesamfund ved tilbyder audioguides eller har lavet andre tiltag, som gør museet og dets udstillinger særligt inkluderende og interessante for blinde eller stærkt svagsynede.

I Den Gamle By i Aarhus er det muligt at besøge en lejlighed, som en stærkt svagsynet mand boede i i 1970’erne. Den er indrettet fuldstændig autentisk og vil være genkendelig for mange. Den viser både det almindelige dagligliv og de særlige hjælpemidler og metoder, som beboeren brugte som følge af sit synshandicap. 

Moesgaard Museum tæt på Aarhus er et andet eksempel. Det er i sig selv et fantastisk byggeri, både inde og ude, og man skal ikke snyde sig selv for den oplevelse det er at gå op på museets tag, hvor der om sommeren kan opføres teater. Museet har skiftende etnografiske udstillinger og permanente udstillinger fra oldtid og middelalder. I den permanente udstilling har de blandt andet en forstørret udgave af Gundestrupkarret, hvor man kan føle alle de forskellige figurer og høre en lydbeskrivelse af dem. De har Grauballemanden og viser meget informative film om ham og livet på hans tid.

Der findes også mange små lokale samlinger rundt om i landet, og erfaringerne er, at der ofte er stor imødekommenhed, både for at måtte røre ved ting og med at fortælle de gode historier. Disse samlinger drives ofte af frivillige, og de deler begejstreret ud af deres interesse for udstillingerne.

Gratis adgang for ledsager

Hvis du har et ledsagerkort fra Danske Handicap-organisationer, kan du tage en ledsager gratis med på en lang række kulturelle oplevelser i Danmark.

Eksempler på museer, som er særligt interessante at besøge, når man har et synshandicap:

Museum for Papirkunst – Ilsigvej 2, 9492 Blokhus

Begrundelse: Museet har mange tiltag for at inddrage blinde og svagsynede gæster. Til og med 29. september 2024 kan man opleve udstillingen “Hand on Origami”, hvor flere værker må berøres. Kunst skabt ud af papir med punktskrift, audioguide “NaviLens“, hvor man kan høre mere om origami, de forskellige værker og kunstnerne.

I museets kerneudstilling “Med saksen som pensel” kan man via en audioguide lytte til psaligraf Bit Vejle, der levende fortæller om sine klip. En af Bit Vejles papirklip “Sjostakovitj klavertrio nr. 1, opus 8” er for eksempel præsenteret med lys og lyd. I 13 minutter og seks sekunder kan du opleve Sjostakovitjs 1. klavertrio med både øjne og ører.

FLUGT Museum – Præstegårdsvej 21, 6840 Oksbøl

Begrundelse: Seende og synshandicappede bliver ligestillet i turen rundt på museet – både inde og ude – hvor audioguiden formidler de mange skæbnefortællinger.

Moesgaard Museum – Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg

Begrundelse: Forstørret model af Gundestrupkarret, der kan føles af synshandicappede samtidig med, at man får oplysninger om de mange figurer i karret. 

Tirpitz – Bunkermuseet ved Blåvand, en del af Vardemuseerne – Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand

Begrundelse: Seende og synshandicappede bliver ligestillet i oplevelsen af det indre mørklagte bunkerrum. Informationer bliver givet via audio-guides.

Vadehavscenteret ved Vester Vedsted, Okholmvej 5, Vester Vedsted, 6760 Ribe

Begrundelse: Udstillingscenter med åbne bassiner, hvor det er muligt at mærke fisk og muslinger, høre og føle lokale fuglearter samt lydbåren information om områdets kultur- og dyreliv.

Tidens Samling – Kulturmaskinen, Farvergården 7, 3.sal, 5000 Odense C

Begrundelse: Udstillingen viser interiør og brugsgenstande rum for rum for hvert årti i 1900-tallet. Til de enkelte genstande er der koblet en audio-guide, så det er muligt at få viden om genstandens oprindelse og brug.

Thorvaldsens Museum – Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K

Begrundelse: De udstillede skulpturer må berøres af synshandicappede iført udleverede handsker, og samtidig er det muligt at modtage lydbåren informationer om de udstillede skulpturer.

Glyptoteket – Dantes Plads 7, 1556 København

Begrundelse: Det er muligt at få lov til at gå på opdagelse i nogle af genstandene iført bomuldshandsker. Glyptotekets nye formidlingsprojekt, LYT!, giver dig også mulighed for at lægge øre til museet og komme tæt på værkerne via lydfortællinger og podcasts til både særudstillinger og de faste udstillinger på museet. Museet fortæller historierne om sine værker baseret på nye opdagelser og forskning komponeret i lydbilleder af Third Ear og lyddesigner Peter Albrechtsen.

Hjælp os med at samle flere gode oplevelser

Kender du til et museum, som har gjort en indsats for også at skabe interessante oplevelser for mennesker med synshandicap, er du velkommen til at skrive en mail til os med en kort beskrivelse.

Gode erfaringer fra Europa

Den europæiske blindeunion (EBU) har samlet en række gode råd og erfaringer til, hvordan man kan gøre et museum eller en udstilling relevant og interessant for mennesker med synshandicap. Det kan du læse mere om i dokumentet herunder.